Mai multe organizaţii neguvernamentale care reprezintă interesele romilor au cerut Guvernului, vineri, să intervină în cazul evacuărilor din Eforie Sud, pentru sancţionarea autorităţilor locale, dar şi spre a găsi soluţii pentru persoanele rămase fără locuinţe.
Centrul Romilor "Amare Rromentza", Agenţia de Dezvoltare Comunitară "Împreună", Centrul pentru Educaţie şi Dezvoltare Socială, Asociaţia pentru Dezvoltare şi Incluziune Socială, Centrul Cultural O Del Amenca, Romano Butiq şi Romani CRISS solicită Guvernului României să sancţioneze "abuzurile pe care autorităţile locale le săvârşesc faţă de romii din Eforie Sud" şi să intervină în regim de urgenţă pentru a soluţiona situaţia familiilor evacuate în stradă.
În opinia organizaţiilor neguvernamentale, o soluţie pentru a evita, în viitor, evacuările romilor ar fi identificarea unei modalităţi de împroprietărire a acestora, dacă ei locuiesc de mult timp într-o comunitate şi au acte de identitate, cum a fost şi în cazul de la Eforie Sud.
Cristi Buceanu, de la Centrul pentru Educaţie şi Dezvoltare Socială, a declarat că ar fi necesar ca autorităţile centrale, Parlamentul şi Guvernul, să le dea primarilor instrumentele necesare pentru a-i putea ajuta pe romi.
De altfel, organizaţiile neguvernamentale au reproşat Guvernului că nu a reacţionat "deşi aproape 100 de oameni au rămas pe străzi de două săptămâni", în urma unei acţiuni "complet ilegale".
"Avem nevoie ca autorităţile din România să propună o soluţie legală pentru punerea în legalitate a comunităţilor de romi", a mai spus Buceanu.
Reprezentantul Asociaţiei pentru Dezvoltare şi Incluziune Socială a catalogat acţiunea Primăriei din Eforie Sud ca fiind o "practică rasistă", amintind că acest caz nu a fost singular.
"Mai grav este că opinia publică sprijină astfel de iniţiative şi devine o practică tolerată la nivel guvernamental. Este o ruşine tăcerea autorităţilor centrale. (...) Destinul acelor copii va fi afectat, vor exista traume. De un an şi jumătate, asistăm la schimbarea politică, însă vedem că astfel de practici nu încetează, ci sunt tot mai grave. Primarul din Eforie este PSD şi ar fi trebuit să fie eliminat din partid", a mai spus reprezentantul Asociaţiei pentru Dezvoltare şi Incluziune Socială.
Avocatul Poporului (AP) a cerut o anchetă în cazul evacuării romilor din Eforie Sud şi a constatat că primăria, deşi avea actele în regulă, a greşit din punct de al respectării drepturilor omului, a declarat vineri, pentru MEDIAFAX, adjunctul Avocatului Poporului, Ionel Oprea.
Adjunctul Avocatului Poporului pentru drepturile copilului, ale familiei, tinerilor, pensionarilor şi persoanelor cu handicap, Ionel Oprea, a precizat că, în urma ştirilor apărute în presă, potrivit cărora peste 100 de locuitori, din care 55 de copii, au rămas sub cerul liber după ce casele au fost distruse, Instituţia Avocatul Poporului s-a autosesizat şi a efectuat o anchetă cu privire la această situaţie.
"În urma anchetei, deşi primăria, din punct de vedere a legalităţii acţiunii de demoalre, avea toate documentele în regulă, din punct de vedere a respectării drepturilor omului şi minorităţilor naţionale, autorităţile locale au greşit, încălcându-le prin neasigurarea unui spaţiu adecvat de locuit înainte de evacuare şi demolare. Nu s–a ţinut seama de faptul că afară erau condiţii meteo nefavorabile şi nici de faptul că erau mulţi copii, femei şi persoane bolnave care nu aveau unde să se adăpostească", a explicat adjunctul Avocatului Poporului.
El a adăugat că România a semnat Convenţia pentru Drepturile Omului, iar raportorul special al ONU în materie de locuinţe a publicat un set de orietări detaliate cu obligatiile statelor semnatare ale Convenţiei.
"Prin urmare, înainte de evacuare, autorităţile erau obligate să se asigure că persoanele evacuate, în special cele care nu se pot întreţine, au asigurat şi garantat un adăpost de bază. Avocatul Poporului a emis o recomandare autorităţilor administraţiei publice locale de la Eforie Sud, prin care atrage atenţia asupra încălcării acestor drepturi şi a dat termen până la sfârşitul săptămânii viitoare pentru asigurarea tuturor condiţiilor de locuit, conform Constituţiei", a mai spus Ionel Oprea.
Demnitarul a precizat că reprezentanţii Instituţiei Avocatului poporului vor efectua o nouă vizită, pentru a verifica dacă recomandările făcute au fost respectate.
Aproximativ 80 de persoane de etnie romă au fost evacuate, la sfârşitul lunii septembrie, de pe un teren de lângă Eforie Sud unde stăteau ilegal în locuinţe improvizate.
Primarul oraşului Eforie, Ovidiu Brăiloiu, a declarat, pentru MEDIAFAX că acţiunea a fost legală, pentru că persoanele respective ocupau acel teren abuziv de mai mulţi ani.