Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 17 oct 2013 - Anul XVIII, nr. 242 (5449)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Arhiepiscopia Romano-Catolică va continua măsurile legale privind desfiinţarea Cathedral Plaza

Joi, 17 Octombrie 2013 (18:55:17)

Reprezentanţii Arhiepiscopiei Romano-Catolice de Bucureşti s-au declarat, joi, după discuţiile purtate cu reprezentanţii municipalităţii, nemulţumiţi de neprezentarea deciziei de desfiinţare a imobilului Cathedral Plaza şi au anunţat continuarea măsurilor legale legate de această problemă.

La ieşirea de la discuţiile cu reprezentanţii municipalităţii, avocatul Ofelia Bârsan a spus că reprezentanţii municipalităţii nu au arătat decizia de desfiinţare a clădirii Cathedral Plaza, ci doar dispoziţia prin care primarul general Sorin Oprescu a cerut realizarea unei expertize tehnice prin care să se stabilească modalităţile de desfiinţarea a construcţiei şi cheltuielile necesare pentru această acţiune.

"Nu au fost în măsură să ne pună la dispoziţie decizia de desfiinţare a construcţiei Cathedral Plaza, astfel cum a fost hotărât de instanţa de judecată. Ni s-a arătat o dispoziţie a primarului general prin care s-a dispus o expertiză tehnică prin care să se stabilească modalităţile desfiinţare a acestei construcţii şi preţul", a declarat Bârsan, joi, după aproximativ patru ore de discuţii cu reprezentanţii municipalităţii.

Reprezentanţii legali ai Arhiepiscopiei au arătat că nu sunt mulţumiţi de aceste discuţii şi i-au reproşat primarului general că a avut la dispoziţie un an pentru a face ceva, însă, "până în momentul de faţă, nu a făcut mare lucru, decât atunci când a fost somat de executorul judecătoresc".

Avocatul Ofelia Bârsan a mai spus municipalitatea nu a prezentat nişte paşi concreţi, în afară de realizarea expertizei, în timp ce reprezentantul executorului judecătoresc, avocatul Mugur Popescu, a precizat că reprezentanţii Arhiepiscopiei vor aştepta alte şapte-zece zile pentru primirea raportului efectuat de Primăria Capitalei, după care vor fi luate măsurile legale, în continuarea demersului de desfiinţare a clădirii.

"În opinia noastră, nu există impedimente legale. Aici nu este vorba despre o decizie de oportunitate, este vorba despre punerea în aplicarea a unei hotărâri judecătoreşti", a subliniat Mugur Popescu.

Întrebat dacă desfiinţarea imobilului Cathedral Plaza ar putea dăuna Catedralei Sf. Iosif, aflată în vecinătate, Popescu a spus că, în condiţiile tehnice actuale, este greu de crezut că ceva ce a putut fi construit nu poate fi şi desfiinţat.

"Apreciem că, în condiţiile tehnice actuale, nu credem că cineva poate să susţină că nu este posibilă desfiinţarea acestei construcţii. Nu credem că aceasta poate fi o chestiune sustenabilă, la fel şi chestiunea alocărilor bugetare", a declarat Mugur Popescu.

Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, a declarat anterior, tot joi, că judecătorul nu a spus cine trebuie să suporte costurile demolării Cathedral Plaza, care se ridică la 17-18 milioane de euro, iar clădirea nu va fi demolată până la sfârşitul anului, pentru că banii nu sunt cuprinşi în buget.

Întrebat cum comentează faptul că o delegaţie a Arhiepiscopiei Româno-Catolice din Bucureşti va veni cu executorul judecătoresc, joi după-amiază, la Primăria Capitalei, pentru a cere emiterea deciziei de desfiinţare a clădirii Cathedral Plaza şi începerea demolării, Oprescu a răspuns: "Vorbim copilării, pentru că am început procedurile administrative".

Primarul general a spus că a cerut să se facă o cercetare pentru a vedea ce înseamnă demolarea clădirii pentru construcţiile din jur şi a dat drumul şi la actele administrative. Oprescu a precizat că cele zece zile prevăzute de lege sunt "uşor penibile".

"Există ideea riscului pentru monumentul istoric. Nu există nicio rea-voinţă din partea mea. Monseniorul spune că am fost mereu de-a dreapta dânsului. Chestiunea aceasta cu executorii este uşor de faţadă", a mai spus Oprescu.

Primarul Capitalei Sorin Oprescu trebuie să prezinte, până joi, la ora 14.00, decizia de desfiinţare a Cathedral Plaza, fiind somat de executorul judecătoresc să pună în aplicare decizia irevocabilă a Curţii de Apel Ploieşti, spunea marţi Arhiepiscopia Romano-Catolică Bucureşti.

La Primăria Capitalei a fost înregistrată, pe 17 septembrie, o somaţie de la un executor judecătoresc pentru emiterea, de către primarul general, în termen de 10 zile, a deciziei de desfiinţare a imobilului Cathedral Plaza. De asemenea, primarul a fost somat să plătească suma de 7.688 de lei, cu titlul de cheltuieli de executare silită, către ARCB, Mihaela Dudac şi Iuliana Bor, care au depus acţiunea în instanţă pentru desfiinţarea Cathedral Plaza.

Întrucât decizia nu a fost emisă, iar termenul prevăzut în somaţie a expirat, pe 3 noiembrie, primăria a primit o solicitare din partea executorului judecătoresc ca, până pe 17 octombrie, la ora 14.00, Sorin Oprescu să emită decizia privind desfiinţarea construcţiei şi să achite reclamanţilor suma de 7.688 de lei.

"În loc să treacă la acţiune, primarul general este consiliat de aceeaşi casă de avocaţi care reprezintă şi interesele clădirii Cathedral Plaza, găsind tot felul de subterfugii pentru neaplicarea hotărârii judecătoreşti, fie prin avansarea unor sume fabuloase privind costurile desfiinţării construcţiei, fie prin invocarea unor riscuri iluzorii privind siguranţa catedralei în caz de desfiinţare a construcţiei ilegale, atitudine care aduce mai mult a ameninţare decât a îngrijorare", se arăta într-un comunicat al ARCB.

Reprezentanţii Arhiepiscopiei mai arătau că, deşi nu îşi găseşte timp pentru a trece la demolarea Cathedral Plaza, primarul Sorin Oprescu a avut timp să autorizeze demolarea unei case istorice, legată de viaţa şi personalitatea monseniorului Vladimir Ghika, declarat de curând fericit de către Biserica Catolică şi pentru care s-a constatat calitatea de deţinut politic de către Tribunalul Bucureşti.

Imobilele de pe strada Cristian Tell nr 16-16A şi 18, cel dintâi fiind o casă de la sfârşitul secolului al 19-lea în care ar fi locuit diplomatul Dimitrie Ghika, împreună cu fraţii săi, monseniorul Vladimir Ghika şi fratele său, Alexandru Pictorul, au fost demolate weekendul trecut, în baza unei autorizaţii emise de Primăria Capitalei.

Totodată, potrivit ARCB, episcopii catolici din Europa, reuniţi în Adunarea Plenară a Consiliului Conferinţelor Episcopale Europene (CCEE), desfăşurată la Bratislava, şi-au manifestat îngrijorarea faţă de neaplicarea de către primarul general al Capitalei a deciziilor instanţelor de judecată din România, referitoare la demolarea edificiului construit ilegal lângă Catedrala romano-catolica Sf. Iosif din Bucureşti, într-un comunicat remis presei internaţionale, în data de 7 octombrie.

Sorin Oprescu declara, pe 26 septembrie, că nu a primit nicio somaţie de emitere a dispoziţiei de desfiinţare a Cathedral Plaza.

Edilul spunea, tot atunci, că pentru a pune în practică hotărârea definitivă şi irevocabilă a instanţei care prevede demolarea imobilului Cathedral Plaza trebuie emisă o dispoziţie de primar, fiind necesară şi evaluarea cheltuielilor în acest scop.

"Ştim că există hotărâre de definitivă şi irevocabilă a instanţei. Acolo trebuie emisă o decizie a primarului general de desfiinţare, după care dacă dânşii, cei care au construit, nu vor desfiinţa, se va face o somaţie", a spus Oprescu, răspunzând unei întrebări referitoare la demolarea efectivă a clădirii.

Întrebat atunci cât vor costa lucrările de demolare, primarul general al Capitalei sublinia că, deşi nu a fost finalizată evaluarea, ar fi vorba despre aproximativ patru milioane de euro.

Întrebat despre cine va plăti efectiv lucrările de demolare a imobilului, primarul Capitalei arăta că municipalitatea va recupera banii, însă, până atunci, este vorba despre punerea în aplicare a unei decizii a instanţei.

Primarul general Sorin Oprescu declara în 25 ianuarie, referitor la decizia instanţei care îl obligă să emită decizia privind desfiinţarea construcţiei Cathedral Plaza, că aşteaptă să vadă "motivaţia" magistraţilor şi că va respecta legea.

Curtea de Apel Ploieşti a decis irevocabil, pe 23 ianuarie, demolarea turnului Cathedral Plaza şi readucerea terenului pe care a fost edificată această construcţie la destinaţia iniţială, aceea de parc. Curtea a menţinut astfel sentinţa din 26 iunie 2012 pronunţată de Tribunalul Dâmboviţa.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Arhiepiscopia Romano-Catolică va continua măsurile legale privind desfiinţarea Cathedral Plaza.
 Vizualizări articol: 1063 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Arhiepiscopia Romano-Catolică va continua măsurile legale privind desfiinţarea Cathedral Plaza5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei