Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 18 oct 2013 - Anul XVIII, nr. 243 (5450)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Băsescu, despre scandalul numirii procurorilor: Au fost şi presiuni ale ambasadelor pe Victor Ponta

Vineri, 18 Octombrie 2013 (16:00:16)

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, vineri, la B1TV, despre scandalul privind numirile de procurori, că deşi au contat şi intervenţiile sale la ora 18.30, au existat şi presiuni ale ambasadelor la adresa premierului Victor Ponta.

Întrebat de ce s-a răzgândit Victor Ponta în privinţa numirii procurorilor, Traian Băsescu a ţinut să precizeze că "şi cele două ieşiri de la ora 18.30 au avut o contribuţia lor, atât la revenirea pe o poziţie corectă cu privire la DNA, cât şi la modificarea hotărârii pentru CFR Marfă şi la decizia Avocatului Poporului de a ataca Legea insolvenţei la Curtea Constituţională".

"Au fost nişte mici contribuţii, dar în mod cert au fost şi presiuni ale ambasadelor pe Victor Ponta", a mai comentat Traian Băsescu.

Întrebat dacă schimbările de la DNA au atenuat din consecinţele încălcării pactului de coabitare, Traian Băsescu a spus că acestea au arătat o intenţie.

"Pe urmă, ea a fost imediat infirmată şi în Parlament, USL nu concepe că justiţia trebuie să aibă prioritate, la Varujan Vosganian s-a confirmat, când a fost de votat ca domnul ministru să apară în faţa procurorului, USL a intrat în colaps din nou", a spus Traian Băsescu.

El a precizat că principiul care trebuie respectat în numirea acestor procurori, şi care s-a respectat cu ocazia ultimelor propuneri, este ca şeful instituţiei să fie cel care propune oamenii.

Potrivit acestuia, "greşeala care s-a făcut la DNA a fost o lovitură de forţă în care premierul a vrut să îşi impună nişte oameni, lucru care a fost respins de sistem".

"Să nu credeţi că nu au fost reacţii în interiorul DNA. Să nu credeţi că la acei procurori numiţi de Victor Ponta (...) au fost foarte prizaţi în cadrul DNA. A fost o reacţie de respingere în cadrul DNA", a mai spus Băsescu.

Ministerul condus de Robert Cazanciuc anunţa, în 11 octombrie, că acesta a decis, în urma consultărilor avute cu şeful Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), Codruţa Kovesi, şi cu procurorii Iuliana Bendeac şi Viorel Cerbu, delegaţi la conducerea Secţiei pentru combaterea corupţiei, retragerea propunerii de numire a acestora.

Cazanciuc a mai hotărât înaintarea către Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a solicitării de aviz pentru numirea procurorilor Gheorghe Popovici, în funcţia de şef al Secţiei pentru combaterea corupţiei, şi Dănuţ Volintiru, ca adjunct la aceeaşi secţie.

Totodată, ministrul justiţiei a decis înaintarea către CSM a solicitării de aviz pentru numirea în funcţia de procuror şef adjunct al Secţiei de combatere a infracţiunilor conexe infracţiunilor de corupţie a procurorului Mariana Alexandru - care ocupase funcţia de adjunct la Secţia pentru combaterea corupţiei până când s-a decis încetarea delegării ei, odată cu cea a lui Lucian Papici.

Procurorul-şef al DNA Laura Codruţa Kovesi a declarat, miercuri, că înlocuirea procurorilor Lucian Papici şi Mariana Alexandru, de la conducerea Secţiei I, a perturbat activitatea direcţiei, dar principala problemă e modalitatea în care s-a făcut această înlocuire.

Încetarea delegării pe funcţie a procurorilor Lucian Papici, şeful Secţiei I din Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA), şi Mariana Alexandru, adjunctul acestuia, "a creat o vulnerabilitate şi a perturbat cumva activitatea la nivelul DNA", a spus Kovesi, miercuri seară, la TVR 1.

"Dar nu aceasta este principala problemă, ci modalitatea în care s-a făcut această înlocuire", a subliniat Kovesi, arătând că, de la înfiinţarea instituţiei şi până în prezent, nicio delegare în funcţie nu s-a făcut fără o recomandare a procurorului-şef al DNA iar, în cazul de faţă, ei nu i s-a solicitat vreo recomandare.

Întrebată dacă a discutat cu procurorul general Tiberiu Niţu înainte de ridicarea delegării celor doi procurori, Laura Codruţa Kovesi a spus că acesta a sunat-o şi i-a spus că au încetat delegările lui Papici şi Alexandru şi că a delegat alţi procurori-şefi.

"N-am primit nicio explicaţie, nu mi s-au comunicat motivele. Mi-a spus că e decizia pe care şi-o asumă şi că urmează să-mi trimită aceste ordine prin fax", a precizat Laura Codruţa Kovesi.

Procurorul-şef al DNA a mai arătat că nu are nimic personal cu cei doi procurori care au fost delegaţi în locul lui Papici şi Alexandru - Iuliana Bendeac şi Viorel Cerbu - şi nu contestă capacităţile acestora, "dar modalitatea în care s-a procedat nu a fost corectă".

"Cei doi procurori cărora li s-a ridicat delegarea au avut o activitate meritorie în aceşti ani. În calitate de şefi ai acestei secţii, şi-au îndeplinit corespunzător activitatea. Nu mi s-a părut normal ca, după şapte zile, fără nicio explicaţie, procurorului-şef Papici să i se înceteze delegarea", a spus Kovesi.

Totodată, ea a menţionat că a făcut o recomandare scrisă ministrului Justiţiei cu privire la persoanele care pot îndeplini funcţiile de procuror-şef şi adjunct la Secţia I, opţiunea sa fiind pentru Mariana Alexandru şi Lucian Papici. "Am considerat că acestea sunt cele mai bune propuneri pentru secţia I", a adăugat Kovesi.

Procurorul general al României, Tiberiu Niţu, a decis, în 2 octombrie, încetarea delegării procurorului Lucian Papici, şef al Secţiei I din DNA, şi a adjunctului acestuia, Mariana Alexandru, în locul lor fiind delegaţi procurorii Iuliana Bendeac, ca şef de secţie, şi Viorel Cerbu, ca adjunct, au declarat pentru MEDIAFAX oficiali ai Parchetului instanţei supreme.

Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie preciza ulterior, într-un comunicat de presă, că încetarea delegării procurorului Lucian Papici şi a adjunctei acestuia de la conducerea Secţiei de combatere a corupţiei din DNA a avut în vedere faptul că ministrul Justiţiei a transmis CSM propunerile de numire în funcţii de conducere la Direcţie.

În 2 octombrie, la ora 17.09, Niţu a informat Direcţia Naţională Anticorupţie, printr-un fax, că delegarea lui Lucian Papici ca şef al Secţiei I din DNA încetează cu 2 octombrie, dată de la care funcţia este ocupată de procurorul Iuliana Bendeac, pe o perioadă de şase luni.

Încetarea delegării lui Papici ca şef al Secţiei de combatere a corupţiei din DNA a fost dispusă, după ce tot Tiberiu Niţu, în 23 septembrie, dispusese delegarea aceluiaşi procuror pe aceeaşi funcţie.

Direcţia Naţională Anticorupţie a reclamat că pentru delegarea procurorilor Bendeac şi Cerbu la şefia Secţiei de combatere a corupţiei nu a fost solicitată, în prealabil, recomandarea şefului DNA, prevăzută expres de Regulamentul de ordine interioară al Direcţiei.

Ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, a declarat, marţi, că "din decenţă" s-a consultat cu procurorul şef al DNA când a făcut propunerile pentru funcţii de conducere la direcţie, iar aceasta a avut alte opţiuni, şi anume pe Mariana Alexandru şi Lucian Papici.

"M-am consultat, bineînţeles, şi cu doamna Kovesi când am făcut aceste propuneri. Sigur, doamna Kovesi a avut alte prime opţiuni, şi anume doamna Alexandru şi domnul Papici. I-am explicat, din punctul meu de vedere, de ce aceste opţiuni nu ar putea fi primite, respectiv faptul că soţul doamnei Alexandru a fost propus şef de secţie la militară şi nu putem avea soţ-soţie, din patru funcţii de conducere, la nivelul secţiilor", a spus Cazanciuc, după şedinţa Plenului CSM.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Băsescu, despre scandalul numirii procurorilor: Au fost şi presiuni ale ambasadelor pe Victor Ponta.
 Vizualizări articol: 606 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Băsescu, despre scandalul numirii procurorilor: Au fost şi presiuni ale ambasadelor pe Victor Ponta0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei