Ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu, a declarat, marţi, că toate pensiile vor fi indexate în 2014, fiind vorba despre principiul contributivităţii, respectiv va fi majorată valoarea punctului de pensie, însă nu va fi o creştere pe partea de pensii speciale.
Câmpeanu a declarat că premierul a revenit asupra declaraţiei iniţiale privind indexarea pensiilor, menţionând că această măsură se aplică tuturor pensiilor.
"Aşa cum este legea acum, se indexează valoarea punctului de pensie, şi nu cuantumul pensiei. Ca atare, atunci când se indexează punctul de pensie, se indexează la fel pentru toată lumea. În doilea rând, este vorba de sistemul public de pensii, care este bazat pe contribuţii şi atunci fiecare cetăţean, cu cât a contribuit, atâta pensie are, şi deci nu se poate face o astfel de diferenţiere", a menţionat Câmpeanu.
Ea a precizat că premierul a dorit să se refere la creşterea pensiilor speciale, care nu se vor indexa în întreaga valoare.
"Numai partea, de exemplu, la un magistrat, care este calculată pe bază de contribuţii se indexează, dar partea de pensie specială nu se indexează", a mai precizat ministrul Muncii.
Mariana Câmpeanu a mai precizat că indexarea pensiilor va fi de 3,76%.
De asemenea, Câmpeanu a fost întrebată dacă reducerea CAS rămâne o prioritate pentru PNL, în privinţa bugetului de anul viitor.
"Prioritatea PNL sigur că este reducerea costurilor pe forţa de muncă, dar trebuie analizat în contextul în care suntem cu gradul de colectare pe care îl avem, cu celelalte măsuri pe care dorim să le luăm şi atunci toate nu se pot lua, pentru că ştiţi că vrem în continuare să scădem TVA la alte produse, cum ar fi carnea şi produsele din carne. Se va alege una dintre soluţii, care va fi mai avantajoasă pentru oameni", a menţionat ministrul Muncii.
Premierul Victor Ponta a revenit, marţi, asupra declaraţiei conform căreia pensiile nu vor fi indexate cu acelaşi procent şi a explicat că aceasta a fost "o eroare" a sa şi că a vrut să se refere numai la salariile bugetarilor, în sensul că este posibil ca majorarea să fie aplicată doar la unele categorii.
"A fost o eroare a mea, în sensul în care eu mă refeream la indexarea salariilor şi am spus din greşeală şi de pensii. Doamna ministru Câmpeanu m-a sunat imediat şi mi-a reamintit că avem o decizie a Curţii Constituţionale: pensiile sunt bazate pe contribuţii şi nu poţi să le opreşti să le îngheţi pe cele mai mari şi să le creşti doar pe cele mici. Deci, pensiile vor creşte toate cu acel 3,76%. La salarii vroiam însă să spun, şi asta e o discuţie pe care am avut-o şi cu ministrul de Finanţe: din fondul acela în jur de 3% cu care putem mări anvelopa salarială, ideea a fost să nu mărim tuturor cu 3%, pentru că în special pentru salariile mari creşterea să zic nu este semnificativă, ci să încercăm fie să mărim salariul minim, fie să mărim salariile la categorii ţintite, vorbim de rezidenţi, de profesori debutanţi, de cei cu venituri mici din sectorul bugetar", a spus Ponta la România TV.
Luni, premierul a afirmat că salariile şi pensiile nu vor fi majorate pentru anul viitor cu acelaşi procent, ci ţintit către persoanele cu venituri mici şi anumite categorii speciale, precum medici rezidenţi şi profesori debutanţi.
"Avem un spaţiu de creştere atât a pensiilor, cât şi a salariilor, important este să vedem exact în ce fel folosim acest spaţiu fiscal. Din punctul meu de vedere - şi este şi cel al ministrului de Finanţe - nu mărim toate salariile şi pensiile cu 3 virgulă ceva la sută, ci încercăm să ne adresăm celor cu venituri mici şi unor categorii speciale, fie că vorbim de medici rezidenţi sau de profesori debutanţi, pentru că, altfel, cei care au deja salarii şi pensii mari nu o să simtă foarte mult cei 3,75%, dar dacă mergem ţintit pe anumite categorii, creşterea va fi mai semnificativă", a spus Ponta.
Guvernul a anunţat anterior că există resurse bugetare pentru indexarea pensiilor cu un procent bazat pe inflaţia de anul trecut, de 3,75%.
În vara acestui an, agenţia MEDIAFAX a anunţat, citând un document guvernamental, că salariile bugetarilor vor fi majorate anual prin noua lege a salarizării, începând cu 2014, în mod etapizat şi succesiv, dar numai pentru anumiţi funcţionari, respectiv aceia al căror salariu de încadrare este mai mic decât cel care va rezulta prin aplicarea noii legi.