Un număr de 22 de persoane şi două firme au fost trimise în judecată de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA), de la începutul anului, pentru săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală, prejudiciul adus de acestea la bugetul de stat ridicându-se la peste 25 de milioane de euro.
Potrivit informaţiilor postate pe site-ul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), printre persoanele trimise în judecată se numără un avocat din cadrul Baroului Teleorman, Liviu Ardeiaş, directorul executiv al Direcţiei Relaţii Publice şi Informaţii din Primăria Municipiului Bucureşti, Mirela Ercuţă, dar şi trei oameni de afaceri cetăţeni străini - un turc, un sirian şi un iordanian.
Conform sursei citate, prejudiciul cel mai mare adus statului ar fi fost cauzat de trei persoane din judeţul Argeş care ar fi făcut evaziune fiscală de peste 9,6 milioane de euro cu produse petroliere.
Potrivit rechizitoriului procurorilor, în perioada 1 ianuarie 2008 - 18 aprilie 2008, Cătălin Nicolae Cristea, în calitate de administrator şi asociat al societăţii Eco Oil Recicling, "a achiziţionat în regim suspensiv de la plata accizei materii prime constând în 16.567,13 tone păcurină şi 8.920,65 tone motorină şi a omis, în tot, să evidenţieze în actele contabile şi în declaraţiile depuse la organele fiscale operaţiunile comerciale efectuate şi veniturile realizate din livrarea păcurinei şi motorinei către două societăţi comerciale, disimulând aceste operaţiuni prin înregistrarea în contabilitatea societăţii a unor documente justificative falsificate (facturi fiscale, avize de însoţire, note de recepţie/cântărire), ce atestau livrări de produs lichid ecoterm de tip B (produs neaccizabil)".
Procurorii anticorupţie au făcut, luni, 160 de percheziţii în Bucureşti şi judeţele Prahova, Giurgiu, Arad, Călăraşi şi Ialomiţa, într-un dosar de evaziune fiscală în domeniul industriei alimentare cu un prejudiciu de 50 de milioane euro, fiind dispusă urmărirea penală a 50 de persoane, între care senatorul PDL Niculae Bădălău, procurorul Angela Eugenia Nicolae, dar şi angajaţi ai Ministerului de Finanţe, avocaţi şi administratori de firme.
Potrivit unui comunicat al DNA, percheziţiile au fost făcute la sediile unor firme şi la locuinţe din Bucureşti şi din cele cinci judeţe, într-o cauză penală complexă privind infracţiuni de corupţie şi evaziune fiscală, care implică un număr mare de persoane constituite într-un grup infracţional organizat.
DNA a precizat că este vizată activitatea a peste 100 de firme româneşti şi străine, persoanele implicate având calitatea de administratori de societăţi comerciale români şi străini, avocaţi, contabili şi angajaţi ai Ministerului Finanţelor Publice.
În dosar, ar fi în atenţia anchetatorilor şi angajaţi ai Gărzii Financiare, au precizat surse judiciare.
Direcţia Naţională Anticorupţie a precizat că persoanele suspectate în dosarul de evaziune fiscală foloseau firme fantomă, pe care le controlau şi prin care derulau operaţiuni comerciale, trecând în evidenţele contabile cheltuieli fictive.
Reţeaua infracţională viza monopolizarea producţiei şi desfacerii produselor din carne, printr-un amplu mecanism evazionist, potrivit procurorilor.
Membrii grupării de evaziune aveau atribuţii delimitate: unii se ocupau de înfiinţarea firmelor fantomă, alţii racolau străini şi români care, în schimbul unor sume de bani, să fie asociaţi sau administratori la aceste societăţi, iar alţii luau legătura cu funcţionari ANAF, pentru a nu face controale.