Președintele Klsus Iohannis a anunțat joi cele două teme care au fost transmise Parlamentului ca fiind de interes național și urmează să fie puse în discuție la referendumul din 26 mai: interzicerea OUG pe justiție și interzicerea amnistiei și grațierii pentru fapte de corupție, informează Mediafax.
"Astăzi am transmis parlamentului scrisoarea referitoare la cele două probleme de interes nașional care vor fi supuse consultării populare, în cadrul referendumului organizat pe 26 mai, împreună cu alegerile europarlamentare. Prima: interzicerea amnistiei și grațierii pentru infracțiuni de corupție.A doua: Interzicerea OUG în domeniul infracțiunilor, pedepselor și organizării judiciare, corelată cu sesizazrea directă a CCR cu privire la ordonanțe. Aceste două teme vor fi supuse consultării publice. Cetățenii trebuie să decidă dacă vor ca persoanelor condamnate pentru fapte de corupție să li se șteargă efectele condamnărilor și dacă vor ca Guvernul să adopte OUG în domenii sensibilie pentru organizarea sistemului judiciar", a declarat Klaus Iohannis.
Președintele afirmă că ordinea de zi reală a ședințelor de guvern nu este cunoscută.
"Da, toleranță zero față de fenomenul corupției prin interzicerea amnistierii și grațierii reprezintă calea cea mai corectă pentru continuarea luptei împotriva corupției, dar e și o garanție pentru asuigurarea intgrității în funcții publice. Ceea ce se întâmplă în guvernarea PSD acest asalt al pesediștilor a presupus evaluiarea șanselor, pregătirea mijloacea și cutarea momentului potrviti, deturnând un mecanism constituțional pe care noi, societatea românească trebuie să îl regândim. Societatea trăiește cu teamă când e anunțată ședință de Guvern, a cărui ordinea de zi reală nu se cunoaște. OUG pot fi atacate la CCR numai de către Avocatul Poporului. E momentul ca cetățenii să decidă dacă nu și alte autorități trebuie să aibă dreptul de a sesiza Curtea pentru a stopa aceste ordonanțe",a mai spus Iohannis.
"Dacă CSM ar fi avut posibilitatea să sesizeze CCR nu am fi ajuns în situația în care suntem acum. Au atât de multe probleme penale încât se pare că sunt dispuși să riște stabilitatea și chiar viitorul României numai pentru a își albi dosarele", a afirmat șefu statului.
Președintele Klaus Iohannis a anunțat, în urmă cu câteva zile, o nouă consultare a Parlamentului, în vederea lărgirii ariei de cuprindere a referendumului, în condițiile în care, în februarie 2017, Legislativul a adoptat un aviz favorabil pentru un referendum anticorupție.
De asemenea, Klaus Iohannis le-a spus luni jurnaliștilor prezenți la Palatul Cotroceni, într-o discuție informală, că va convoca partidele politice la consultări pe tema referendumului pe justiție.