Cetăţenii români care doresc să călătorească în străinătate vor fi informaţi asupra zonelor de risc şi a potenţialelor pericole la care aceştia pot fi expuşi, prin intermediul unor spoturi, pe care CNA şi MAE recomandă televiziunilor şi radiourilor să le difuzeze.
Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) şi Ministerul Afacerilor Externe (MAE) au semnat, vineri, un act adiţional de prelungire a Acordului de colaborare dintre cele două instituţii, în vederea susţinerii campaniei de difuzare la posturile de radio şi televiziune a unor spoturi care să conţină alerte de călătorie în sprijinul cetăţenilor români care călătoresc în străinătate în situaţii de risc.
Actul adiţional de prelungire a acordului a fost semnat de ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlăţean, şi preşedintele CNA, Laura Georgescu, în cadrul unui eveniment la care au participat şi Cristina Trepcea, Monica Gubernat, Răsvan Popescu, Lorand Turos şi Radu Călin Cristea, membri al CNA.
CNA şi MAE au semnat pe 19 octombrie 2012 acest Acord de colaborare. Prin prelungirea acordului, MAE şi CNA continuă campania de informare a cetăţenilor care călătoresc sau locuiesc în străinătate asupra zonelor de risc din diferite regiuni şi asupra situaţiilor vulnerabile în care se pot găsi aceştia.
"Documentul prin care am consemnat astăzi prelungirea acordului de colaborare dintre Ministerul Afacerilor Externe şi Consiliul Naţional al Audiovizualului uneşte cele două instituţii într-un efort comun în vederea continuării campaniei destinate informării cetăţenilor români care doresc să călătorească în străinătate asupra zonelor de risc din diferite regiuni de pe glob şi asupra potenţialelor pericole la care aceştia pot fi expuşi în aceste zone", a spus Titus Corlăţean, în cadrul evenimentului de semnare a actului de prelungire a acordului, organizat vineri la sediul MAE.
El a mulţumit CNA pentru recomandarea transmisă posturilor de radio şi TV de a difuza spoturile cu alerte de călătorie. "Această recomandare a ajutat la depăşirea reticenţei unor posturi TV legate de presupusa reducere a timpului destinat publicităţii, prin difuzarea acestor spoturi", a mai spus Titus Corlăţean.
Totodată, el a mulţumit TVR pentru sprijinul acordat la realizarea spoturilor cu alertele de călătorie.
Titus Corlăţean a mai spus că această campanie de difuzare a alertelor de călătorie pe posturile de radio şi televiziune vine în completarea sistemului de alerte prin SMS, proiect derulat de MAE în parteneriat cu companiile de telefonie mobilă Cosmote, Vodafone, Orange şi RCS&RDS, prin care cetăţenii români care călătoresc în state cu risc, primesc, de îndată ce ajung în aceste state, SMS-uri cu datele de contact ale misiunilor diplomatice ale României din statele respective, unde se pot informa asupra situaţiei de securitate din zonă.
De altfel, potrivit lui Corlăţean, MAE a iniţiat o campanie cu mai multe componente de informare publică, în sprijinul cetăţenilor români care călătoresc în străinătate ca turişti, oameni de afaceri sau pur şi simplu căutându-şi un loc de muncă.
"Pe parcursul anului care a trecut, în lume, au apărut conflicte noi sau au continuat unele mai vechi. În aceste condiţii, am putut constata cât de utile sunt astfel de alerte de călătorie. Continuarea războiului din Siria, conflictele din Egipt, manifestaţiile violente din Turcia, atentatele din Afganistan sau Liban, situaţia tensionată dintre israelieni şi palestinieni sau faptul că în unele state din Asia, pedepsele pentru deţinerea sau transportul de droguri sunt extrem de drastice, mergând până la pedeapsa capitală. Toate acestea au arătat că este nevoie ca oamenii să fie informaţi despre pericolele la care pot fi expuşi în astfel de zone de risc şi că această campanie iniţiată de MAE, cu sprijinul CNA, trebuie să continue", a mai spus Titus Corlăţean.
La rândul său, Laura Georgescu, preşedintele CNA, a declarat în cadrul evenimentului de vineri că acesta este "un demers care vine în continuarea firească a misiunii Consiliului Naţional al Audiovizualului, acela de garant al interesului public". "Un om informat este clar un om mai puternic. Şi dacă ne gândim la tipul de informaţie pe care o parafăm prin acest protocol înseamnă o viaţă mai clară şi mai sigură", a spus Laura Georgescu.
Alertele de călătorie care avertizează asupra zonelor de risc şi a potenţialelor pericole la care pot fi expuşi cetăţenii români care doresc să călătorească în asemenea zone se află publicate pe site-ul MAE.
Materialele de informare lansate cu acest prilej cuprind promovarea sistemului MAE de alertă prin SMS, prevenirea traficului de droguri şi a traficului de persoane. Materialele video vor fi difuzate atât pe posturile de televiziune, cât şi în centrele universitare din ţară, în cinematografele din spaţiile comerciale, precum şi în zonele centrale din Bucureşti.
Totodată, televiziunile şi radiourile pot să difuzeze spoturile cu alertele de călătorie în conformitate cu prevederile Codului audiovizualului, potrivit căruia mesajele non-comerciale care pot fi difuzate în cadrul acestei campanii nu vor fi incluse în calculul duratei legale alocate publicităţii şi vor respecta următoarele condiţii cumulative: difuzarea mesajelor va fi gratuită, fără obligaţie de contrapartidă directă sau indirectă; mesajele vor fi grupate şi separate de alte mesaje publicitare şi identificate între coperte cu menţiunea "Mesaj de interes public".
O altă campanie de informare iniţiată de Ministerul Afacerilor Externe, în colaborare cu Agenţia Naţională Antidrog, vizează riscurile la care se expun cetăţenii români care se implică în traficul de droguri.
O altă campanie publică a Ministerului Afacerilor Externe în colaborare cu Agenţia Naţională Împotriva Traficului de Persoane vizează informarea cetăţenilor români care doresc să muncească în străinătate asupra pericolului exploatării prin muncă forţată. Potrivit MAE, în ultima perioadă, în contextul mai larg al migraţiei forţei de muncă din România, ministerul se confruntă cu o serie de situaţii în care este nevoit să intervină pe canale diplomatice pentru asistarea cetăţenilor români care desfăşoară activităţi lucrative în străinătate.
Tot în acest context, Ministerul Afacerilor Externe va pune la dispoziţia cetăţenilor români un sistem de răspuns rapid (Quick Response Code), pentru accesarea în timp real a informaţiilor de călătorie disponibile pe site-ul MAE.