Procesele privind clauzele abuzive din contracte de prestări servicii, inclusiv credite, vor fi judecate de trei sau patru instanţe specializate, printre altele la Bucureşti, Cluj şi Iaşi, pentru a nu suprasolicita Curtea Supremă cu astfel de cazuri foarte tehnice, a declarat, joi, premierul Ponta.
"Ministerul Justiţiei are în pregătire în acest moment specializarea a două, trei, maxim patru instanţe care să judece aceste cauze speciale. Pentru fiecare judecător de la fiecare judecătorie e foarte greu să intre în detalii de contracte de zeci, sute de pagini şi cu lucruri foarte tehnice. Procesele de acest tip se vor judeca în trei, patru - asta am discutat ieri cu ministrul Justiţiei - instanţe specializate, probabil curţi de apel, Bucureşti, Cluj, Iaşi. Ideea este să nu mai încarci Curtea Supremă şi să aduci orice om care are un proces cu o bancă, de la Botoşani sau de la Satu Mare, să-l aduci la Bucureşti", a spus Ponta.
El a adăugat că Ministerul Justiţiei lucrează în prezent la organizarea acestor instanţe.
În şedinţa de miercuri a Guvernului, Ministerul Justiţiei a propus amânarea până la 1 februarie 2014 a posibilităţii denunţării clauzelor abuzive din contractele, dar Executivul, pe fondul unor discuţii inclusiv cu caracter politic, a decis să nu aprobe actul normativ, astfel că prevederile legale privind denunţarea acestor clauze vor fi aplicate de la 1 octombrie 2013.
Premierul Victor Ponta a confirmat, miercuri, pentru MEDIAFAX decizia Guvernului de a nu mai amâna posibilitatea denunţării clauzelor abuzive.
Scrisoarea de intenţie transmisă de Guvern către Fondul Monetar Internaţional (FMI) pentru încheierea unui nou acord şi prezentată recent de MEDIAFAX prevede că procesele având pe rol denunţarea clauzelor considerate abuzive din contractele de prestări servicii, inclusiv pentru credite bancare, vor fi judecate doar la nivelul instanţelor superioare sau de o instanţă specializată unică, iar judecătorii vor fi "instruiţi" pentru aplicarea "armonizată" a legii.