Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 31 iul 2013 - Anul XVIII, nr. 175 (5382)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7742 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Spitalele publice vor putea avea secţii private, în care medicii să lucreze după program - proiect

Miercuri, 31 Iulie 2013 (15:44:15)

Spitalele publice vor putea organiza clinici sau secţii private, în care medicii să poată lucra după programul de lucru din unitatea de stat, prevede proiectul privind salarizarea doctorilor, care va fi lansat în dezbatere publică de Ministerul Sănătăţii.

"Vorbim despre un proiect privind creşterea veniturilor medicilor, prin care urmărim creşterea veniturilor acestora, dar şi reducerea exodului, pornind de la principiul fundamental din sănătate, respectiv acela că singurii care aduc bani în sistem sunt doctorii. Potrivit noului proiect, medicul va fi obligat să opteze dacă lucrează cu normă întreagă, respectiv şapte ore, în spitalul public. În cazul în care a optat să lucreze în spitalul public cu normă întreagă, atunci în aceeaşi unitate sanitară va putea lucra peste programul de lucru, în sistem privat", a explicat, miercuri, ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu.

O altă opţiune a medicului ar fi să lucreze doar câteva ore în spitalul public, iar în rest, într-o unitate sanitară privată. "Aşadar, medicul care nu vrea să lucreze în sistemul public cu normă întreagă va face publică decizia şi atunci va avea dreptul să lucreze într-un spital privat, în cel de stat rămânând doar cu normă redusă", a mai spus ministrul Sănătăţii, într-o conferinţă de presă în care a vorbit despre proiectele legislative privind reforma în sistem.

În aceste condiţii, pentru medicii care aleg prima variantă, respectiv aceea de a fi cu normă întreagă la stat, spitalele vor pune la dispoziţia lor secţii sau paturi private.

"Fiind vorba despre un sistem privat, consultaţiile în aceste secţii vor fi plătite de către pacient, în mod direct, sau prin asigurările private ale acestuia. Tariful perceptul de unitate sanitară pentru secţia sau paturile private vor fi afişate. O cotă din tariful pe care îl încasează medicul îl pune la dispoziţia echipei cu care lucrează, iar o parte, spitalului", a mai precizat ministrul Sănătăţii.

Nicolăescu a subliniat că toată activitatea privată din spitalul public se desfăşoară în afara programului de lucru, acest model funcţionând cu succes, de zeci de ani, în spitalele publice din Franţa.

Din suma încasată de către medic, 60% rămâne acestuia, 30% va reveni echipei medicale, iar 10%, spitalului, a mai spus ministrul, precizând că numărul paturilor private nu va putea depăşi 20% din totalul celor publice.

Potrivit lui Nicolăescu, acest proiect va fi aplicat mai întâi în sistem pilot, în primul semestru din 2014.

"De astăzi (miercuri - n.r.), proiectul va fi pus în dezbatere publică pentru 30 de zile. După aceea, vor fi analizate observaţiile primite, iar de la 1 septembrie proiectul îşi va urma traseul, astfel încât până la sfârşitul anului să se poată face evaluările şi modificările astfel încât, atunci când intră în vigoare, să fie un proiect bun", a mai spus Eugen Nicolăescu.

În aprilie, ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, declara, în emisiunea "După 20 de ani" de la Pro TV, că salariul de bază al unui medic primar din sistemul public este de 1.800 de lei, însă, printr-o nouă lege ce ar putea fi aplicată din 1 ianuarie 2014, ar putea ajunge la peste 1.000 de euro.

Nicolăescu a mai spus atunci că proiectul actului normativ respectiv vizează "excluderea medicului din sistem bugetar", adică acesta "să nu mai fie funcţionar public şi să trăiască cu grila respectivă".

"Lucrăm la noul proiect de lege privind plata după performanţă şi competitivitate. Acest proiect este în fază foarte avansată. Astăzi, spunem că un medic lucrează într-un spital public, atât. Este medic primar, are 1.800 de lei. Este de râs. Dacă mai are timp, poate avea şi un cabinet privat sau poate să lucreze la un spital privat, două-trei ore. Dar, din păcate, sunt foarte multe cazuri când un medic din sistemul public stă două ore în spitalul public şi pleacă în două-trei cabinete. Dar problema este că îşi plimbă pacientul din sistemul public către cel privat, în acesta din urmă se rezolvă cazurile simple, iar dacă este de tratat, revine cu el în sistemul public", a adăugat demnitarul.

Ministrul Sănătăţii a explicat, în acelaşi context, că prin noua lege, medicii pot avea garanţia că muncesc în spitalul public câte şapte ore şi primesc 3.000 de lei. "Medicii pot avea garanţia că muncesc în spitalul public câte şapte ore, cât prevede Codul muncii, şi primesc 3.000 de lei. Dar, dacă vrei să fii numai angajatul spitalului public, poţi să vii să lucrezi suplimentar în nişte paturi private sau secţii private şi îţi completezi veniturile", a mai spus Nicolăescu, precizând că noua reglementare va permite medicilor să opteze pentru ceea ce doresc.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Spitalele publice vor putea avea secţii private, în care medicii să lucreze după program - proiect.
 Vizualizări articol: 809 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Spitalele publice vor putea avea secţii private, în care medicii să lucreze după program - proiect0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei