Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 9 iul 2013 - Anul XVIII, nr. 156 (5363)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Nichita: E necesară crearea unei reţele naţionale de supraveghere a pacienţilor cu probleme psihice

Marţi, 9 Iulie 2013 (19:20:45)

Primarul municipiului Iaşi, Gheorghe Nichita, a afirmat, marţi, că este necesară înfiinţarea unei reţele naţionale de supraveghere a pacienţilor cu probleme psihice, adăugând că autorităţile ieşene vor elabora un proiect de lege în acest sens, care va fi apoi preluat de parlamentarii din judeţ.

Gheorghe Nichita a spus, într-o conferinţă de presă, că a avut, marţi dimineaţă, o întâlnire cu prefectul judeţului, directorul Spitalului de psihiatrie Socola, rectorul UMF, şeful Poliţiei, reprezentanţi ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, iar discuţiile au arătat că există un vid legislativ privind supravegherea pacienţilor cu probleme psihice, transmite corespondentul MEDIAFAX.

El a spus, pornind de la cazul bărbatului care a încercat luni să detoneze o bombă într-o sală de curs la Facultatea de Electronică din Iaşi, că bolnavii cu grave probleme psihice trebuie supravegheaţi, pentru a nu deveni un pericol pentru comunitate.

"Este nevoie de iniţierea unui proiect de lege privind înfiinţarea unei reţele naţionale de supraveghere a pacienţilor aflaţi în evidenţa spitalelor de psihiatrie. Iaşiul poate deveni un centru pilot prin care s-ar putea finanţa un asemenea sistem, astfel încât instituţiile abilitate să supravegheze pacienţii cu potenţial de violenţă patologică. Proiectul de lege va fi scris şi înaintat parlamentarilor de Iaşi de către specialişti din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică, împreună cu cei ai Universităţii de Medicină şi Farmacie şi ai Spitalului Socola. Mai mult decât atât, pentru acest centru-pilot avem în vedere şi cofinanţarea din fonduri europene", a afirmat Gheorghe Nichita.

Primarul Iaşiului a mai spus că acest tip de supraveghere se poate face prin colaborarea instituţiilor abilitate, respectiv Poliţie, DSP, Spitalul de Psihiatrie, fără a se încălca drepturile pacientului vulnerabil.

Nichita a spus că proiectul nu poate funcţiona doar la nivel judeţean, pentru că există situaţii când pacienţii se mută dintr-un judeţ în altul şi trebuie monitorizaţi.

"E necesară o reţea naţională. Un pacient poate veni de la Baia Mare la Iaşi sau pleacă de la Iaşi la Baia Mare. Dar se impune o astfel de abordare. Când un bolnav se externează de la spitalul Socola trebuie înştiinţat medicul de familie, dar trebuie discutat şi cu familia. În plus, trebuie periodic să meargă cineva să-l întrebe dacă a luat medicamentul", a afirmat Nichita.

El a precizat că tot timpul se spune că nu există bani, dar că un astfel de sistem trebuie gândit, pentru a preîntâmpina situaţiile grave.

Nichita a spus că "Iaşiul se oferă pentru derularea proiectului-pilot".

Primarul Iaşiului a declarat că va discuta şi cu premierul Victor Ponta, pe tema proiectului de lege iniţiat de autorităţile ieşene.

Luni dimineaţă, în jurul orei 9.30, un bărbat a intrat într-o sală de curs a Facultăţii de Electonică şi Telecomunicaţii din cadrul Universităţii Tehnice din Iaşi, care funcţionează în Corpul A al Universităţii "Alexandru Ioan Cuza", unde se aflau patru cadre didactice şi 41 de studenţi din anul al patrulea care susţineau examenul de licenţă. Bărbatul, care avea în spate un rucsac, a început să strige că va detona o bombă, cerând să vină Poliţia.

Potrivit unor surse judiciare, bărbatul avea un proiectil de război, de dimensiunea unui pet de 1,5 litri, în jurul căruia a improvizat un trepied cu un cui care să percuteze capsa proiectilului. De asemenea, el ar fi avut într-o geantă un bidon de cinci litri cu benzină, iar în altă geantă ar fi fost găsite trei sticle de 2,5 litri fiecare, pline cu benzină.

Oliver Stan ar fi activat declanşatorul, dar, deoarece capsa ar fi fost deja utilizată, bomba nu a explodat, însă s-a produs o explozie de mică amploare la dispozitivul de declanşare.

Stan a fost reţinut, în noaptea de luni spre marţi, pentru acte de terorism, iar potrivit procurorilor DIICOT Iaşi, el va fi dus la Institutul de Medicină Legală din Iaşi pentru expertiză psihiatrică.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Nichita: E necesară crearea unei reţele naţionale de supraveghere a pacienţilor cu probleme psihice.
 Vizualizări articol: 889 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Nichita: E necesară crearea unei reţele naţionale de supraveghere a pacienţilor cu probleme psihice0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei