Institutul "Elie Wiesel" condamnă cu toată fermitatea declaraţiile "rasiste şi incitatoare" făcute sâmbătă de liderul Jobbik, Vona Gabor, în tabăra de vară de la Borzont (Harghita), şi solicită "instituţiilor abilitate ale statului să se autosesizeze pentru a lua măsurile care se impun".
Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului în România "Elie Wiesel" arată, într-un comunicat remis luni agenţiei MEDIAFAX, că declaraţiile lui Vona Gabor vin în contradicţie flagrantă cu articolul din Constituţie care prevede că "sunt interzise de lege defăimarea ţării şi a naţiunii, îndemnul la război de agresiune, la ură naţională, rasială, de clasă sau religioasă, incitarea la discriminare, la separatism teritorial sau la violenţă publică (...)".
Institutul "Elie Wiesel" îşi exprimă profunda îngrijorare pentru declaraţiile rasiste şi incitatoare ale liderului Jobbik.
"De asemenea, menţionăm că tolerarea unor astfel de acţiuni lipsite de discernământ politic din partea unor partide sau organizaţii extremiste străine prezente în România amplifică riscul pentru intensificarea extremismului în România", se arată în comunicat.
Institutul "Elie Wiesel" face referire la următoarea declaraţie a liderului Jobbik: "Cer presei româneşti şi românilor să înţeleagă că noi nu facem altceva decât încercăm să protejăm propria noastră rasă, propria noastră naţiune, să reprezentăm valorile şi drepturile ei. Scopul nostru nu este să acţionăm împotriva românilor, ci să acţionăm pentru maghiari şi dacă aceste naţiuni arată toleranţă, înţelegere una faţă de cealaltă, noi suntem deschişi la o împăcare istorică la nivelul Europei Centrale. Aceasta deoarece problemele noastre, dacă scoatem din ecuaţie problemele minorităţilor, sunt identice. Toate ţările (din Europa Centrală) sunt exploatate de capitalul international venit din Europa Occidentală şi ar trebui să acţionăm împreună şi nu separat împotriva acestui capital".
În comunicat este menţionată şi această declaraţie a lui Vona Gabor: "Este evident că, pentru noi, principalul obiectiv nu este calitatea relaţiei dintre Romania şi Ungaria, ci starea societăţii şi naţiunii maghiare, care îi include şi pe maghiarii din Transilvania. Deci, dacă apărarea drepturilor maghiarior din România şi reprezentarea lor înseamnă conflict cu România, cred că Jobbik îşi va asuma această reponsabilitate, care trebuie, de fapt, asumată de întreaga Ungarie".
Pe de altă parte, semnatarii documentului menţionează că nu pot să nu privească cu îngrijorare la exerciţiile paramilitare pe care Asociaţia Noua Dreaptă din România le-a făcut în cadrul "Taberei Naţionaliste: Camaraderie, disciplină, loialitate", organizată la Râşnov între 1 şi 4 august 2013.