Premierul Victor Ponta afirmă că Guvernul are probleme cu încasările la buget, în primul rând ca urmare a reorganizării ANAF, şi speră ca noul Cod al insolvenţei va combate evaziunea fiscală comisă în ultima perioadă de firme care au intrat în insolvenţă doar pentru a nu plăti taxele la buget.
Premierul a arătat la început, în şedinţa de guvern, că datele economice "arată foarte bine" pentru acest an, respectiv fondurile europene intrate în buget au fost mai mari decât cele înregistrate în şase ani cumulat, iar investiţiile străine consemnate anul trecut au fost cu 20% mai mari decât în 2011.
El a insistat asupra faptului că nu există probleme cu plata pensiilor sau a salariilor, că reducerea TVA la pâine ar putea fi extinsă anul viitor şi la alte alimente şi că subvenţiile pentru fermieri vor fi mai mari pentru anul viitor.
În acelaşi timp, şeful Executivului le-a transmis miniştrilor că, în privinţa chteltuielilor, "s-au ţinut foarte bine", dar că există unele probleme cu încasările la buget.
"Avem probleme cu încasările şi avem probleme cu încasările în primul rând pentru că am reorganizat ANAF. Ieri am reuşit şi la CSAT să detaşăm persoanele necesare în cadrul Direcţiei Antifraudă, ca să o facem să funcţioneze, şi astăzi vreau, prin adoptarea Codului insolvenţei, să lovim exact unde avem probleme cu evaziunea fiscală, firme care intră în insolvenţă doar ca să nu plătească datoriile", a spus Ponta.
Proiectul Codului insolvenţei, prezentat de MEDIAFAX în luna iulie şi lansat în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Justiţiei la începutul lunii septembrie, prevede, printre altele, că pentru formularea unei cereri de deschidere a procedurii de insolvenţă se introduce o valoare-prag şi pentru debitor, aceeaşi cu cea pentru creditor, respectiv de 40.000 de lei.
Pentru evitarea aprobării unor planuri de reorganizare susţinute de un număr mic de creditori - prin "manipularea" grupelor de vot putând fi aprobat, în prezent, un plan fără corespondent în valoarea creanţelor - se introduce un criteriu suplimentar, respectiv 30% din total masă credală.