Uniunea Editorilor din România a acuzat Ministerul Educaţiei Naţionale (MEN) de lipsă de transparenţă în cazul manualelor digitale şi a solicitat, în cadrul unei dezbateri organizate, joi, la Târgul Educaţional Bucureşti, elaborarea unei strategii şi a unei metodologii în acest sens.
Reprezentantul Uniunii Editorilor din România (UER), Claudiu Istrate, a declarat că editorii sunt îngrijoraţi din cauza faptului că nici anul viitor nu vor fi manuale şcolare noi, având în vedere că, până la această oră, nu există metodologie în acest sens şi nici nu este cunoscut vreun calendar.
"Ştim că Ministerul Educaţiei Naţionale are un program care este susţinut de o strategie a Uniunii Europene. Bani se vor găsi. Este nevoie de pregătirea cadrelor didactice. Legea spune clar că în unităţile de învăţământ de stat şi particulare se utilizează manuale şi auxiliare aprobate de MEN. Nu ne-am opus şi nu ne opunem unui proiect al MEN de a iniţia manuale noi. Am solicitat ca acest lucru să se facă transparent şi cu un timp suficient la dispoziţie. Dacă va fi nevoie, vom ataca în instanţă metodologia", a declarat reprezentantul UER.
De atlfel, reprezentanţii editurilor au dorit să afle de la firmele de IT dacă digitalizarea manualelor şcolare ar putea fi realizată în câteva luni, astfel încât să se poată implementa acest sistem de la 1 septembrie 2014.
Reprezentanta unei companii care a făcut manuale digitale, dar nu pentru România, a afirmat că pentru digitalizarea unui material sunt necesare câteva luni, fără a putea preciza dacă ar avea capacitatea să digitalizeze toate manualele în acelaşi timp.
"Ministerul nu ne spune ce vrea. Ar trebui să ştim ce platforme, ce programe, ce echipamente. Dar probabil că vrea să dea toată comanda unei companii care să facă de toate", a declarat Boris Zinger, reprezentantul unei edituri.
Reprezentanţii editurilor au precizat că ar fi necesară o strategie care să ţină seama de costurile pe care le implică acest lucru, de starea şcolii, de timpul necesar, dar şi de capacitatea umană necesară pentru a produce aşa ceva.
"MEN este singurul în măsură, conform legii, care poate da aceste repere şi să ne spună tuturor care sunt ţintele. Regret că MEN nu are niciun reprezentant aici", a declarat Mihai Penescu, reprezentantul unei alte edituri.
Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, arăta, în mai, că propunerea MEN este ca "punctul terminus pentru a introduce obligatoriu manuale digitale să rămână 15 septembrie 2014" şi că ar trebui să existe manuale digitale din anul şcolar 2013 - 2014, chiar dacă acestea vor fi gata în următorul an calendaristic, prin amânarea termenului de depunere a proiectelor.
"În anul şcolar 2013 - 2014 să avem primele manuale digitale, care nu vor fi obligatoriu utilizate la clasă, pe băncile copiilor, dar vor fi în circuit, vor fi în biblioteci, iar profesorii vor putea să se acomodeze cu ele", a spus Pricopie.