Peste 200 de sindicalişti din transporturi şi servicii publice, membri ai Federaţiei "ATU - România", au pichetat joi, timp de două ore, sediul Guvernului, cerând salarii mai mari, dar şi demisia Executivului.
Sindicaliştii au scandat "Jos, jos, jos, Guvernul mincinos!", "Unitate!" şi "Grevă generală".
Angajaţii de la metrou au adus la protest bannere inscripţionate cu mesaje printre care "La metrou s-a constatat: cu management privat, dezastru-i asigurat", "Nu ne-a omorât Băsescu....ne omoară Antonescu, el şi doctorul Oprescu", "La metrou e pe avarii numai fondul de salarii" şi "Ponta azi propagă «noul», distrugând întâi metroul".
O delegaţie a sindicaliştilor a depus la Guvern revendicările, liderul Ion Rădoi precizând, la finalul discuţiilor, că negocierile cu reprezentanţii Executivului vor continua după ce ministrul Transporturilor, Ramona Mănescu, va reveni în ţară, însă, până atunci, calendarul protestelor va fi respectat.
Protestele de stradă vor continua în 18 septembrie cu un miting şi un marş organizate de federaţie, inclusiv de sindicatele Metrorex şi RATB.
În 17 septembrie va fi o grevă de avertisment, între orele 4.00 şi 6.00, iar în 30 septembrie sindicaliştii vor intra în grevă generală pe termen nelimitat, activitatea la metrou fiind atunci oprită de la 4.00 până la 16.00, a spus, miercuri, Io Rădoi.
La greva generală de la metrou se vor solidariza şi sindicatele de la RATB, astfel că în 30 septembrie traficul public în Capitală va fi blocat până la ora 16.00, au precizat liderii sindicali.
Sindicaliştii reclamă lipsa de comunicare a Guvernului, susţinând că din ianuarie şi până în prezent au fost trimise lunar premierului Victor Ponta adrese în care era explicată situaţia transportatorilor.
Planul acţiunilor de protest a fost stabilit în urmă cu cinci zile de către federaţie şi a fost aprobat de Consiliul Naţional, a precizat Rădoi.
"Este un program comun al federaţiei şi al sindicatului de la metrou, şi după cum aţi văzut în multe acţiuni, solidari cu noi sunt şi cei de la RATB", a mai spus Ion Rădoi.
Preşedintele executiv al Sindicatului RATB, Vasile Petrariu, a prezentat situaţia autovehiculelor din parcul regiei de transport, precizând că există aproape 350 de vehicule blocate pentru că sunt defecte şi nu există piese de schimb, iar alte zeci ar avea deficienţe care ar putea fi rezolvate mai uşor, pentru a ieşi în traseu.
Parcul RATB cuprinde 1.150 de autobuze, 480 de tramvaie, 297 de troileibuze, iar dintre aceste funcţionează 875 de autobuze, 285 de tramvaie şi 179 de troleibuze, a precizat Petrariu.
Liderul sindical a criticat decizia de restructurare a 20 la sută din posturile de conducere şi execuţie ale RATB. Petrariu cere o întâlnire de urgenţă cu primarul general al Capitalei pentru rezvolarea problemelor din transportul public.
"Solicităm de asemenea primarului general creşterea fondului de salarii şi majorarea subvenţiei. Atenţionăm asupra pericolului sistării energiei de tracţiune, pentru neplata furnizorilor, astfel încât este posibil să nu mai poată ieşi în trafic tramvaiele şi troleibuzele", a mai spus Petrariu.