Ambasadorul Belgiei la Bucureşti, Philippe Beke, s-a interesat, joi, la o întâlnire cu prefectul de Covasna, Dumitru Marinescu, de "problema steagurilor" şi de modalitatea de soluţionare a acesteia, făcând referire la steagurile secuieşti, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Prefectul judeţului Covasna, Dumitru Marinescu, a primit, joi, vizita ambasadorului Belgiei la Bucureşti, Philippe Beke.
"Excelenţa Sa a fost interesat de relaţia Instituţiei Prefectului cu primăriile din judeţ, dar şi de problema steagurilor, exprimându-şi interesul faţă de modalitatea de soluţionare a acesteia", se precizează într-un comunicat transmis, joi, de Prefectura Covasna.
Potrivit documentului, prefectul de Covasna a precizat că relaţia de colaborare interinstituţională cu primăriile este una "bună", iar faptul că prin prisma atribuţiilor instituţia pe care o reprezintă atacă în instanţă toate hotărârile nelegale nu trebuie să ducă şi nu duce la degradarea acestei relaţii.
"În ceea ce priveşte problema steagurilor, domnul prefect a menţionat că aceasta are o rezolvare legală, şi nu politică, prin adoptarea unui act normativ care să reglementeze steagurile unităţilor administrativ-teritoriale. A precizat că, deocamdată, nu există în legislaţia românească steag sau fanion al unităţii administrativ teritoriale, singurul simbol care poate fi aprobat de autorităţile locale fiind cel legat de stemă. De asemenea, a subliniat că legea permite, iar minorităţile naţionale îşi folosesc simbolurile naţionale în mod liber, cu prilejul manifestărilor specifice acestora", se precizează în comunicatul citat.
În încheierea vizitei, ambasadorul Belgiei la Bucureşti a precizat că este deschis colaborărilor cu judeţul Covasna, atât din perspectiva economică şi comercială, cât şi culturală.
Prefectul de Covasna, Dumitru Marinescu, a dat în judecată până în prezent cinci primării din judeţ pentru arborarea steagului secuiesc pe sediul instituţiilor, alte cinci conformându-se somaţiei Prefecurii şi îndepărtând steagul.
De asemenea, preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Covasna, Tamas Sandor (UDMR), declara, în 20 iunie, că, potrivit sentinţei postate pe site-ul Curţii de Apel Braşov, instanţa a admis recursul declarat de fostul prefect al judeţului Covasna, Codrin Munteanu, împotriva sentinţei civile pronunţată de Tribunalul Covasna şi, în consecinţă, a dispus anularea parţială a hotărârii CJ Covasna din 2008, respectiv a articolului prin care s-a aprobat steagul şi fanionul judeţului.
Decizia Curţii de Apel Braşov este irevocabilă.