Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat marţi că din punctul său de vedere nu are niciun rost ca Parlamentul să obstrucţioneze activitatea de cercetare penală, referindu-se la cazul lui Varujan Vosganian, dar şi că PNL a avut întotdeauna o poziţie de principiu în acest sens.
Antonescu a fost întrebat dacă decizia politică a PNL este de a vota pentru avizul de începere a urmăririi penale în cazul lui Vosganian.
"Nu am avut încă o şedinţă, sigur, vom avea la grupul parlamentar. Punctul meu de vedere a fost întotdeauna, şi de altfel PNL a votat întotdeauna, pentru ca justiţia, autorităţile, instituţiile să-şi poată desfăşura toate cercetările pe care doresc să le desfăşoare", a răspuns Antonescu.
El a fost chestionat dacă este vorba despre o cutumă la nivelul partidului.
"Nu este o cutumă, este un principiu, pentru că nu are niciun rost din punctul meu de vedere ca Parlamentul să obstrucţioneze desfăşurarea unei cercetări penale. Asta neînsemnând evident că prezumţia de nevinovăţie nu este respectată şi eu cred în nevinovăţia domnului Varujan Vosganian, categoric, până la proba contrarie", a mai spus liderul PNL.
În ceea ce priveşte calendarul acordării avizului pentru începerea urmăririi penale, Antonescu a menţionat că va fi unul "rezonabil" şi "nu se va sta cu lunile".
Liderul PNL a fost întrebat dacă Varujan Vosganian ar trebui retras din Guvern.
"Ieri când am vorbit, cunoşteam doar comunicatul dat. Instituţional, procurorul general în urma solicitării DIICOT s-a adresat preşedintelui Senatului cu solicitarea pe care o cunoaşteţi. Am adus pe ordinea de zi a Biroului Permanent acest lucru, documentele vor fi transmise şi încredinţate Comisiei juridice, se va stabili un termen (...) Deocamdată, noi avem în legătură cu această situaţie documentul trimis cu acuzaţiile formulate, punctul de vedere al DIICOT comunicat de procurorul general, avem punctul de vedere al domnului Varujan Vosganian", a afirmat Antonescu.
El a menţionat că nimeni nu va obstrucţiona "nici demersurile justiţiei" şi speră că în mod similar nimeni să nu obstrucţioneze nici dreptul lui Vosganian de a se apăra.
"Nu s-a pus deocamdată problema prezenţei sau absenţei sale din Guvern, am văzut decizia domniei sale de a nu demisiona, voi avea o discuţie şi cu premierul pe acest punct de vedere. Pe de altă parte, odată procedurile parlamentare derulate, dacă începerea urmăririi penale este aprobată - cel puţin din punctul de vedere al PNL niciodată nu am obstrucţionat, nu vom obstrucţiona acest lucru - până la urmă sunt nişte chestiuni administrative", a mai declarat preşedintele Senatului.
Antonescu a menţionat că deocamdată nu a avut loc o discuţie în partid pe marginea susţinerii lui Vosganian în continuare în funcţia de ministru al Economiei.
Ministrul Varujan Vosganian a declarat, luni, comentând cererea DIICOT în cazul său, că nu este vorba despre un caz de corupţie şi că procurorii nu ar trebui să se pronunţe asupra oportunităţii unor decizii economice.
"Măsura la care se referă Parchetul este acordarea unui discount economic de câteva procente şi păstrarea condiţiilor privind obligativitatea plăţii datoriilor de către companiile beneficiare. Acest discount nu l-am inventat eu, el funcţiona la data la care eu am devenit ministru al Economiei şi Finanţelor, astfel de discounturi se dau în întreaga Europă pentru companiile intreruptibile, adică acelea care îşi asumă ca într-o anumită perioadă riscul de a fi întrerupte pentru a se putea asigura gazul pentru consumatorii casnici", a mai precizat ministrul.
Potrivit lui Vosganian, un ministru nu trebuie să ceară voie de la Parchet înainte de a lua o măsură economică.
"Dacă ar fi să judecăm oportunitatea unor măsuri economice, probabil că multe dintre guvernele şi mulţi dintre demnitarii României ar trebui să cadă sub incidenţa unor astfel de cercetări. Cred însă că un ministru nu trebuie să ceară voie de la Parchet înainte de a lua o măsură economică", a mai afirmat Vosganian, precizând că nu este atribuţia procurorilor de a judeca oportunitatea unor măsuri economice.
Procurorul şef al DIICOT a solicitat procurorului general al Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie să sesizeze Senatul pentru formularea cererii de începere a urmăririi penale împotriva lui Varujan Vosganian, fost ministru al Economiei şi membru al Guvernului în perioada decembrie 2006 - decembrie 2008, senator în actuala legislatură, ocupând şi funcţia de ministru în cadrul Ministerului Economiei, pentru complot şi subminarea economiei naţionale, fapte comise în perioada în care avea calitatea de ministru al Economiei, se arată într-un comunicat de presă de luni al DIICOT.