PDL solicită Guvernului Ponta "să renunţe la intenţia de majorare a cotei de impozitare", în caz contrar va introduce o moţiune de cenzură bazându-se şi pe sprijinul PNL, a declarat joi purtătorul de cuvânt al PDL, Adriana Săftoiu.
Săftoiu a precizat, la o conferinţă de presă, că din informaţiile PDL majorarea cotei unice de impzoitare de la 16 la 22% şi reducerea TVA de la 24% la 22% este o variantă de lucru a Guvernului Ponta pentru întocmirea bugetului pe 2014.
"În legătură cu intenţia de majorare a cotei unice de impozitare de la 16% la 22% şi reducerea TVA de la 24% la 22%, din informaţiile noastre aceasta este varianta de lucru a Guvernului Ponta pentru întocmirea bugetului pe 2014. Asta înseamnă că Ministerul Finanţelor a elaborat o variantă de buget pe 2014 luând în considerare o cotă majorată", a spus Săftoiu.
Ea a arătat că prin majorarea cotei de impozitare românii trebuie să scoată din buzunar 11 miliarde de lei anual, în timp ce prin reducerea TVA de la 24 la 22% Guvernul lasă economiei 5 miliarde de lei.
Săftoiu a mai spus că efectul unei majorări a cotei de impozitare ar fi dezastruos asupra mediului de afaceri, ar descuraja investiţiile străine, ar duce la reducerea locurilor de muncă şi creşterea poverii fiscale.
"PDL solicită Guvernului Ponta să renunţe la această intenţie de majorare a cotei de impozitare, în caz contrar avem de gând să introducem o moţiune de cenzură. (...) La moţiunea de cenzură ne bazăm pe sprijinul PNL, există deja voci din rândul liberalilor care nu susţin majorarea cotei unice şi le dăm posibilitatea să arate că susţin mediul de afaceri", a afirmat Adriana Săftoiu.
Surse din USL au declarat pentru MEDIAFAX că liderii USL au vorbit la finalul ultimei şedinţe a coaliţiei guvernamentale despre varianta reducerii TVA şi creşterii cotei unice în contextul discuţiilor legate de construcţia bugetară pentru anul 2014.
Discuţia ar fi avut loc, potrivit surselor citate, la finalul şedinţei USL de vineri, când a venit vorba despre modul în care se va construi bugetul de stat pe anul 2014 şi despre necesitatea unor fonduri suplimentare.
În acest context, premierul Victor Ponta ar fi avansat ideea creşterii cotei unice, în prezent de 16 la sută, dar şi a reducerii TVA, care acum este de 24 la sută. O variantă a fost ca acestea să ajungă la acelaşi nivel.
Conform surselor din USL, a fost vehiculat un cuantum de 20 sau 22 la sută pentru cota unică, respectiv pentru TVA sau o aducere a ambelor la un acelaşi nivel, în funcţie de eventuale simulări realizate pentru bugetul pe 2014.
Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, joi, la Slatina, că nimeni în USL nu a venit cu propunerea majorării cotei unice, dar că a existat o discuţie preliminară, cea de fond urmând a se desfăşura săptămâna viitoare, în perspectiva construcţiei bugetare.
"Nimeni, nici primul-ministru, nici altcineva, alţi colegi din USL, din partea PSD sau altui partid nu au venit cu această propunere, să mărim cota unică. Nu. A fost pur şi simplu o discuţie preliminară, discuţia pe fond va urma săptămâna viitoare, probabil, sau va începe la sfârşitul acestei săptămâni, în perspectiva construcţiei bugetare", a comentat Antonescu.
El a precizat că "s-a discutat despre mai multe variante", având în vedere că există o problemă, ca în fiecare an, la constucţia bugetulului, care este insuficient şi existând în continuare cheltuieli publice care se justifică, de genul sănătăţii, educaţiei sau ordinea publică.
"Nimeni nu a venit să spună: Eu doresc să măresc cota unică, pentru că angajamentul de a păstra la 16% este un angajament comun, nu doar al PNL", a mai spus liderul liberal.
Antonescu a ţinut să precizeze că a fost doar "o discuţie informală, un schimb de cuvinte, la maniera: «Domnule, hai să începem să discutăm şi despre buget, pentru că avem nişte probleme, hai să vedem cum le rezolvăm». Nu a fost o discuţie pe agenda USL", a spus el.
Întrebat cine a deschis această discuţie privind majorarea cotei unice, Crin Antonescu a răspuns: "Nu îmi aduc aminte, dar trebuie să fi fost ori domnul Ponta ori domnul Chiţoiu. Nu îmi mai aduc aminte. Spun că unul dintre cei doi, pentru că primul-ministru şi ministrul Finanţelor duc grija, înainte de toate, a construcţiei bugetare. (..) Noi nu avem niciun fel de ezitare în a spune că nu luăm în calcul o asemenea variantă".