Peste 1.500 de persoane protestează, duminică seară, în Piaţa Unirii din Cluj-Napoca faţă de proiectul minier de la Roşia Montană, iar la miting participă şi preşedintele Asociaţiei Alburnus Maior, Eugen David, acţiuni similare având loc în mai multe oraşe din ţară.
Protestatarii s-au adunat, duminică, în jurul orei 17.00, în Piaţa Unirii din Cluj-Napoca, având pancarte pe scrie "Salvaţi Roşia Montană", "Roşia Montană este România", "Trădarea de ţară, în aur se măsoară", "Băsescu-RMGC, aceeaşi mizerie", "Jos Guvernul trădător".
De asemenea, oamenii scandează "Salvăm Roşia Montană", "Solidaritate", "Cinste lor, cinste lor, cinste roşienilor".
Preşedintele Asociţiei Alburnus Maior din Roşia Montană, Eugen David, a declarat că a venit la Cluj-Napoca pentru a transmite mesajul că oamenii din Roşia Montană nu doresc minerit.
"Am venit la Cluj ca să transmit un mesaj întregii ţări şi să arătăm că opoziţia locuitorilor din Roşia Montană există şi că nu toată lumea vrea minerit. E momentul ca şi poporul să câştige în faţa clasei politice. Dacă ieşim în stradă, vom învinge. Eu cred că numai dacă se întâmplă o catastrofă naturală acest proiect se va realiza. Proiectul este amânat de 14 ani pentru că nu s-a încadrat niciodată în legislaţia României. Acum se încearcă modificarea legislaţiei pentru proiectul minier de la Roşia Montană. Roşia Montană este inima istorică a României, nu are nimeni voie să se atingă de ea", a spus Eugen David.
Protestul este spontan, nu este autorizat, iar manifestanţii spun că vor să rămână în piaţă toată noaptea.
Protestatarii vor pleca marş prin centrul municpiului Cluj-Napoca, pe Bulevardul Eroilor - Prefectura Cluj - Bulevardul 21 decembrie - Primărie - Piaţa Unirii.
La acţiune participă şi persoane care protestează faţă de eutanasierea câinilor maidanezi şi abandonului acestora.
Proteste faţă de proiecrul minier de la Roşia Montană au loc în mai multe oraşe, inclusiv în Capitală.
La Bistriţa, peste 60 de persoane s-au adunat în parcul de lângă Biserica Evanghelică din centrul oraşului, scandând "Uniţi salvăm Roşia Montană". Printre manifestanţi se numără şi reprezentanţi ai Partidului Ecologist Român şi ai Partidului Forţa Civică.
În municipiul Sfântu Gheorghe (Covasna), aproximativ 150 de persoane au venit în jurul Obeliscului din Parcul Central al oraşului, având pancarte cu mesaje precum "Nu cianurii", "Legea Distrugerii Roşiei Montana - NU în numele meu". Mitingul s-a încheiat după o oră, un grup de tineri, participanţi la protest, prezentând un scurt moment de dans contemporan.
La Alba Iulia, aproximativ 150 de persoane s-au adunat în faţa Cinematografului "Dacia" din oraş, de unde au pornit într-un marş pe Bulevardul Transilvaniei şi pe alte străzi din apropiere. Participanţii la miting au purtat steaguri tricolore şi pancarte cu mesaje precum "Vrem proiecte durabile! Nu acceptăm poluarea! Salvaţi Roşia Montană!", "Trădarea de ţară în aur se măsoară". Acţiunea s-a încheiat după aproximativ două ore.
La Braşov, câteva zeci de oameni protestează în centrul oraşului, având pancarte cu mesaje împotriva Guvernului, dar şi a proiectului minier de la Roşia Montană.
La Iaşi, aproximativ 350 de persoane protestează în Piaţa Unirii, purtând pancarte cu mesaje precum "Vrem natură, nu cianură", "Consultare, nu sfidare", "Tâcerea e de aur". Protestatarii, care sunt în majoritate tineri, au cerut demisia ministrului Mediului, Rovana Plumb. La acţiune este prezent şi scriitorul ieşean Liviu Antonesei. Protestul este programat să se încheie la ora 18.45.
La Suceava, peste o sută de persoane au participat la un marş pe traseul Palatul Administrativ-Primărie-Palatul Administrativ şi au scandat, între altele, "Revoluţia începe cu Roşia Montană!". Majoritatea protestatarilor au avut steaguri, dar şi pancarte, afişe şi bannere, cu mesaje precum "Salvaţi Roşia Montană!", "Uniţi salvăm Roşia Montană!", "Roşia Montană nu e de pomană!", "Politicienii pleacă, cianura rămâne!”"sau "Revoluţia începe cu Roşia Montană!".
Exploatarea minieră ar urma să înceapă în noiembrie 2016, după ce planul urbanistic zonal va fi aprobat până la sfârşitul acestui an, iar participaţia statului ar creşte cu încă 5,69%, la 25% din acţiuni, dar condiţionat de emiterea la timp a tuturor autorizaţiilor, potrivit unui draft al Acordului între Guvern, Gabriel Resources şi Roşia Montană Gold Corporation pentru începerea exploatării.
Compania Roşia Montană Gold Corporation deţine la Roşia Montană (judeţul Alba), prin concesionare în vederea exploatării, cel mai important zăcământ de aur din România, evaluat la aproximativ 300 de tone de aur şi 1.600 de tone de argint.
Investiţia Roşia Montană, blocată de mai mulţi ani din cauza disputelor privind protecţia mediului, a fost inclusă în Planul naţional de investiţii şi locuri de muncă lansat, în urmă cu o lună, de Guvern şi prezentată ca proiect de "exploatare cu noi standarde de mediu" de unde statul estimează beneficii de 78% din ceea ce generează proiectul.
Compania Gabriel Resources deţine în prezent 80,69% din proiectul Roşia Montană, restul fiind în posesia statului prin compania Minvest.