Premierul Victor Ponta i-a felicitat, joi, pe reprezentanţii IMM-urilor, glumind "amar", că rezistă şi supravieţuiesc în pofida "eforturilor făcute fără voie" de guvernele din ultimul timp ca acestea să nu mai existe, el subliniind astfel faptul că politica fiscală le-a fost nefavorabilă acestora.
"Mă gândeam că ar trebui să încep cu o glumă amară, dar sper totuşi să vedeţi partea plăcută din ea: vă felicit că, în ciuda eforturilor guvernelor, încă mai supravieţuiţi. Sunteţi extrem de rezistenţi şi toate guvernele din ultimul timp cred că au făcut fără voie, nu cu voie, toate eforturile ca dumneavoastră să nu mai existaţi. Când văd aceste cifre, că au rezistat companiile, unele chiar s-au dezvoltat, e un semn bun. Nu înseamnă că pornim ca înainte de '89, adică mai merge, mai puteţi rezista la nişte taxe, impozite şi controale", le-a spus primul-ministru participanţilor la un eveniment în cadrul căruia s-a lansat Carta albă a Intreprinderilor Mici şi Mijlocii (IMM).
În acest context, şeful Guvernului a precizat că restructurarea ANAF are ca obiectiv diminuarea marii evaziuni fiscale şi controlul nejustificat al societăţilor care plătesc taxe şi impozite cu regularitate.
"Nu am înţeles niciodată - şi acum, uite, am ajuns prim-ministru ca să pot eu să schimb dacă tot nu am înţeles -de ce, în România, firma care plăteşte impozit este cea mai controlată şi de ce firma care, vorba românului «el e fraier şi-şi declară veniturile», pe aia ne ducem să-i mai luăm ceva şi la aia vine şi Garda Financiară, vine şi Administraţia Financiară şi încă şapte, nu mai vorbesc de câte alte instituţii. Motiv pentru care, când am pornit la restructurarea ANAF, eu am pornit tocmai de la această idee, a unui om care n-a lucrat la Finanţe, că dacă-i întrebi pe cei de la Finanţe, nu se poate schimba niciodată nimic, şi care încearcă să trăiască în viaţa reală", a spus Ponta.
În viziunea sa, noua Direcţie Antifraudă trebuie să-şi orienteze controalele către zonele cunoscute de evaziune fiscală, respectiv la comercianţii de alcool, fructe, legume şi petrol.
"Cred că ăsta este rolul unei Direcţii Antifraudă, nu să fugărească fiecare mică întreprindere, ci să vadă unde pierdem miliarde de lei, de euro", a spus premierul, el adăugând şi faptul că doreşte ca societăţile care s-a dovedit a fi cinstite să fie controlate o dată la trei ani, nu la trei luni sau la trei zile.