Elevii din învăţământul preuniversitar vor învăţa de la procurori şi judecători despre legislaţie, principiile şi normele civice, putând chiar să viziteze instanţele şi parchetele, în baza unui protocol de colaborare încheiat, joi, de MEN cu MJ, CSM şi Parchetul de pe lângă instanţa supremă.
"Elevii din învăţământul preuniversitar vor avea ocazia să afle direct de la specialiştii în domeniu - procurori, judecători etc. - informaţii utile legate de legislaţie, principiile şi normele civice. Elevii vor avea posibilitatea să viziteze instanţele şi parchetele, să participe la concursuri cu teme juridice, dar şi la mese rotunde", se arată într-un comunicat al Ministerului Educaţiei Naţionale (MEN).
Iniţiatorii acestui protocol - MEN, Ministerul Justiţiei (MJ), Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) şi Parchetul de pe lângă instanţa supremă - doresc ca educaţia juridică să înceapă încă de la vârsta de integrare a copilului în învăţământul obligatoriu, prin facilitarea accesului la cunoştinţe elementare de drept.
Procurorii, judecătorii şi personalul de specialitate care vor participa la aceste activităţi vor fi selectaţi de reprezentanţii Ministerului Public şi de cei ai Consiliului Superior al Magistraturii. Activitatea derulată de ei nu constituie activitate didactică şi se va realiza în mod voluntar şi neremunerat.
De asemenea, comitetul de monitorizare, alcătuit din reprezentanţi ai tuturor părţilor semnatare, va autoriza, printre altele, temele care urmează a fi abordate în cadrul sesiunilor de informare, dar şi conţinutul materialelor care va face parte din programul de educaţie juridică.
Protocolul de colaborare, în baza căruia instituţiile semnatare vor realiza un program de educare a elevilor din învăţământul preuniversitar în spiritul respectului faţă de lege, al echităţii sociale şi al atitudinii civice, a fost semnat de Ministrul Educaţiei Naţionale, Remus Pricopie, ministrul delegat pentru Învăţământ Superior, Cercetare Ştiinţifică şi Tehnologie, Mihnea Costoiu, ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, preşedintele Consiliul Superior al Magistraturii, Oana Andreea Schmidt-Hăineală, şi procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Tiberiu - Mihail Niţu.