Premierul Victor Ponta a spus, duminică seară, că familia lui Florin Cioabă va fi ajutată în măsura prevăzută de lege pentru orice cetăţean român, precizând că a fost informat de MAE şi de Raed Arafat că este vorba despre o factură "foarte mare", astfel că "probabil va fi foarte dificil".
"M-au informat Ministerul de Externe şi domnul Arafat despre problemele care au apărut în Turcia vizavi de plata acelei facturi. Vreau să spun foarte clar, orice cetăţen român - eu nu fac vreo deosebire că e rege sau nu-i rege -, orice cetăţen român, în măsura prevăzută de lege şi în măsura posibilităţilor, încercăm să-l ajutăm", a spus Victor Ponta, la Antena 3.
Premierul a explicat că din banii CNAS există un sistem prin care se sprijină "pe anumite criterii".
"Nu pot să vă spun în acest moment decât că, atât cât se poate face pentru orice cetăţean al României, atât facem. (...) În măsură în care există anumite proceduri şi se înscrie într-un caz în care poate fi ajutat, atunci o facem. Nu vreau să fac vreo favoare. (...) Din bani publici, nu fac favoruri pentru nimeni. În cazul de faţă direct, probabil că va fi foarte dificil", a mai spus Ponta.
Ponta a mai spus că preşedintele Traian Băsescu l-a sunat pe ministrul de Interne şi "i-a cerut să intre în acea procedură...". "Eu am spus: nu sunt de acord să folosim avionul SMURD decât pentru cazuri speciale. Dacă familia suportă costurile, atunci sunt de acord. Fiecare viaţă e importantă, dar atunci când eşti în poziţia de a avea anumite resurse materiale, încerci să le drămuieşti cu răspundere şi bun simţ, nu pentru că sună preşedintele", a adăugat premierul.
Ponta a mai spus că, la nivel public, preşedintele sau premierul intervin atunci când e vorba de o situaţie cu totul şi cu totul excepţională.
"Fiecare îşi alege prietenii, eu nu judec pe nimeni, nici măcar pe domnul Băsescu, de ce prieteni are, mai ales dacă faci lucrul ăsta la nivel privat. Până la urmă, la nivel privat fiecare dintre noi îşi alege cunoscuţii, prietenii... La nivel public, un preşedinte, ca şi un prim-ministru, intervine public când este vorba de o situaţie cu totul şi cu totul excepţională, cum a fost cea din Muntenegru, o catastrofă. Atunci, preşedintele nu l-a interesat, nu cred că l-aţi văzut să sune pe cineva, să întrebe câţi oameni au murit", a spus Ponta.
Totodată, primul-ministru a mai spus că, în opinia sa, doar preşedintele Traian Băsescu "speculează electoral şi politic" moartea cuiva.
Dorin Cioabă, fiul autointitulatului rege al romilor Florin Cioabă, a declarat, pentru Ştirile ProTV, că familia sa vrea să ceara ajutor financiar de la statul român pentru plata facturii la spitalul Akdeniz Üniversitesi din Antalya, aceasta fiind de 350.000 de dolari.
Fiul lui Florin Cioabă spune ca unitatea medicală e emis o factură de 350.000 de dolari pentru spitalizare şi operatie, sumă pe care el şi familia lui nu o pot acoperi.
Dorin Cioabă a mai spus că nu poate ridica trupul tatălui său de la morga spitalului decât atunci când factura va fi plătită.
Pe de altă parte, familia lui Florin Cioabă nu doreşte efectuarea autopsiei, mai relatează Ştirile ProTV.
Autointitulatul rege al romilor Florin Cioabă a încetat din viaţă duminică, la vârsta de 58 de ani, în spitalul Akdeniz Üniversitesi din Antalya, unde medicii îi montaseră, vineri, un dispozitiv care să-i ajute inima să pompeze sânge, au declarat, pentru MEDIAFAX, apropiaţi ai familiei.
Informaţia a fost confirmată de rudele lui Cioabă, care au precizat, pentru MEDIAFAX, că acesta a fost declarat decedat la ora 11.10, cauza fiind un stop cardio-respirator.
Apropiaţi ai familei au declarat, pentru MEDIAFAX, că trupul neînsufleţit al lui Florin Cioabă va fi adus în ţară în cursul zilei de luni, în funcţie de încheierea formalităţilor la Ambasada României din Turcia, transportul urmând să fie făcut cu un avion privat.
Medicii spitalului Akdeniz Üniversitesi din Antalya i-au montat lui Florin Cioabă, vineri seară, un dispozitiv de asistare circulatorie, care să-i ajute inima să pompeze sânge.
Procedura, una extrem de riscantă, a durat patru ore şi s-a încheiat cu succes.
Potrivit unor apropiaţi ai familiei, medicii care i-au montat lui Cioabă dispozitivul sunt renumţi în Turcia şi în lume pentru astfel de intervenţii prin care, practic, pacientului i se instalează o inimă artificială.
Intervenţia a făcută după ce Florin Cioabă, aflat în stare gravă şi ţinut în viaţă cu ajutorul aparatelor, a fost transferat, tot vineri, de la spitalul Anadolu din Antalya la spitalul Akdeniz Üniversitesi din aceeaşi provincie a Turciei.
Ministerul Sănătăţii (MS) a precizat că, potrivit informațiilor primite din partea medicilor din Antalya și din partea echipei medicale din România, starea de sănătate a lui Florin Cioabă nu permite momentan repatrierea acestuia.
"În cazul în care se va pune problema transferului pacientului Florin Cioabă în România, MS în colaborare cu MAI vor sprijini familia pacientului și vor pune la dispoziția acestora avionul SMURD, costul transportului, respectiv al combustibilului și al taxei de aterizare, fiind suportat de către familia pacientului", a mai precizat MS.