Premierul Ponta a declarat, luni, că a nu avea curaj să spui public care este poziţia României faţă de ce s-a întâmplat în Siria reprezintă un mare semn de laşitate şi poate de corupţie, el arătând că nu procedează asemenea lui Traian Băsescu, să-l întrebe câţi bani a luat de la Bashar al-Assad.
Întrebat dacă nu consideră că preşedintele Traian Băsescu este cel care ar trebui să prezinte Parlamentului poziţia României faţă de situaţia din Siria, Ponta a răspuns: "Am tot evitat şi evit polemicile şi poate să mă înjure, să mă facă în toate felurile domnul Băsescu, că nu-i răspund. Pe de altă parte, când e vorba de lucruri importante, m-am exprimat şi am exprimat în numele României condamnarea fără niciun fel de ezitare şi echivoc a Guvernului sirian actual".
Ponta a spus că este clar că s-au comis crime împotriva umanităţii prin folosirea armei chimice şi că "nu mai putem să ne fofilăm să spunem că nu am văzut sau nu am ştiut".
"Evident că acum experţii ONU vor prezenta mai departe date concrete şi evident că România nu acţionează aşa, singură, ci după ce va decide Congresul SUA vom avea şi noi o poziţie de acţiune. Dar să mă feresc să spun un lucru pe care toată omenirea l-a făcut, cred că e un mare semn de laşitate şi poate chiar de corupţie - să nu ai curaj să spui public care e poziţia României faţă de ceea ce s-a întâmplat în Siria. Că nu o face domnul preşedinte, întrebaţi-l pe el de ce nu o face", a adăugat Ponta.
Întrebat la ce se referă atunci când vorbeşte despre "semn de corupţie", Ponta a răspuns: "Păi, eu ce să fac acuma? Să fac ca Băsescu, să întreb câţi bani a luat de la Bashar al-Assad? Nu aş fi un om serios dacă aş face chestia asta. Aş fi total neserios".
Ponta a spus că el a exprimat o opinie a Guvernului României, opinie coordonată cu Ministerul de Externe şi cu partenerii internaţionali.
Ponta a precizat că a discutat cu preşedinţii celor două Camere, Crin Antonescu şi Valeriu Zgonea, cărora le-a spus că, după decizia Congresului SUA, va solicita să prezinte în faţa Parlamentului poziţia României privind Siria.
Premierul Victor Ponta a declarat, vineri, că Guvernul a luat act de dovezile prezentate privind comiterea unor crime împotriva umanităţii în Siria, "cu ştiinţa autorităţilor guvernamentale", acte pe care Executivul român le condamnă ferm şi fără niciun fel ezitare.
"E de datoria Guvernului României de a fi în totalitate solidar cu statele care au solicitat şi impun respectarea dreptului internaţional. Asta înseamnă că vom rămâne prin toate instituţiile noastre - deciziile se iau în CSAT, cu informarea Parlamentului - prin toate instituţiile în contact cu partenerii europeni şi internaţionali şi vom fi în perioada imediat următoare în contact şi în coordonare. Vom acţiona în consecinţă", a spus Ponta.
Premierul a spus că era absolut necesar ca în faţa unor evidenţe, a unor fapte inacceptabile, Guvernul României să aibă o poziţie neechivocă, o poziţie de solidarizare şi de coordonare cu partenerii săi.
"În ceea ce priveşte lucrurile de decizie, de acţiune în continuare, repet, vom fi solidari, coordonaţi, împreună cu partenerii noştri", a spus Ponta.
Ponta a menţionat, răspunzând unei întrebări, că nu s-a consultat cu preşedintele Traian Băsescu în legătură cu situaţia din Siria.
"Nu, în mod sigur cu prima ocazie, în cazul unei întâlniri în CSAT, vom exprima cu toţii poziţia Guvernului. Deciziile se iau conform legii în CSAT şi în anumite circumstanţe, cu informarea şi aprobarea Parlamentului", a adăugat Ponta.
El a arătat că nu a fost informat până în acest moment despre o convocare a CSAT.
"Nu am fost informat până în acest moment, sunt vicepreşedinte, sunt convins că imediat ce preşedintele consideră necesar, vom avea această şedinţă", a spus Ponta.
Victor Ponta a precizat că a existat un contact, prin autorităţile diplomatice şi consulare, cu o mare parte dintre cetăţenii români care locuiesc în Siria.
"Avem contacte, informaţii de la ei, când va fi cazul vom acorda toată asistenţa", a spus Ponta.
El a arătat că este prematur să vorbească de decizii şi acţiuni concrete.
"Rămânem în comunicare permanentă, prin structurile NTAO, dar şi bilateral", a spus Ponta.
Solicitat să precizeze ce a avut în vedere când, anterior, declarase că România a avut o poziţie ezitantă faţă de situaţia din Siria, Ponta a precizat că nu ar dori să transforme o problemă importantă într-o polemică internă.
"Există o procedură constituţională, toţi factorii de decizie din România vor merge în aceeaşi direcţie, în faţa acestei situaţii", a spus Ponta.
Întrebat când ar trebui convocat CSAT, Ponta a precizat: "În funcţie de informaţile pe care le avem prin Ministerul de Externe, prin Ministerul Apăririi şi informaţii ale preşedintelui, vom decide. Suntem toţi în ţară, suntem pregătiţi în orice moment. În funcţie de fluxul de informaţii, putem oricând să ne întâlnim".
Atacul chimic din Siria a provocat moartea a 1.429 de persoane, dintre care 426 de copii, potrivit informaţiilor obţinute de serviciile de informaţii americane, a anunţat vineri secretarul de Stat american John Kerry, citat de AFP.
Potrivit unui raport al serviciilor de informaţii americane, difuzat de Casa Albă şi care se sprijină pe surse "multiple", Guvernul lui Bashar al-Assad a recurs la gaz neurotoxic în acest atac, fiind "foarte improbabil" ca acesta să fi fost comis de rebeli, menţionează sursa citată.