Reprezentaţii societăţii civile cer modificarea Legii 448/2006 privind protecţia persoanelor cu handicap, susţinând că aceasta este interpretabilă, şi i-au înmânat joi, în acest scop, ministului Muncii, Mariana Câmpeanu, un set de propuneri.
Asociaţia Profesională Neguvernamentală de Asistenţă Socială - ASSOC şi Asociaţia Phoenix Speranţa au realizat un studiu privind persoanele cu handicap, în cadrul unui proiect european - "Servicii sociale integrate pentru persoane cu dizabilităţi", concluzia fiind că există mai multe bariere în accesul pe piaţa muncii a acestei categorii sociale.
Printre problemele identificate, se numără modelul medical în evaluarea şi încadrarea în grad de handicap, lipsa infomaţiilor privind oportunităţile la angajare, precepţia negativă privind propriile abilităţi şi capacitatea de muncă, lipsa accesibilizărilor, teama nerealistă că îşi vor pierde indemnizaţia de handicap odată cu angajarea, dar şi teama de atitudinea negativă a colectivului de muncă.
ONG-urile propun modificarea legii în sensul completării legislaţiei din domeniul dizabilităţii cu articole privind extinderea evaluării complexe a persoanelor cu handicap cu evaluarea abilităţilor fiecărei persoane, stabilirea obligatorie pentru fiecare persoană a capacităţii de muncă şi a unui plan de orientare şi formare vocaţională.
Ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu, a declarat că va analiza propunerile primite şi acestea ar putea fi curpinse în reforma la care ministerul lucrează.
Demnitarul a mai spus că nu poate preciza când ar putea fi gata o nouă formă a Legii pentru protecţia persoanelor cu handicap şi nici reforma din sistem.
Pe de altă parte, preşedintele Comisiei de muncă din Senat, Liviu Pop, a precizat că susţine o modificare cât mai rapidă a legii.