Aproximativ 150 de persoane au protestat, duminică seară, la Alba Iulia, faţă de proiectul minier de la Roşia Montană, participanţii purtând steaguri tricolore şi măşti chirurgicale pe gură, exprimându-şi astfel în mod simbolic nemulţumirea faţă de folosirea cianurii în acest proiect.
Protestatarii s-au adunat, duminică seară, în faţa Cinematografului "Dacia" din Alba Iulia şi de aici au pornit într-un marş pe Bulevardul Transilvaniei din municipiu, zonă pietonală şi foarte populată la fiecare sfârşit de săptămână.
Participanţii la protest au scandat lozinci împotriva proiectului minier de la Roşia Montană şi au împărţit trecătorilor pliante cu posibilele efecte negative ale acestui proiect pentru zona Munţilor Apuseni şi pentru România.
Participanţii la miting au purtat steaguri tricolore şi pancarte, bannere sau afişe cu mesaje precum "Vrem proiecte durabile! Nu acceptăm poluarea! Salvaţi Roşia Montană!", "Indiferenţa ucide! Spuneţi nu cianurii! Păstraţi Apusenii curaţi şi bogaţi", "Trădarea de ţară în aur se măsoară", "Politicienii pleacă, cianura rămâne", "Viitorul este trist cu cianuri şi gaz de şist","Opriţi proiectul minier de la Roşia Montană".
Unii dintre protestatari şi-au acoperit gurile cu măşti chirurgicale exprimându-şi astfel în mod simbolic nemulţumirea şi îngrijorarea pentru folosirea cianurii în acest proiect minier.
Protestul opozanţilor proiectului minier de la Roşia Montană a durat aproximativ o oră şi a fost lipsit de incidente.
Acţiuni similare de proterst au avut loc, duminică, în Bucuresti, Cluj-Napoca, Bârlad, Timişoara, Braşov, Alba Iulia, Târgu-Mureş, Iaşi, Bruxelles şi Viena.
Proiectul de lege care reglementează exploatarea minereurilor din perimetrul Roşia Montană a fost aprobat în şedinţa de marţi a Guvernului şi va fi transmis Parlamentului spre adoptare.
Exploatarea ar urma să înceapă în noiembrie 2016, după ce planul urbanistic zonal va fi aprobat până la sfârşitul acestui an, iar participaţia statului ar creşte cu încă 5,69%, la 25% din acţiuni, dar condiţionat de emiterea la timp a tuturor autorizaţiilor, potrivit unui draft al Acordului între Guvern, Gabriel Resources şi Roşia Montană Gold Corporation pentru începerea exploatării.
Compania Roşia Montană Gold Corporation deţine la Roşia Montană (judeţul Alba), prin concesionare în vederea exploatării, cel mai important zăcământ de aur din România, evaluat la aproximativ 300 de tone de aur şi 1.600 de tone de argint.
Investiţia Roşia Montană, blocată de mai mulţi ani din cauza disputelor privind protecţia mediului, a fost inclusă în Planul naţional de investiţii şi locuri de muncă lansat, în urmă cu o lună, de Guvern şi prezentată ca proiect de "exploatare cu noi standarde de mediu" de unde statul estimează beneficii de 78% din ceea ce generează proiectul.
Compania Gabriel Resources deţine în prezent 80,69% din proiectul Roşia Montană, restul fiind în posesia statului prin compania Minvest.