Aproximativ 150 de persoane, care protestau la sediul Curţii Constituţionale din Palatul Parlamentului, au blocat Calea 13 Septembrie, după ce judecătorii constituţionali au decis că legea privind câinii fără stăpân este constituţională, fiind astfel permisă şi eutanasierea.
După aflarea deciziei Curcţii Constituţionale, manifestanţii, care se opun eutanasierii, au început să scandeze "România nu uita, asta este crima ta!" şi au blocat circulaţia înaintând pe Calea 13 Septembrie către intrarea în Palatul Parlamentului. Unii protstatari s-au şi întins pe carosabil, iar circulaţia a fost blocată pe ambele sensuri, poliţiştii rutieri intervenind pentru redirecţionarea circulaţiei.
Manifestanţii scandează: "CCR sunt criminalii", "USL, PDL aceeaşi mizerie", "Daţi-vă demisia", "Nu plecăm până nu-i salvăm" şi "Să aveţi soarta lor, soarta maidanezilor".
De asemnea, la aflarea deciziei Curţii Constituţionale, unei protestatare i s-a făcut rău, iar majoritatea celor din primul rând erau cu ochii în lacrimi şi spuneau că se vor strânge în fiecare seară până va fi găsită altă soluţie.
Printre protestatari s-au aflat Marius Marinescu, Paula Iacob şi Corneliu Vadim Tudor.
Camera Deputaţilor a adoptat, în 10 septembrie, Legea privind câinii fără stăpân, care stabileşte, printre altele, un termen de 14 zile în care câinii sunt ţinuţi în adăposturi, după care, dacă aceştia nu sunt revendicaţi sau adoptaţi, pot fi eutanasiaţi, edilii având posibilitatea să amâne eutanasierea.
Un grup de 30 de parlamentari din toate grupurile politice, cu excepţia UDMR, a atacat la Curtea Constituţională legea prin care a fost modificată şi completată Ordonanţa de urgenţă 155/2001 privind aprobarea programului de gestionare a câinilor.
Cei 30 de parlamentari susţin, în sesizarea transmisă Curţii Constituţionale, că actul normativ nu conduce la împiedicarea înmulţirii şi proliferării câinilor fără stăpân, ci traumatizează societatea civilă, "demers care nu este de natură a traduce drepturile fundamentale ale omului în România".
Parlamentarii semnatari solicită Curţii să supună Legea de modificare şi completare a Ordonanţei de urgenţă 155/2011 controlului de constituţionalitate, astfel încât aceasta să fie trimisă, spre o nouă examinare, Parlamentului.
În documentul citat se mai arată că anumite articole din lege încalcă prevederile constituţionale referitoare la respectarea tratatelor internaţionale în materie.
"Facem în primul rând observaţia că problema eutanasiei câinilor fără stăpân şi condiţiilor în care este dispusă aceasta este principala problemă a legii. Eutanasia este o măsură extremă, care contravine prevederilor drepturilor animalelor recunoscute de instrumente internaţionale, reglementări comunitare cu caracter obligatoriu. Legea de gestionare prevede soluţia eutanasiei, care se poate aplica curent, în masă, animalelor fără stăpân, deşi ar fi trebuit să fie aplicată numai în anumite condiţii limitative şi stricte, cu caracter excepţional", susţin cei 30 de parlamentari.
Preşedintele Traian Băsescu declara în 16 septembrie că va promulga "fără reţineri" legea privind eutanasierea câinilor maidanezi, în forma votată în Parlament, precizând că aşteaptă decizia Curţii Constituţionale.
"În forma în care a trecut prin Parlament o promulg fără reţineri. Este ceea ce eu cred că trebuie să se întâmple. După ce ajunge populaţia canină la o dimensiune rezonabilă se poate gândi şi alt mod, dar acum este un pericol pentru copii, pentru bătrâni, pentru oameni în general", a spus preşedintele Traian Băsescu.
După adoptarea legii au fost organizate mai multe proteste, atât de către persoane care cer rezolvarea problemei câinilor maidanezi prin strângerea acestora de pe străzi, cât şi de cei care se opun eutanasierii maidanezilor.