Peste 80 de copii care au fost plasaţi la asistenţi maternali au ajuns să fie adoptaţi de către aceştia din ianuarie 2012, potrivit datelor centralizate de Oficiul Român pentru Adopţii, oficialii precizând că, în unele cazuri, sunt suspiciuni că asistenţa maternală ar fi fost pretext pentru adopţie.
Potrivit datelor centralizate de Oficiul Român pentru Adopţii, în 2012 au fost adoptaţi 59 de copii de către asistenţii maternali care îi aveau în grijă, iar în primele şase luni din acest an au fost adoptaţi 24 de copii de către cei care i-au luat iniţial în asistenţă maternală.
Preşedintele Oficiului Român pentru Adopţii, Bogdan Panait, a declarat luni, pentru MEDIAFAX, că unele state europene interzic prin lege acest lucru.
Pe de altă parte, Panait atrage atenţia asupra timpului îndelungat petrecut de un copil în asistenţă maternală, în medie şase ani, care reduce considerabil şansele unui copil de a fi adoptat când acest lucru este posibil.
"Nu trebuie însă neglijat şi faptul că în unele cazuri sunt suspiciuni că asistenţa maternală a fost doar un pas mai facil pentru scopul final, adică adopţia. Cred că asistenţa maternală trebuie să fie o măsură de scurtă durată, care să pregătească copilul fie pentru reintegrare, fie pentru adopţie. În cele mai multe cazuri, această măsură durează foarte mult. Deci cred că asistenţa maternală trebuie să aibă o misiune foarte clară, iar echipele pluridisciplinare de la direcţii trebuie să asigure un «plan de servicii» şi un program individualizat de protecţie cu finalitate clar stabilită", consideră preşedintele ORA.
Potrivit datelor centralizate de Ministerul Muncii, Familiei, Protecţie Sociale şi Persoanelor Vârstnice, la nivel naţional sunt 12.357 de asistenţi maternali profesionişti, care au în grijă 19.185 de copii.