Rolul medicinei şcolare trebuie să fie unul eminamente de prevenţie, iar doctorii din unităţile de învăţământ, care văd copiii câteva luni, nu trebuie dublaţi în activitate de medicii de familie, care îi au în supraveghere tot anul, a declarat, marţi, secretarul de stat Adrian Pană.
"Vreau să fie foarte clar: rolul medicinei şcolare este eminamente de prevenţie, aceasta se aderesează copilului sănătos din unităţile de învăţământ. Ştiu că în 10 la sută din cazuri medicina şcolară are şi rol curativ. Dar, revin: rolul medicului şcolar este esenţial în prevenţie. Trebuie să discutăm cu Ministerul Educaţiei, ca să nu dublăm activitatea medicului de familie cu a celui şcolar", a spus secretarul de stat din Ministerul Sănătăţii, la dezbaterea publică privind proiectul de modificare a Legii sănătăţii şi cel privind pachetul de servicii de bază.
Adrian Pană a continuat precizând că medicul de familie care are un copil pe listă îl supraveghează continuu tot anul, în timp ce medicul şcolar, doar câteva luni pe an.
"Nu discutăm de asistente medicale sau de medici şcolari disponibilizaţi, dar reţeaua trebuie analizată cu Ministerul Educaţiei, pentru ca să nu se suprapună activitatea medicilor de familie cu a celor şcolari", a mai spus, în acelaşi context, secretarul de stat.