Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 22 oct 2013 - Anul XVIII, nr. 246 (5453)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7742 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Barbu admite că i-a făcut "neofascişti" pe cei care l-au agresat: Am văzut o atitudine extremistă

Marţi, 22 Octombrie 2013 (18:00:15)

Ministrul Culturii, Daniel Barbu, a admis luni că i-a catalogat drept "neofascişti" pe protestatarii care l-au agresat, deoarece a constatat o atitudine extremistă şi violentă în rândul acestora şi a văzut mesaje ce ar susţine acest lucru pe unele pancarte de la manifestaţiile din Capitală.

Barbu a fost întrebat cum a ajuns la concluzia că manifestanţii care l-au agresat în Centrul Vechi al Capitalei ar fi neofascişti.

"Păi, după atitudine. E o formulă simbolică, metaforică, după atitudinea extremistă şi violentă", a răspuns ministrul Culturii.

Daniel Barbu şi-a susţinut afirmaţia şi prin faptul că ar fi văzut anumite mesaje pe pancarte ale protestatarilor.

"Dacă aţi văzut şi pancarte: «Ridică-te Gheorghe, Ridică-te Ioane» - astea sunt poezii legionare. Dacă vă uitaţi la ce se întâmplă în piaţă, vedeţi elemente, indicii (…) Ei înşişi (protestatarii - n.r.) au vorbit despre formaţiuni paramilitare", a explicat Barbu.

Demnitarul a menţionat că unul dintre manifestanţii contra proiectului minier de la Roşia Montană a vorbit în Parlament despre formaţiuni paramilitare şi nu a fost contrazis de colegii săi de protest.
"Mai erau încă 15 lângă el şi nu au spus că se delimitează, că au altă opinie. Şi nu am auzit nici voci din piaţă care să spună…că şi eu sunt dispus să cred că sunt voci ciudate care se pot exprima în lume. Dar vocea respectivă nu a fost dezminţită de nimeni, atâta tot", a susţinut ministrul Culturii.

În acelaşi context, Barbu a menţionat că neofascismul înseamnă, în primul rând, un comportament extremist şi violent.

"Nu erau huligani acolo (la incidentul din Centrul Vechi - n.r.), erau oameni foarte violenţi, şi violenţi pentru o cauză. Asta sună cu formaţiunile extremiste care au existat şi probabil că există încă. Nu erau nişte simpli huligani care voiau să se distreze agresând un concetăţean şi distrugând o maşină. Erau nişte oameni care afirmau că au o cauză (…) Le-am spus acelor tineri, domni, care m-au agresat fizic şi verbal, că au un comportament de neofascişti, de neolegionari. Asta le-am spus, şi mă uit şi eu în piaţă şi văd unele pancarte şi simboluri care, ca istoric, mi se par că pot fi raportate la această familie politică", a mai explicat Barbu.

Barbu a făcut referire la declaraţiile unui cetăţean, pe nume Ovidiu Grosu, în vârstă de 43 de ani, prezent, pe 26 septembrie, la audieri, la Comisia parlamentară pentru Roşia Montană.

"În fiecare zi se formează noi formaţiuni paramilitare, de maxim cinci persoane, care vor devora toată clasa politică, inclusiv familiile celor care au participat la acest dezastru naţional. Lăsaţi-mă să vorbesc, vorbeşte poporul acum… Acum vorbeşte poporul, eu vă comunic ca să vă treziţi", a declarat Ovidiu Grosu în faţa Comisiei, care a fost nevoită să îi întrerupă microfonul pentru a se calma, potrivit Gândul. Ulterior acesta a mai declarat, printre altele, că "sunt interese subterane şi acolo, în piaţă. Încearcă să provoace vărsări de sânge... "

Comisia specială a invitat la audieri cetăţeni şi ONG-uri care se opun proiectului Roşia Montană, pentru şedinţa 26 septembrie. Principalii promotori ai protestelor au făcut apeluri la boicotarea acestei audieri, la care s-au prezentat totuşi 16 persoane, dintre care doar două au reprezentat ONG-uri militante pentru salvarea Roşia Montană, mai relatează Gândul.

Ministrul Culturii, Daniel Barbu a declarat sâmbătă seară, la Antena 3, că a fost identificat "autorul" incidentului din Centrul Vechi, în persoana "tânărului universitar fără operă" Claudiu Crăciun.

"Ştim şi autorul, îmi permit să-l spun, Claudiu Crăciun, a fost identificat. E păcat, că înţeleg că este un tânăr universitar", a spus Barbu.

Potrivit ministrului, Crăciun este cel care "a invitat" oamenii să vină "acolo". "Sigur, e puţin penibil că cineva care este universitar - sigur, universitar fără operă şi probabil de aici a acumulat multe frustrări - a montat astfel de episoade, care îmi ţin cuvântul şi mă bucur că Victor Ponta, domnul prim-ministru, a avut aceeaşi impresie ca şi mine, mie mi s-a părut că e o Sturmabteilung, adică o formaţiune paramilitară, o formaţiune de asalt", a spus ministrul.

Duminică, vicepreşedintele PDL Radu F. Alexandru a declarat, într-o conferinţă de presă, că acest partid cere ministrului de Interne şi SRI să verifice dacă printre manifestanţii anti-Roşia Montană sunt reprezentanţi ai unor formaţiuni paramilitare, adăugând că ministrul Daniel Barbu, care s-a referit la astfel de grupări, ar trebui demis dacă afirmaţiile se dovedesc a fi false.

Barbu este protejat, de vineri, de o echipă a Serviciului de Protecţie şi Pază (SPP), el precizând că s-a simţit "în pericol" în timpul incidentului petrecut pe 17 octombrie în Centrul Vechi al Capitalei.

Daniel Barbu a participat în 17 octombrie, de la ora 19.00, la evenimentul "Cafeneaua critică", în Club A din Centrul Vechi. Câteva zeci de manifestanţi veniţi la local au întrerupt dezbaterea, au desfăşurat pancarte în jurul lui Barbu şi au aruncat înspre acesta cu bancnote false, pe care era tipărit portretul lui. Tot ei i-au întins lui Barbu o pungă cu monede şi l-au huiduit, întrebându-l "Câţi bani ţi-ai luat?" şi cerându-i demisia.

Dezbaterea nu a mai fost reluată, ministrul hotărându-se să plece. Afară, protestatarii au blocat drumul autoturismului în care se afla demnitarul şi au lipit pe maşină bancnote cu portretul lui Barbu. De asemenea, ei au spart luneta maşinii, ministrul reuşind să plece datorită intervenţiei forţelor de ordine - poliţişti şi jandarmi, sosiţi de urgenţă la faţa locului.

Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 3 a început urmărirea penală in rem, pentru ultraj contra bunelor moravuri şi tulburarea liniştii publice, în cazul incidentelor în care a fost implicat ministrul.

Poliţia Capitalei s-a autosesizat în acest caz, protestatarii care s-au manifestat agresiv fiind identificaţi cu ajutorul imaginilor filmate de camerele de supraveghere din zonă.

Totodată, Ministerul Culturii a înaintat o plângere la Poliţia Capitalei, pentru distrugerea autoturismului în care se afla demnitarul. Daniel Barbu a precizat că nu a depus în nume personal nicio plângere în urma incidentului.

Premierul Victor Ponta a declarat că a cerut identificarea persoanelor care l-au agresat pe ministrul Culturii, Daniel Barbu, şi sancţionarea acestora contravenţională sau penală, apreciind că o astfel de agresiune este inacceptabilă şi că, în lipsa unor măsuri, ţara poate fi cuprinsă de anarhie.

La o zi după incident, premierul Ponta l-a anunţat pe ministrul de Interne că jandarmii au mandat clar din partea sa să acţioneze "fără complexe" atunci când protestele depăşesc "linia roşie" şi se transformă în agresiuni şi ameninţări.

Din 1 septembrie, în Capitală şi în mai multe oraşe din ţară, dar şi peste hotare, au loc proteste ale celor care se opun proiectului minier de la Roşia Montană.

Manifestanţii cer ca Parlamentul să respingă proiectul de lege care reglementează exploatarea minereurilor din perimetrul Roşia Montană şi să interzică, prin lege, folosirea cianurilor în activităţile miniere din România, Guvernul să respingă, prin hotărâre, în regim de urgenţă, acordul de mediu, Roşia Montană să fie inclusă pe lista tentativă a României pentru includerea în patrimoniul UNESCO şi demisia premierului Victor Ponta şi a celor patru iniţiatori ai proiectului de lege: miniştrii Dan Şova, Rovana Plumb, Daniel Barbu şi directorul ANRM Gheorghe Duţu.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Barbu admite că i-a făcut "neofascişti" pe cei care l-au agresat: Am văzut o atitudine extremistă.
 Vizualizări articol: 654 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Barbu admite că i-a făcut "neofascişti" pe cei care l-au agresat: Am văzut o atitudine extremistă0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei