Ministrul Apărării, Mircea Duşa, a declarat, luni, că partea română a contribuit cu cinci milioane de lei pentru lucrările la facilitatea antirachetă din cadrul bazei militare Deveselu.
Întrebat cât a cheltuit până în prezent MApN în acest proiect, Duşa a răspuns: "Am executat lucrări de 5 milioane de lei. Dacă licitaţia se va finaliza pentru iluminatul perimetral, în acest an vom mai cheltui nişte bani. Pentru aceasta am avut prevăzut un buget de 8 milioane de lei pentru baza de la Deveselu".
Acesta a menţionat că suma totală care va fi cheltuită de partea română în acest proiect, prevăzută în Acordul dintre România şi SUA privind amplasarea în România a sistemului SUA de apărare împotriva rachetelor balistice, este de 40 de milioane de lei.
El a precizat că această sumă va fi cheltuită pe tot parcursul derulării acestui program, până în 2015, la operaţionalizarea sistemului antirachetă de la Deveselu.
Ministrul Apărării a menţionat că apreciază în mod deosebit cooperarea avută cu administraţia locală, cu primăria din Deveselu, cu Consiliul Judeţean Olt şi cu Ministerul Administraţiei şi Dezvoltării Regionale care, numai în anul 2013 au alocat peste 10 milioane de lei pentru lucrările la drumul care leagă locaţia cu drumul naţional, pentru staţia de epurare, sistemul de canalizare şi sistemul de alimentare cu apă.
Implicarea României în implementarea sistemului american de apărare antirachetă în Europa are loc începând din faza a doua a procesului, adică cea a extinderii protecţiei aliaţilor NATO prin operaţionalizarea unei noi generaţii de interceptori SM3-IB (care să poată fi lansaţi de la sol), amplasaţi într-o bază terestră, respectiv la Deveselu. Se prevede ca sistemul care va fi amplasat la Deveselu să atingă capacitatea operaţională în trimestrul IV 2015.
Congresul SUA a alocat, în anul fiscal 2013, fonduri de peste 265 milioane dolari pentru elementele sistemului antirachetă care va fi instalat la Deveselu şi amenajarea acestei baze.
Duşa a participat, luni, la ceremonia prin care a fost marcată începerea lucrărilor principale de construcţie la Facilitatea antirachetă din cadrul bazei militare Deveselu.
Începerea lucrărilor a fost marcată printr-un gest simbolic al preşedintelui Traian Băsescu, ministrului Apărării, Mircea Duşa, al lui James Miller, adjunctul secretarului apărării pentru politica de apărare în cadrul Departamentului Apărării al SUA şi al viceamiralului James D. Syring, directorul Agenţiei SUA pentru Apărarea Antirachetă, care au turnat câteva lopeţi de nisip.
La sfârşitul evenimentului au defilat prezentând onorul militari ai Regimentului 30 Gardă "Mihai Viteazul".
La ceremonie au participat oficiali americani şi români - din partea MApN, MAE -, militari de la Baza 99 Deveselu, reprezentanţi ai comandamentului logistic, ataşaţi militari acreditaţi la Bucureşti, oficiali din partea ambasadelor.
Evenimentul s-a încheiat cu o recepţie oficială, organizată în două corturi, oferită de ministrul Apărării Mircea Duşa, la care însă nu a luat parte şi preşedintele Traian Băsescu, care a părăsit cu elicopterul Baza Deveselu imediat după încheierea ceremoniei.