Nicio reformă constituţională care nu este agreată de Comisia de la Veneţia nu va fi votată în Europa, a apreciat, vineri, preşedintele acestui for, Gianni Buquicchio, în contextul în care sunt aşteptate, la începutul anului viitor, modificările la Constituţia României.
"Aşteptăm să primim spre evaluare, la începutul anului viitor, propunerile vizând revizuirea Constituţiei. Sunt încrezător în faptul că nicio reformă constituţională care va fi considerată inacceptabilă de către Comisia de la Veneţia nu va fi adoptată în vreo ţară Europa", a precizat Gianni Buquicchio, în cadrul unei conferinţe organizate, la Bucureşti, de Ministerul de Externe şi de Comisia de la Veneţia.
După vizita reprezentanţilor Comisiei de la Veneţia la Bucureşti, în iulie, s-a stabilit ca modificările să fie trimise până la sfârşitul lunii septembrie.
"În urma vizitei reprezentanţilor Comisiei de la Veneţia la Bucureşti, în iulie, s-a stabilit ca autorităţile române să prezinte o nouă variantă de revizuire a Constituţiei înainte de sfârşitul lunii septembrie. Comisia de la Veneţia, ţin să subliniez, a dorit să studieze varianta existentă în luna iulie, dar Comisia parlamentară pentru revizuirea Constituţiei a cerut mai mult timp pentru modificări. Suntem încă în aşteptarea acestui proiect", a declarat pentru MEDIAFAX, la 8 septembrie, purtătorul de cuvânt al Comisiei de la Veneţia, Tatiana Mychelova.
Totodată, purtătorul de cuvânt a precizat că organizaţia nu a avut nimic împotriva studierii variantei iniţiale a proiectului de revizuire, dar partea română i-a cerut mai mult timp pentru noi modificări.
Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, pentru MEDIAFAX că la nivelul USL se va discuta din nou calendarul revizuirii Constituţiei, iar Comisiei de la Veneţia se va comunica faptul că a intervenit o amânare de calendar asupra procedurii modificării legii fundamentale.
Antonescu a fost întrebat în ce măsură proiectul de revizuire a Constituţiei mai poate fi adoptat în Senat până la finalul lunii decembrie, de vreme ce avizul Comisiei de la Veneţia nu poate fi emis în octombrie, cum au anunţat iniţial liderii USL.
"Într-adevăr, atunci când a avut loc o întâlnire preliminară cu reprezentanţi ai Comisiei de la Veneţia, la încheierea lucrărilor pe proiectul de modificare a Constituţiei în comisia parlamentară, noi am convenit cu dânşii termenul de final de septembrie pentru forma definitivă, având în minte calendarul pe care ni-l propusesem la acea dată şi care presupunea abordarea imediat după reluarea sesiunii parlamentare, în Senat, a acestui proiect", a declarat Antonescu.
Liderul PNL a menţionat că nu a fost luată în calcul la momentul respectiv modificarea de calendar "impusă de decizia Curţii Constituţionale".
"Din acest motiv noi am calculat finalul lunii septembrie pentru a avea avizul oficial al Comisiei de la Veneţia, în ideea că după aceea se discuta şi în cealaltă cameră şi până la sfârşitul anului avea loc şi referendumul. Survenind modificarea impusă de decizia Curţii Constituţionale, proiectul nu a mai rămas în prioritate pe agenda Senatului şi în sensul acesta vom comunica şi Comisiei de la Veneţia că termenul se prelungeşte şi că în momentul în care va fi discutat într-o cameră, forma respectivă va fi supusă examenului acestei Comisii", a precizat Antonescu.