Preşedintele Băsescu a primit, joi, de la Arhiepiscopul Covasnei şi Harghitei, IPS Ioan Selejean, la finalul slujbei de la mănăstirea din Izvoru Mureşului, un steag tricolor, fiind oferite drapele de către înaltul prelat şi soţiei preşedintelui, precum şi ministrului de Externe, aflat la ceremonie.
La finalul slujbei de la Mănăstirea "Adormirea Maicii Domnului" de la Izvoru Mureşului, Arhiepiscopul Covasnei şi Harghitei, IPS Ioan Selejean i-a înmânat preşedintelui un steag tricolor, astfel de steaguri fiindu-le oferite şi Mariei Băsescu, dar şi ministrului de Externe, Titus Corlăţean.
În momentul în care i-a înmânat drapelul, IPS Selejean i-a spus Mariei Băsescu că îi oferă acest tricolor pe care crede că l-a văzut mai des decât pe soţul său, atunci când acesta era pe mare, iar fetele erau mici.
Preşedintele le-a spus participanţilor, după ce a primit drapelul, cum admira în fiecare dimineaţă, când era pe mare, steagul românesc românesc arborat la catarg.
"Până când am devenit om politic, nu am pus foarte mare preţ pe arborarea tricolorului, pentru că întotdeauna am crezut că în primul rând tricolorul îl porţi în suflet. (...) 12 ani, aşa cum spunea sfinţia sa părintele, în fiecare dimineaţă, la răsăritul soarelui, se ridica la catarg tricolorul. În fiecare seară, la apusul soarelui, de la catarg se cobora tricolorul. Şi în fiecare dimineaţă îmi aduceam aminte de un dascăl de prin Ardeal pe care l-am avut la Academia Navală (...) şi toate orele pe care le aveam cu acest dascăl, şi era în anii ’70, le făceam într-o sală unde era harta României Mari. Şi ne spunea profesorul Oargă: «Voi o să umblaţi în jurul lumii cu tricolorul la catarg, dar trebuie să ştiţi care este ţara voastră şi cum arăta atunci când s-a făcut Marea Unire». Era harta României Mari şi cele două lucruri esenţiale că ţara şi steagul se poartă în suflet le-am învăţat de la un profesor ardelean", a spus preşedintele după ce a primit drapelul.
Şeful statului a fost vizibil emoţionat, având lacrimi în ochi.
De asemenea, înmânându-i drapelul ministrului de Externe, IPS Ioan Selejean i-a spus lui Titus Corlăţean să le transmită colaboratorilor săi că acesta a fost sfinţit în ziua de Sfânta Maria la Izvoru Mureşului.
După ce a primit tricolorul de la IPS Ioan Selejan, Titus Corlăţean a declarat: "Dumnezeu să binecuvânteze România şi pe români, pe românii de pretutindeni şi mă rog ca ei să înţeleagă şi să primească acest lucru. Şi atunci vom şti să onorăm cu adevărat şi tricolorul României. Amin!".
Arhiepiscolul Covasnei şi Harghitei a rugat-o de asemenea pe Ecaterina Andrescu, senator PSD, înmânându-i drapelul, ca atunci când va fi în Parlament şi va adopta legi să se uite în sus către Dumnezeu şi către tricolor.
"Un Parlament care dă legi între credinţa noastră creştină şi tricolor niciodată nu va greşi", a spus arhiepiscopul.
Apoi tricolorul românesc a fost împărţit reprezentanţilor românilor din Ucraina, Germania, Italia, Republica Moldova şi reprezentantei românilor din Ungaria, căreia acesta i-a spus: "Să duceţi tricolorul românesc la Budapesta".
Au mai primit tricolorul interpretul de muzică populară Veta Biriş şi preotul militar Mitrea, întors miercuri din Afganistan împreună cu militarii care au asigurat pacea în zonă.
1.200 de drapele tricolore au fost împărţite de preoţi participanţilor, care s-au înghesuit să le primească, apoi toată lumea a ridicat drapelele în aer, agitându-le.
La finalul slujbei, IPS Selejean şi-a rostit predica, apoi au fost sfinţite toate drapelele, iar oamenii au cântat "Deşteaptă-te, române!".
La ceremonia religioasă de la mănăstirea din Izvoru Mureşului au fost prezenţi aproape o mie de oameni, unii dintre ei fiind îmbrăcaţi în costume populare.
În timpul slujbei, în momentul în care preoţii au intrat în biserică să se împărtăşească, interpreta de muzică populară Veta Biriş a cântat o priceasnă, apoi au cântat corurile parohiei Întorsura Buzăului şi Catedralei din Sf. Gheorghe.
După slujbă, preşedintele Traian Băsescu a plecat către Oarba de Mureş, nefăcând alte delcaraţii în afara discursului ţinut în faţa mănăstirii.
Ceilalţi participanţi au fost invitaţi la o agapă creştinească, la care au fost servite sarmale, tocăniţe şi peşte.
Biserica de la Izvoru Mureşului este considerată biserica românilor de pretutideni întrucât an de an de sărbătoarea Maicii Domnului la slujbă participă reprezentanţii comunităţilor româneşti din afara frontierelor participanţi la Şcoala de Vară.
Traian Băsescu participă, la Oarba de Mureş, judeţul Mureş, la cea de-a treia ediţie a Festivalului Cântecului Popular Patriotic "La Oarba şi la Iernut".
La evenimentul de la Oarba de Mureş sunt aşteptaţi peste 10.000 de participanţi, fiind programate demonstraţii ale unor structuri din sistemului naţional de apărare, scurte scenete de război, dar şi spectacole de muzică populară patriotică, prin care se doreşte aducerea unui omagiu eroilor români căzuţi în cel de-al doilea război mondial.
Festivalul, care a debutat joi, cu o ceremonie religioasă la Monumentul Eroilor de la Oarba de Mureş, este organizat de Asociaţia Intercomunitară "Iernuţeana", Asociaţia Culturală "Pe Mureş şi pe Târnavă", Consiliul Judeţean Mureş, Prefectură şi Primăria Iernut.