Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 30 iul 2013 - Anul XVIII, nr. 174 (5381)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7742 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Schaechter:Să ne concentrăm pe continuarea reformelor structurale în sănătate, energie, transporturi

Marţi, 30 Iulie 2013 (15:30:43)

Andrea Schaechter, şef al delegaţiei FMI în România, a precizat, marţi, la întrevederea cu membrii Comisiilor de Buget-Finanţe din Parlament, că România trebuie să se concentreze, pe lângă păstarea macrostabilităţii, şi pe continuarea reformelor structurale în sănătate, energie, transporturi.

Schaechter le-a transmis membrilor Comisiilor de Buget-Finanţe din cele două Camere faptul că misiunea FMI, BM şi CE în România este legată de faptul că Guvernul României a solicitat un nou acord cu două direcţii foarte importante - primul obiectiv ţintind continuarea şi devoltarea reuşitelor din primele două programe, când s-a reuşit macrostabilitatea ţării, iar al doilea vizând o dezvoltare economică durabilă.

Şefa delegaţiei FMI a precizat că atingerea primului obiectiv ţine de menţinerea, chiar dezvoltarea situaţiei actuale, când s-a reuşit, în doar câţiva ani, scăderea dezechilibrelor care au existat, atât a celor interne, cât şi a celor externe, care au ţinut de situaţia dificilă internaţională.

"România a beneficiat de pe urma acestor evoluţii, ceea ce se vede în împrumuturile pe care le accesează România - ratele dobânzilor au scăzut, (...) iar asta ne arată încrederea sporită a investitorilor, cât şi a mediului internaţional în general. Unul dintre obiective este să ducem mai departe şi să amplificăm aceste câştiguri care au fost realizate din perspectiva macrostabilităţii", a spus Schaechter.

Ea a adăugat că Guvernul României şi-a exprimat şi hotărârea pentru un al doilea obiectiv, anume ca împreună cu FMI, BM şi CE să faciliteze mersul ţării mai departe pe calea unei dezvoltări economice durabile.

"Aceasta înseamnă că, pe lângă păstrarea stabilităţii macroeconomice care a fost realizată pe parcursul ultimelor două programe, trebuie de asemenea să ne concentrăm pe continuarea unor reforme structurale în anumite sectoare - şi asta înseamnă în primul rând o atenţie sporită acordată sistemului sanitar, în aceeaşi măsură în care trebuie să vedem împreună modul în care o finanţare sănătoasă a acestuia poate să ducă la servicii medicale de bună calitate - şi alte două zone care sunt foarte importante, sunt piloni în dezvoltarea economică - energia şi transporturile", a spus Schaechter.

Ea a menţionat că delegaţia FMI, BM şi CE a discutat în întrevederile avute despre cele două obiective exprimate de Guvern, respectiv despre modul în care aceste lucruri pot fi obţinute şi măsurile suplimentare care să fie luate pentru atingerea obiectivelor.

"Suntem pe care să finalizăm discuţiile pe care le-am avut, încă le mai avem, atât cu Guvernul, cu ministerele interesate, cu membri ai Parlamentului, cu sectorul financiar, precum şi cu reprezentanţi ai mediului de afaceri", a mai spus Schaechter.

Guvernul a încheiat negocierile cu Fondul Monetar Internaţional, Comisia Europeană şi Banca Mondială pentru un nou acord, a anunţat luni premierul Victor Ponta.

O misiune a FMI se află la Bucureşti pentru discuţii privind un nou acord de împrumut cu România, autorităţile precizând anterior că doresc ca un nou acord să fie încheiat pentru o perioadă de doi ani.

Premierul Victor Ponta a declarat, joi, că România va conveni, până în această toamnă, un nou acord preventiv cu Fondul Monetar Internaţional şi Uniunea Europeană, cu o valoare între 3 miliarde euro şi 5 miliarde euro şi cu mai puţine condiţii decât cele două înţelegeri anterioare.

Următorul acord cu România, de tip preventiv, va fi unul de consolidare macroeconomică şi de reforme structurale, urmărind în principal disciplina politicilor, şi va presupune privatizarea şi restructurarea unor companii de stat, a declarat, marţi, la Bucureşti, directorul general al FMI, Christine Lagarde.

Consiliul Director al FMI a avizat, la sfârşitul lunii iunie, cu trei derogări, ultimele evaluări ale acordului cu România. Acordul României cu FMI şi UE, în valoare de 5 miliarde de euro, a fost tratat de autorităţile române ca preventiv, fără să fie trase fonduri, după o înţelegere de tip stand-by de circa 13 miliarde de euro semnată în 2009 şi încheiată în 2011.

Ultimul acord a fost parafat în primăvara anului 2011, în continuarea acordului început în 2009, şi trebuia să fie finalizat în martie 2013. Board-ul FMI a aprobat în martie cererea autorităţilor române de extindere cu trei luni a acordului, pânã la sfârştul lunii iunie, astfel încât Guvernul să aibă timp să reducă arieratele şi să adopte măsuri de îmbunãtţire a managementului companiilor de stat.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Schaechter:Să ne concentrăm pe continuarea reformelor structurale în sănătate, energie, transporturi.
 Vizualizări articol: 908 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Schaechter:Să ne concentrăm pe continuarea reformelor structurale în sănătate, energie, transporturi0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei