Primarul Iaşiului, Gheorghe Nichita, susţine că bărbatul care a vrut să detoneze o bombă la Facultatea de Electronică locuia la Cârlibaba (Suceava), unde şi-ar fi exprimat public intenţia de a dinamita universitatea din Iaşi, Nichita spunând că aceia care ştiau ar fi trebuit să anunţe autorităţile.
Gheorghe Nichita a spus, marţi, într-o conferinţă de presă, că Oliver Stan locuia într-un adăpost improvizat în localitatea suceveană Cârlibaba.
"De ceva timp, el stătea în judeţul Suceava, unde s-a exprimat de câteva ori că vrea să dinamiteze universitatea din Iaşi. Asta o ştiu din datele anchetatorilor. Cei care au auzit aceste lucruri de la bărbat ar fi trebuit să anunţe mai departe structurile statului. Dacă Poliţia din Iaşi ştia, poate că acest om era monitorizat", a afirmat Gheorghe Nichita.
Primarul Iaşiului a mai spus că bărbatul a fost amendat în judeţul Suceava pentru port de armă albă şi că a discutat la un moment dat inclusiv cu viceprimarul localităţii Cârlibaba.
"I-a spus viceprimarului că are o misiune pe pământ. S-au găsit acolo unde stătea el şi nişte schiţe şi planuri prin care pregătea detonarea bombei la Iaşi. Deci erau nişte semnale că vrea să fie ascultat. Viceprimarul de acolo trebuia să anunţe mai departe alte instituţii, dacă acest om a venit la el”, a spus primarul Iaşiului, Gheorghe Nichita.
Oliver Stan, bărbatul care a încercat să detoneze o bombă într-o sală de curs a Facultăţii de Electronică din Iaşi, a fost reţinut, în noaptea de luni spre marţi, pentru acte de terorism, iar potrivit procurorilor DIICOT Iaşi, el va fi dus la Institutul de Medicină Legală din Iaşi pentru expertiză psihiatrică.
Luni dimineaţă, în jurul orei 9.30, bărbatul a intrat într-o sală de curs a Facultăţii de Electonică şi Telecomunicaţii din cadrul Universităţii Tehnice din Iaşi, care funcţionează în Corpul A al Universităţii "Alexandru Ioan Cuza", unde se aflau patru cadre didactice şi 41 de studenţi din anul al patrulea care susţineau examenul de licenţă. Bărbatul, care avea în spate un rucsac, a început să strige că va detona o bombă, cerând să vină Poliţia.
Decanul Facultăţii, Bogdan Ion, care se afla în sala în care a intrat bărbatul, a declarat că a discutat cu acesta şi a încercat să îl convingă să nu pună în practică ameninţările, spunându-i să îl ia pe el ostatic, însă bărbatul a spus că nu are ce să discute şi că vrea să vină Poliţia.
Asistentul universitar Daniel Mătăsaru, care se afla în sala de curs în momentul în care bărbatul a intrat, a spus că a reuşit să iasă din sală, sub pretextul că vrea să arunce un pahar, şi a sunat la 112.
"Nu îl cunoştea nimeni. A spus că are o bombă, iar eu în acel moment am reuşit să ies din sală, motivând că trebuie să arunc un pahar cu cafea. Am lăsat uşa deschisă şi am reuşit să sun la 112. Cât eram pe hol s-a auzit o bubuitură, înţeleg că a detonat o capsă pirotehnică din tot ce avea. Avea în spate un rucsac mare, de munte, cu o încărcătură foarte mare. Dacă nu aş fi reuşit să ies şi să sun la Poliţie probabil că ne-am fi trezit într-o situaţie de luare de ostatici. A fost şocant", a afirmat Mătăsaru, care a precizat că "bărbatul era cablat şi se pregătea să detoneze materialele explozive".
Potrivit unor surse judiciare, bărbatul avea un proiectil de război, de dimensiunea unui pet de 1,5 litri, în jurul căruia a improvizat un trepied cu un cui care să percuteze capsa proiectilului. De asemenea, el ar fi avut într-o geantă un bidon de cinci litri cu benzină, iar în altă geantă ar fi fost găsite trei sticle de 2,5 litri fiecare, pline cu benzină.
Stan ar fi activat declanşatorul, dar, deoarece capsa ar fi fost deja utilizată, bomba nu a explodat, însă s-a produs o explozie de mică amploare la dispozitivul de declanşare.
Imediat, bărbatul a fost imobilizat de doi studenţi.
Surse din rândul anchetatorilor spuneau că dacă proiectilul folosit de atacator ar fi explodat, amfiteatrul ar fi fost distrus în totalitate şi s-ar fi produs victime.
Proiectilul a fost ridicat din amfiteatru în cursul după-amiezii de către reprezentanţi ai Brigăzii Antitero din cadrul SRI, iar ulterior a fost dus pe un câmp din apropierea comunei ieşene Popricani, unde a fost detonat.
Luni seară, după ce a fost audiat timp de mai multe ore la Poliţie, Stan a fost dus la locuinţa sa din cartierul Tătăraşi din Iaşi, pentru percheziţii.
În momentul în care a fost întrebat de ce a comis fapta, bărbatul le-a răspuns jurnaliştilor: "Ca să vină televiziunile". El le-a mai spus jurnaliştilor că ceea ce a făcut a fost "de la Dumnezeu".
Managerul Spitalului de Psihiatrie Socola, Lucian Burlea, a declarat corespondentului MEDIAFAX că bărbatul are schizofrenie paranoidă şi a fost internat de nouă ori în această unitate medicală, între anii 2006 şi 2013, ultima dată în perioada 14 martie - 1 aprilie.
Un alt medic al Spitalului Socola, care l-a avut în îngrijire pe bărbat, a spus că acesta nu a urmat tratamentul prescris la ultima internare.
Oliver Stan a scris pe contul său de pe o reţea de socializare că a studiat la Facultatea de Electronică şi Telecomunicaţii din cadrul Universităţii Tehnică "Gheorghe Asachi", după ce a absolvit Colegiul Naţional "Emil Racoviţă" şi că lucrează la "God".
Bărbatul a scris o carte, "Prima mea luptă", în care îşi povesteşte viaţa şi relatează experienţele trăite la Spitalul Socola: "Mi se oferă doar poziţia socială de bolnav psihic. Cum aş putea oare să lupt împotriva acestei nedreptăţi pe care mi-o face lumea ? (...) Adevărata mea problemă este teama asta de oameni. Am devenit un fel de animal sălbatic care nu suferă sa se apropie de oameni".