Aproximativ 62.000 de turişti vor veni în acest an în structurile all inclusive de pe litoralul românesc, comparativ cu 40.000 anul trecut, creşterea cu 56% a locurilor de cazare disponibile în acest regim fiind încă sub nivelul cererii pentru servicii all inclusive.
Anul trecut, în hotelurile all inclusive din staţiunile de pe litoralul românesc existau, potrivit datelor ANAT, 1.959 locuri de cazare, iar în acest an alte două complexe hoteliere au trecut la acest sistem la începutul sezonului, crescând numărul locurilor all inclusive cu 56%, la 3.065.
Acestora li se adaugă şi hotelul de cinci stele, cu 400 de locuri, deschis recent de Mohammad Murad la Năvodari şi care funcţionează în regim de ultra all inclusive.
"Calculele arată că anul trecut au ajuns în structurile all inclusive de pe litoral aproximativ 40.000 de persoane, majoritatea români cu copii. În acest an, datorită suplimentării numărului de locuri, estimăm că se vor caza la all inclusive pe litoral în jur de 62.000 de turişti", a declarat pentru MEDIAFAX Marius Usturoiu, preşedintele comisiei de Turism Intern din cadrul Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT).
Creşterea cererii pe segmentul all inclusive vine însă în contextul în care numărul românilor plecaţi în vacanţe pe litoralul autohton a scăzut faţă de anul trecut.
"Preţurile la cazare pe litoral nu au crescut cu mai mult de 10% faţă de anul trecut, iar mâncarea este mai ieftină decât vara trecută. Oamenii sunt însă rezervaţi şi aşteaptă oferte last minute", declara recent pentru MEDIAFAX Dragoş Răducan, vicepreşedintele Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR).
Potrivit lui Usturoiu, din ce în ce mai multe structuri hoteliere aleg să treacă la all inclusive datorită cererii mari pentru acest tip de turism. Cei care consumă all inclusive au nevoie de un buget mai mic, pentru că au facilităţi mai multe incluse în preţ.
"A crescut de la an la an cererea pentru serviciile all inclusive. Ea, oricum, are un trend crescator, pentru locaţii de acest tip din afara ţării, însă acum s-a amplificat, întrucât românii îşi securizează bugetul, iar pe sistemul all inclusive o fac mai bine.Valoarea serviciilor consumate în vacanţă la all inclusive este mai mică cu cel putin 10-15% decât dacă aceste servicii ar fi consumate pe componente în locuri diferite", a explicat Usturoiu.
Turiştii români care vin la all inclusive în ţară nu sunt din piaţa celorlalte hoteluri de pe litoral. Absolut toţi clienţii care consumă all inclusive, susţine oficialul ANAT, sunt clienţi care consumau acest tip de produs în exterior iar acum consumă în România.
"Merge foarte bine anul acesta, iar gradul de ocupare a depăşit 90%. Majoritatea turiştilor sunt români, în general familii cu copii. Cei mai mulţi dintre ei mergeau înainte în Bulgaria şi erau de multă vreme consumatori de all inclusive", a arătat George Guci, proprietarul hotelurilor all inclusive Dorna şi Modern din Mamaia.
Tarifele medii pentru perioada iulie-august pe litoralul românesc sunt de 60-65 euro/zi/persoană sau 600-700 euro/cameră/sejurul de 6 nopţi.
"Cred că în câţiva ani numărul unităţilor all inclusive va creşte exponenţial, însă sper ca implementarea acestui tip de servicii să fie făcută corect şi cu un management eficient, cu expertiză în această zonă. Este un produs complex, integrat, care conferă confort, din toate punctele de vedere, familiilor cu copii", a continuat Usturoiu.
Bellamy Zahiu, proprietarul hotelului all inclusive Savoy din Mamaia spune că gradul de ocupare a ajuns la 98%, iar clienţii sunt familiile cu cel puţin un copil.
"Aşa se face că la începutul lunii iulie aveam în hotel 130 de copii, adică un copil pentru fiecare cameră, proprietatea având 131 de spaţii de cazare. În topul preferinţelor se află preparatele din peşte şi preparatele la grătar", a adăugat Zahiu.
Pe litoral funcţionează zece hoteluri all inclusive, dintre care unul în Năvodari (Phoenicia Luxury Hotel - 5 stele, 400 de locuri), cinci în Mamaia (Best Western Savoy - 4 stele, 295 de locuri, Modern - 4 stele, 342 locuri, Family Club Mercur-Minerva - 3 stele, 612 locuri, Dorna - 3 stele, 290 de locuri şi Victoria - 3 stele, 660 locuri), unul în Neptun (2D - 3 stele, 446 de locuri), unul în Saturn (Saturn - 5 stele, 136 de locuri) şi două în Venus (Palace - 4 stele, 180 de locuri şi Mezotermale - 3 stele, 104 locuri).
Anul trecut, au venit pe litoralul românesc peste 1,95 milioane de turişti, în creştere cu 36% faţă de 2011. Pentru acest an, reprezentanţii agenţiilor de turism estimează o scădere a numărului de turişti, sau în cel mai fericit caz o stagnare.