Astăzi se împlinesc 69 de ani la înfiinţarea celei mai puternică alianțe politico-militară din lume, Alianța Nord-Atlantică (NATO), la care România a aderat în 2004. Deputatul PNL de Suceava Ioan Balan a ţinut să marcheze acest moment şi crede că vulnerabilitatea României în faţa posibilelor ameninţări din zonă s-a diminuat.
„Apartenența noastră la NATO reprezintă, fără echivoc, unul dintre cele mai importante succese pe care le-a înregistrat țara noastră în ultimele trei decenii de la căderea comunismului. Astăzi, noi și familiile noastre, dormim liniștiți, ne știm părinții și copiii în siguranță, ne simțim protejați, deoarece știm că articolul nr. 5 din Tratat ne garantează pe deplin apărarea integrității teritoriale. Să nu uităm și să ne uităm în istoria tristă a poporului român ce a însemnat pentru înaintașii noștri să nu aibă niciodată garanții ferme de securitate. Să nu uităm niciodată ceea ce a însemnat pentru neamul nostru românesc să se apere singur și să-și apere frontiere doar cu piepturile soldaților români. În acest fel s-a ajuns ca românii de peste Prut să fie separați pe nedrept de patria mamă, s-a ajuns ca sute de mii de români să trăiască încă departe de țara lor fie în Bucovina de Nord, fie în Voivodina sau în Cadrilater. România a pierdut milioane din pruncii săi și părți teritoriale extinse pentru că niciodată țara noastră nu a avut, așa cum are astăzi, garanții atât de ferme cu privire la securitatea cetățenilor și apărarea integrității frontierelor statului român”, a arătat Ioan Balan.
Deputatul sucevean a mai arătat că apartenența la NATO nu a însemnat numai plasarea României sub umbrela de securitate cea mai puternică și cea mai sigură din lume, ci a adus cu ea și garanții economice importante, credibilitate și un parcurs european de necontestat. Tot ca urmare a aderării la NATO România a putut intra în Uniunea Europeană şi a realizat un Parteneriat strategic cu SUA.
„România a înțeles rolul și beneficiile apartenenței la NATO. Soldații Armatei Române sunt primii care au demonstrat partenerilor din NATO că România a meritat să intre în această alianță. Jerfa și curajul soldaților români, din teatrele de operațiuni, au creat o imagine deosebită țării noastre, care ne face pe deplin mândri de Armata Română. De asemenea, România este între primele state din Alianță care are deja asigurată o finanțare a nevoilor de apărare de 2% din PIB. A fost o decizie politică și printre puținele decizii politice în care partidele importante din România, au dat la o parte orgolii și interese mărunte și au găsit consensul politic asupra a ceea ce înseamnă siguranța și apărarea țării noastre”, a mai spus Ioan Balan.
Parlamentarul liberal mai este de părere că partenerii noștri din NATO așteaptă de la toate partidele politice din România să ajungă la un consens şi pe plan intern, pentru a elimina o serie de disfuncţionalităţi, cum ar fi un sistem de educație slab finanțat, un sistem de sănătate în agonie, o infractură învechită și neperformantă.