UDMR anunță suspendarea protocolului de colaborare cu coaliția PSD-ALDE până la soluționarea situației cimitirului din Valea Uzului, informează Mediafax.
UDMR nu va susține, începând de joi, nicio inițiativă sau măsură a Guvernului, iar până la soluționarea situației cimitirului din Valea Uzului, protocolul de colaborare între UDMR și coaliția PSD-ALDE rămâne fără obiect, anunță Uniunea.
Potrivit unui comunicat al UDMR transmis, joi, Guvernul nu a întreprins măsurile necesare pentru a preveni agravarea situației, deși acest lucru este datoria autorităților și a coaliției PSD-ALDE.
„În această dimineață, Poliția din Bacău a efectuat percheziții la domiciliul viceprimarului din Sânmartin și la Primăria Sânmartin. Viceprimarul Laszlo Antal a fost dus pentru audieri la sediul Inspectoratului Județean de Poliție Harghita, în condițiile în care nu a fost nimeni tras la răspundere până acum pentru distrugerea și profanarea mormintelor soldaților maghiari din cimitirul din Valea Uzului, respectiv pentru incitare la ură interetnică. La fel, autoritățile nu s-au sesizat din oficiu nici în legătură cu abuzul primarului din Dărmănești, care a contribuit la escaladarea evenimentelor. În pofida solicitării noastre ferme, Guvernul nu a întreprins măsurile necesare pentru a preveni agravarea situației, deși acest lucru este datoria autorităților și a coaliției PSD-ALDE. (...) Începând de astăzi UDMR nu va susține nici o inițiativă sau măsură a Guvernului. Până la soluționarea situația cimitirului din Valea Uzului protocolul de colaborare între UDMR și coaliția PSD-ALDE rămâne fără obiect”, se arată în comunicat.
Reprezentanții UDMR susțin că Guvernul trebuie să oprească „practicarea dublei măsuri” de către organele și instituțiile publice implicate, care tratează în mod repetat etnicii maghiari din Transilvania ca cetățeni de rangul doi.
„Contextul juridic este extrem de clar: executarea lucrărilor de construcții ilegale pe mormintele ostașilor căzuți în Valea Uzului întrunește elementele infracțiunii de profanare de morminte, prevăzută în art. 383 a Codului Penal, iar acțiunile de provocare ulterioare reprezintă incitarea la ură și discriminare conform art. 369 al Codul Penal. Crucile din beton construite de administrația locală Dărmănești fără autorizație, din bani publici și pe suprafața altei localități, sunt un abuz în serviciu flagrant. (...) Considerăm atitudinea Guvernului ca fiind inacceptabilă atât din punct de vedere etnic, moral, cât și politic”, se mai arată în comunicatul Uniunii.
UDMR solicită Guvernului să înlăture construcțiile amplasate ilegal în cimitirul din Valea Uzului și să facă cercetări privind „abuzurile primarului din Dărmănești și ale celorlalți autori care au contribuit la escaladarea tensiunilor”.
Săptămâna trecută, polițiștii băcăuani au declanșat o anchetă pentru identificarea persoanelor care au acoperit cu saci negri de plastic toate cele 52 de cruci ale eroilor români, dar și monumentul din Cimitirul Internațional Valea Uzului, în cazul căruia UDMR a cerut intervenția premierului Dăncilă.
Ceremonia de inaugurare în Cimitirul Internațional Valea Uzului, din Dărmănești, județul Bacău a fost amânată, primarul susținând că vrea să evite campania electorală. Ministerul Culturii susținea, însă, că autoritățile nu aveau aviz.
Liderul UDMR Kelemen Hunor i-a cerut, la începutul lunii mai, premierului Viorica Dăncilă să oprească denigrarea memoriei soldaților maghiari și să intervină pentru oprirea deciziei Primăriei Dărmănești de amplasare a mormintelor soldaților români într-un cimitir din Harghita, unde sunt îngropați soldați maghiari.
Potrivit UDMR, cimitirul militar aparține comunei Sânmartin și a fost renovat din resursele proprii ale primăriei, din donațiile Ministerului Ungar al Apărării și din contribuții ale unor persoane fizice, fiind amplasate aproximativ șase sute de cruci din lemn, pe care au fost inscripționate numele soldaților maghiari uciși în bătăliile din Valea Uzului.