Autorităţile române au formulat 16 solicitări de informaţii către Facebook privind 36 de utilizatori ai reţelei de socializare, în primele şase luni ale acestui an, potrivit unui raport al companiei dat publicităţii marţi.
Facebook a făcut public primul raport global privind cererile de informaţii primite din partea statelor - Global Government Requests Report -, referitor la perioada 1 ianuarie - 30 iunie 2013.
În raport sunt enumerate ţările care au solicitat informaţii, cu precizarea numărului de cereri primite de la fiecare ţară şi a numărului de conturi sau utilizatori de Facebook la care solicitările făceau referire. De asemenea, este precizat în ce măsură, în urma primirii respectivelor solicitări, compania a fost obligată de lege să dezvăluie un minim de informaţii.
Astfel, potrivit raportului, autorităţile române au trimis 16 solicitări privind 36 de conturi, iar în 63 la sută dintre ele compania are obligaţia legală de a furniza unele informaţii.
Cele mai multe solicitări au venit din partea SUA - între 11.000 şi 12.000, privind peste 20.000 de conturi, guvernul american fiind îndreptăţit să primească unele informaţii în cazul a 79 la sută din aceste solicitări.
În continuare, în topul ţărilor care au făcut cele mai multe solicitări se află India (3.245 de solicitări, 4.144 de conturi), Marea Britanie (1.975 de solicitări, 2.337 de conturi), Germania (1.886 de solicitări, 2.068 de conturi), Italia (1.705 solicitări, 2.306 conturi) şi Franţa (1.547 de solicitări, 1.598 de conturi).
În schimb, ţări precum Rusia, Serbia, Bulgaria, Hong Kong şi Japonia au făcut fiecare o singură cerere de informaţii către Facebook, privind câte un singur cont, în primele şase luni ale acestui an.
Solicitările primite de reţeaua de socializare din partea statelor au fost în legătură atât cu diferite infracţiuni, cât şi cu probleme de securitate naţională.