Consiliul Concurenţei a inspectat mai multe sedii ale principalelor companii din sectorul comercializării cerealelor, verificările vizând o posibilă înţelegere anticoncurenţială pentru fixarea preţurilor la achiziţia cerealelor, iar firmele riscă amenzi de până la 10% din cifra de afaceri.
Inspecţiile au vizat 12 sedii şi puncte de lucru la nivel naţional ale companiilor Agricover, Alfred C. Toepfer, Ameropa, Brise Agricultura, Brise Group, Bunge, Cargill, Glencore, Nidera şi United Grain.
"La declanşarea acestei investigaţii am ţinut cont de specificul şi sezonalitatea sectorului: având în vedere perisabilitatea produselor şi lipsa posibilităţilor de depozitare la dispoziţia producătorilor mici şi mijlocii, este mult mai probabil ca o înţelegere anticoncurenţială între comercianţi să fie pusă în practică în această perioadă, când oferta de cereale este mare. În pregătirea investigaţiei am colaborat cu mai multe instituţii ale statului şi am organizat cu minuţiozitate inspecţiile desfăşurate la nivel naţional", a declarat, într-un comunicat, preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu.
Documentele şi declaraţiile ridicate în cadrul inspecţiilor sunt analizate de autoritatea de reglementare. Dacă aceasta va constata că regulile de concurenţă au fost încălcate, companiile riscă amenzi de până la 10% din cifra de afaceri.
"Cu toate acestea, companiile care cooperează cu autoritatea de concurenţă, în cadrul programului de clemenţă, pot obţine imunitate la amendă sau reduceri substanţiale ale amenzilor", se mai spune în comunicat.
Preşedintele Traian Băsescu a declarat miercuri că că sunt 4-5 mari firme străine care domină piaţa achiziţiilor de cereale şi a afirmat că acest lucru ar trebui cercetat de Consiliul Concurenţei, pentru că diferenţele între preţurile de achiziţie sunt foarte mici, de un euro la tona de grâu.
"Mi-este cunoscută marea problemă a producătorilor agricoli, anume aceea că, deşi avem o producţie foarte mare, anul acesta agricultorii nu pot beneficia de certificatele de depozit, ceea ce i-a obligat şi-i obligă să vândă acum producţia de grâu, în condiţiile în care doar patru-cinci firme străine fac achiziţiile şi mă tem că le fac şi oarecum concertat. Adică pare a fi un lucru de care să se ocupe puţin Consiliul Concurenţei. Diferenţele de achiziţii sunt de un euro de ici colo, chiar din acelaşi siloz se achiziţionează la un euro diferenţă, indiferent care este firma din cei cinci mari jucători străini de pe piaţa românească. Mă uitam la un lucru care aproape m-a revoltat. Am văzut achiziţie de grâu cu 650-675 de lei pe tonă, ceea ce înseamnă cam 147 de euro pe tonă, vândută în Egipt cu 197 de euro pe tonă. (...) Oare această cartelizare nu ar trebui observată şi de Guvern şi de Consiliul Concurenţei? 50 de euro diferenţă la tonă între achiziţie şi vânzare pe piaţa egipteană", a spus Băsescu.
Şeful statului a mai arătat că Guvernul ar fi trebuit să aibă în vedere din timp necesitatea acordării în această vară a certificatelor de depozit, pentru că era previzibil încă din prima parte a anului că recolta va fi bună, la fel ca şi în ţările vecine, Ucraina, Rusia, Bulgaria, Ungaria, care sunt şi ele exportatoare de cereale.