Ministrul Apărării al Republicii Moldova, Vitalie Marinuţa, s-a întâlnit, vineri, la Bucureşti, cu omologul român, Mircea Duşa şi cu ministrul român de Externe, Titus Corlăţean, partea română reafirmând sprijinul deplin pentru integrarea europeană a ţării vecine.
Miniştrii Duşa şi Marinuţa au convenit, la sediul M.Ap.N., să menţină un nivel crescut al cooperării militare bilaterale între cele două instituţii militare.
"Sperăm ca până la sfârşitul lunii noiembrie să semnăm Acordul de cooperare militară bilaterală în domeniul învăţământului şi al informaţiilor clasificate. Semnarea acestor documente va deschide noi perspective ale colaborării dintre militarii români şi cei moldoveni", a spus ministrul Duşa, după întâlnire, precizând faptul că aceste documente constituie un pas important în dezvoltarea relaţiilor bilaterale.
Totodată, ministrul român a reiterat sprijinul României în domeniul restructurării doctrinei militare şi planificării apărării, dar şi suportul ţării noastre acordat Republicii Moldova pe parcursul său european.
La rândul său, ministrul moldovean a mulţumit Armatei României pentru sprijinul constant acordat în procesul de reorganizare şi modernizare a Armatei Republicii Moldova.
Ulterior, Vitalie Marinuţa a fost primit de ministrul român al Afacerilor Externe, Titus Corlăţean, cei doi oficiali discutând despre "nivelul remarcabil al relaţiei bilaterale, atât în planul dialogului politic, cât şi în cel al cooperării sectoriale".
Ministrul Titus Corlăţean a subliniat că prioritatea acţiunii guvernamentale, pentru perioada imediat următoare, trebuie să fie aplicarea înţelegerilor concrete convenite în recentele contacte la nivelul prim-miniştrilor (Bucureşti, 9 iulie 2013, respectiv Chişinău, 26-27 august 2013), îndeosebi a celor pe linia conectării mai strânse a Republicii Moldova la România şi, implicit, la spaţiul european, potrivit unui comunicat MAE.
Şeful diplomaţiei române a salutat cooperarea extinsă la nivelul ministerelor apărării din cele două state şi a evidenţiat rolul programelor de pregătire menite să consolideze standardele profesionale ale experţilor militari din Republica Moldova.
"Au fost abordate, de asemenea, subiecte de actualitate din plan regional, inclusiv dezvoltările recente din relaţiile comerciale dintre Republica Moldova şi Federaţia Rusă. Ministrul Titus Corlăţean a informat în legătură cu concluziile degajate la nivelul Uniunii Europene în legătură cu acest dosar. Ministrul Vitalie Marinuţa a prezentat priorităţile agendei de reforme a guvernului de la Chişinău şi rezultatele aşteptate în acest sens în perioada imediat următoare, îndeosebi pe linia apropierii de Europa", a precizat MAE.
Şeful diplomaţiei române a reiterat sprijinul deplin pentru integrarea europeană a Republicii Moldova şi pentru atingerea obiectivelor de etapă avute în vedere pentru apropiatul summit al Parteneriatului Estic de la Vilnius, din noiembrie 2013.
"Ministrul Titus Corlăţean a asigurat că intrarea în vigoare, cât mai rapid posibil după summit-ul de la Vilnius, a noului cadru contractual între Republica Moldova şi Uniunea Europeană rămâne un obiectiv de primă importanţă pentru România. „Chişinăul poate conta, ca şi până acum, pe întregul nostru angajament în această direcţie", a precizat ministrul Titus Corlăţean.