Zece persoane, între care medici, administratori de farmacii şi asistente medicale din Râmnicu Vâlcea şi Craiova, sunt cercetate după ce, în perioada februarie 2012 - iulie 2013, au prescris în mod fictiv reţete compensate pentru a frauda bugetul CNAS, patru dintre acestea fiind arestate.
Potrivit reprezentanţilor Poliţiei Vâlcea, patru dintre cele zece persoane cercetate în acest caz şi care au fost audiate, joi seară, la sediul DIICOT Vâlcea, au fost iniţial reţinute, apoi arestate preventiv, pentru 29 de zile, fiind vorba despre doi medici şi două asistente.
De asemenea, celelalte şase persoane sunt cercetate în libertate.
Cele zece persoane sunt cercetate pentru înşelăciune, fals material în înscrisuri oficiale, uz de fals, precum şi iniţierea sau constituirea ori aderarea sau sprijinirea sub orice formă a unui grup, în vederea săvârşirii de infracţiuni, care nu este, potrivit prezentei legi, un grup infracţional organizat.
Poliţiştii şi procurorii DIICOT au făcut, joi, 12 percheziţii în judeţul Vâlcea şi în municipiul Craiova, la locuinţele unor medici, farmacişti şi asistenţi medicali, fiind vizate şi cabinetele individuale ale medicilor şi sedii de farmacii prin care se desfăşura activitatea infracţională.
Potrivit anchetatorilor, prejudiciul estimat până în prezent în acest caz se ridică la aproximativ 80.000 de lei.
În fapt, în perioada februarie 2012 - iulie 2013, două persoane, în calitate de medici de familie şi administratori de farmacii, împreună cu patru asistente medicale, au prescris şi întocmit, în mod fictiv, pe numele persoanelor asigurate aflate în portofoliile fiecăreia, reţete medicale compensate care, ulterior, au fost înregistrate fictiv ca fiind eliberate de respectivele farmacii. Pentru valoarea acestora, au fost întocmite facturi fiscale ce au fost înaintate către Casa de Asigurări de Sănătate Vâlcea, în vederea decontării.
"Scopul a fost, pe de o parte, de a-şi însuşi fonduri ilegale prin intermediul societăţii administrate şi, implicit, de fraudare a bugetului Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, iar pe de altă parte, de a beneficia de medicamentele prescrise în reţete, ce erau scăzute scriptic din stocul farmaciei, în momentul în care reţetele erau înregistrate în sistemul informatizat al acesteia", se arată într-un comunicat al Poliţiei Judeţene Vâlcea.
În urma percehziţiilor, zece persoane au fost ridicate şi duse la audieri, la sediul DIICOT - Biroul Teritorial Vâlcea
De asemenea, oamenii legii au ridicat trei laptopuri, patru unităţi centrale, 16 stick-uri, reţete în alb şi adeverinţe medicale, 11 telefoane mobile, 20.000 de lei, 21 de suporţi optici, aproximativ 200 de cutii de medicamente, precum şi documente cu valoare probatorie.