Preşedintele Traian Băsescu a declarat, miercuri, la Fundulea, că Guvernul are "o mare responsabilitate în sabotarea agricultorului român anul acesta", el menţionând că îi este cunoscut faptul că, deşi producţia este mare, producătorii nu pot beneficia de certificatele de depozit.
"Anul trecut am avut un an agricol destul de prost, iar anul acesta, cu o producţie foarte mare, cel puţin la grâu, secară, orz, rapiţă, agricultorii vor încasa urmare a lipsei certificatelor de depozit cel mult cât au încasat anul trecut, într-un an foarte prost. Deci mi se pare strigător la cer", a afirmat Băsescu, în discursul rostit cu ocazia participării la "Ziua Cercetării Procera".
"Ar fi fost cu totul alta capacitatea de negociere a producătorilor agricoli români dacă Guvernul nu ar fi desfiinţat certificatele de depozit", a mai susţinut Băsescu.
El a arătat că, dacă producătorii şi-ar fi lăsat producţia în depozite şi ar fi luat credite de la bănci în baza acelor certificate, nu ar fi rămas "dezarmaţi" în faţa achizitorilor.
"Neasigurând la fondul de garantare resursele necesare pentru emiterea certificatelor de depozit, Guvernul i-a lăsat pe producătorii agricoli români dezarmaţi în faţa achizitorilor de producţie agricolă. Eu, ca om care priveşte cu atenţie la acest sector, nu pot să spun decât: ori este proastă guvernare, ori ministrul Agriculturii, care trebuia să îl informeze pe premier despre consecinţele desfiinţării certficatelor de depozit, a vrut să îi favorizeze pe achizitori. (...) Cred că este o greşeală şi îmi pare rău că trebuie să o spun public: Guvernul are o mare responsabilitate în sabotarea agricultorului român anul acesta. Nu mai vorbim şi de subvenţia la motorină!", a susţinut Băsescu.
De asemenea, preşedintele a afirmat că sunt 4-5 mari firme străine care domină piaţa achiziţiilor de cereale şi a afirmat că acest lucru ar trebui cercetat de Consiliul Concurenţei, pentru că diferenţele între preţurile de achiziţie sunt foarte mici, de un euro la tona de grâu.
"Mi-este cunoscută marea problemă a producătorilor agricoli, anume aceea că, deşi avem o producţie foarte mare, anul acesta agricultorii nu pot beneficia de certificatele de depozit, ceea ce i-a obligat şi-i obligă să vândă acum producţia de grâu, în condiţiile în care doar patru-cinci firme străine fac achiziţiile şi mă tem că le fac şi oarecum concertat. Adică pare a fi un lucru de care să se ocupe puţin Consiliul Concurenţei. Diferenţele de achiziţii sunt de un euro de ici colo, chiar din acelaşi siloz se achiziţionează la un euro diferenţă, indiferent care este firma din cei cinci mari jucători străini de pe piaţa românească. Mă uitam la un lucru care aproape m-a revoltat. Am văzut achiziţie de grâu cu 650-675 de lei pe tonă, ceea ce înseamnă cam 147 de euro pe tonă, vândută în Egipt cu 197 de euro pe tonă. (...) Oare această cartelizare nu ar trebui observată şi de Guvern şi de Consiliul Concurenţei? 50 de euro diferenţă la tonă între achiziţie şi vânzare pe piaţa egipteană", a spus Băsescu.
Preşedintele Băsescu a mai arătat că Guvernul ar fi trebuit să aibă în vedere din timp necesitatea acordării în această vară a certificatelor de depozit, pentru că era previzibil încă din prima parte a anului că recolta va fi bună, la fel ca şi în ţările vecine, Ucraina, Rusia, Bulgaria, Ungaria, care sunt şi ele exportatoare de cereale.
"Era previzibil că va fi o producţie mai bună şi în România, şi Ucraina, Rusia, Bulgaria şi Ungaria, era previzibil că va fi presiune pe preţul de achiziţie", a mai spus preşedintele.