Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 5 dec 2013 - Anul XVIII, nr. 284 (5491)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Cinteză: Scoaterea neperformantelor din bilanţ cu renunţarea la recuperarea datoriei este riscantă

Joi, 5 Decembrie 2013 (15:07:26)
Scoaterea creditelor neperformante din bilanţurile băncilor cu renunţarea la dreptul de a mai recupera ulterior sume de la debitori este riscantă, întrucât mulţi clienţi cu credite negarantate abia aşteaptă să nu-şi mai plătească datoriile, a declarat şefului Supravegherii din BNR, Nicolae Cinteză."IFRS ca şi standard de contabilitate spune o chestie foste simplă: vrei să scoţi în afara bilanţului, poţi să o faci, dar la momentul la care l-ai scos în afara bilanţului trebuie să faci cunoscut debitorului că renunţi la orice drept al tău de a mai recupera în viitor eventuale sume de la el. Cu alte cuvinte, scoate în afara bilaţului, dar trebuie să notificăm debitorul că socotelile cu el s-au încheiat şi nu mai datorează nimic. Vă daţi seama că o astfel de atitudine ar crea un hazard moral şi că alţi debitori ar aştepta să nu plătească?! Şi când spun acesta mă refer în primul rând la cei care nu au dat nicio garanţie în spate, şi avem destui", a afirmat Cinteză la un forum bancar.El a arătat că este evident riscul pe care şi l-au asumat băncile în creditarea ipotecară pentru persoanele fizice şi nu consideră echitabilă dezicia unei instanţe de a obliga o bancă să elimine din contractul de credit un comision de risc atât timp cât instituţia de credit şi-a asumat un risc cu ipoteca depusă drept garanţie de client."Am văzut la una dintre bănci implicată masiv în acest tip de credite o soluţie dată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie care obliga banca să elimine din contract comisionul de risc. Vreau să fiu bine înţeles, nu iau apărarea băncilor, fiindcă văd ce fac din reclamaţiile pe care le primesc. Zilnic, la mapă, vin 30-40 de reclamaţii despre ceea ce fac băncile. Dar să vezi într-o hotărâre a cele mai înalte instanţe că nu este justificată menţinerea comsionului de risc în contract pentru că banca nu are niciun risc prin ipotecă, prin asigurarea ipotecii, mi se pare totuşi prea mult. Riscul pe care trebuie să îl suporte banca prin scăderea valorii colateralului este chiar foarte important", este de părere Cinteză.El susţine că riscul aparţine băncii în situaţia unui client care a cumpărat cu credit un apartament de 120.000 de euro şi după doi ani nu mai poate plăti, valoarea imobilului diminuându-se la 60.000 de euro, iar diferenţa de preţ este suportată de bancă."Cineva care a luat un credit când apartamentul era 120.000 de euro, plăteşte 2 ani şi după 2 ani nu poate să plătească şi preţul apartamentului este 60.000 de euro. Cine suportă diferenţa? Este clar că este sarcina băncii? E un risc? E un risc", spune Cinteză.Băncile urmăresc însă debitorul şi după valorificarea ipotecii, pentru a recupera diferenţa dintre suma câştigată după vânzarea apartamentului şi valoarea împrumutată clientului.
În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Cinteză: Scoaterea neperformantelor din bilanţ cu renunţarea la recuperarea datoriei este riscantă.
 Vizualizări articol: 798 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Cinteză: Scoaterea neperformantelor din bilanţ cu renunţarea la recuperarea datoriei este riscantă0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei