Prim-vicepreşedintele PNL, Klaus Iohannis, a declarat marţi că realizarea regionalizării nu va putea avea loc nici anul acesta, nici anul viitor, întrucât nu se va modifica Constituţia ca să permită acest lucru, menţionând că acest proces nu trebuie făcut de dragul fondurilor europene.
"Nu există un punct de vedere elaborat, care poate fi comunicat, vorbesc de punct de vedere elaborat în cadrul PNL. Lucrurile se discută, nu am ajuns la o concluzie finală pe care putem să o înaintăm partenerilor noştri în USL, discuţiile continuă şi, atunci când vom fi pregătiţi să prezentăm un punct de vedere pe care ni-l însuşim cu toţii, vom face acest lucru", a susţinut Iohannis.
Liderul PNL a precizat că este o "abordare posibilă" modificarea legii de înfiinţare a regiunilor de dezvoltare, "dacă prin asta rezolvăm ceva făcând o jumătate de pas în direcţia regionalizării sau nu".
El a menţionat că la nivelul PNL nu a fost finalizată discuţia nici în ceea ce priveşte numărul regiunilor de dezvoltare.
Iohannis a fost întrebat dacă în urma şedinţelor grupului de lucru din PNL pe regionalizare, pe care îl conduce, au existat concluzii preliminare privind regionalizarea.
"Nu avem un punct de vedere comun, sunt păreri diferite la multe capitole şi nu am considerat că în această fază este obligatoriu să forţăm ajungerea la o concluzie doar ca să avem una. După părerea noastră, regionalizarea nu se va petrece nici în anul acesta, nici în anul următor. Şi atunci nu suntem în niciun caz sub presiunea timpului şi decât să venim cu o concluzie preliminară care nu ne reprezintă, mai bine venim cu o concluzie finală care este bine gândită şi care necesită un pic mai mult timp de dezbatere şi de gândire", a afirmat liderul PNL.
De asemenea, el a afirmat că trebuie să fie făcută diferenţa între "regionalizare de dragul fondurilor europene", care i se pare greşită, şi cea "de dragul modernizării administraţiei", pe care o consideră corectă.
"Ca să putem să folosim fondurile europene este evident că trebuie să avem acele entităţi care gestionează fondurile pentru dezvoltare regională - lucru făcut până acum de agenţiile de dezvoltare. Dacă modificăm legea regiunilor de dezvoltare înfiinţând un alt număr decât cel existent, trebuie înfiinţate alte agenţii sau desfiinţate unele de acuma şi acelea vor trebui să semneze contractele pe fondurile europene. Este o chestiune care se poate discuta, este în discuţie, şi vom da un răspuns în timp rezonabil, însă asta nu este ceea ce înţeleg eu prin regionalizarea României", a explicat Iohannis.
Prim-vicepreşedintele PNL a precizat că "regionalizarea administrativă" se va putea realiza doar prin modificarea Constituţiei.
"De aceea am spus că nu vom avea regionalizare nici anul acesta, nici anul viitor, fiindcă nu vom avea Constituţie modificată, sau cel puţin este extrem de puţin probabil", a mai spus Iohannis.
Vicepremierul Liviu Dragnea, coordonator din partea PSD al procesului de regionalizare, a trasmis PNL că are termen până la 15 octombrie să se pronunţe asupra proiectului transmis liberalilor prin care se realizează o regionalizare preliminară, au declarat, pentru MEDIAFAX, surse din USL.
Proiectul transmis PNL în urmă cu câteva săptămâni prevede înfiinţarea Consiliilor de Dezvoltare Regională, instituţii preliminare regiunilor care beneficiază de un statut juridic distinct, până când noţiunea de regiune va fi inclusă în legea fundamentală.
Structura Consiliilor de Dezvoltare Regională ar urma să se suprapună configuraţiei judeţelor asociate care vor forma o regiune, astfel încât să fie realizată continuitatea în derularea programelor prin fonduri europene.
Conform propunerii din proiectul lui Dragnea, Consiliile de Dezvoltare Regională ar urma să beneficieze inclusiv de posibilitatea de a gestiona fonduri bugetare, printr-o modificare a legii administraţiei publice.
Conform surselor citate, Liviu Dragnea le-a transmis liberalilor că mai aşteaptă o discuţie la nivelul grupului de lucru al USL până în 15 octombrie, moment în care va înainta în Guvern proiectul de lege.