luni, 8 iul 2013 - Anul XVIII, nr. 155 (5362)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8238 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Federaţia "Spiru Haret" îi cere lui Ponta să facă o reformă reală în educaţie

Luni, 8 Iulie 2013 (16:04:14)

Federaţia Sindicatelor din Educaţie "Spiru Haret" îi solicită premierului Victor Ponta să treacă de bariera promisiunilor făcute de guvernanţii care s-au perindat pe la Palatul Victoria şi să realizeze, împreună cu sindicatele, o reformă reală a sistemului educaţional.

Sindicaliştii îi cer premierului o întâlnire în perioada imediat următoare, pentru a stabili împreună măsurile necesare pentru o reformă reală a sistemului de învăţământ.

Federaţia "Spiru Haret" îi aduce în atenţie lui Ponta situaţia "deosebit de gravă în care se află învăţământul românesc", care a revenit în prim-plan printr-un "regretabil show mediatic" vizând şcoala românească, la care au participat şi unele instituţii ale statului.

"Acest spectacol a venit să arate încă o dată, dacă mai era nevoie, că, în România, învăţământul, domeniu strategic al oricărei naţiuni şi prioritate naţională, suferă şi este măcinat în substanţa sa de diverse maladii, intra şi extra sistemice. Este un lucru evident. Îl ştim şi noi, îl ştiţi şi dumneavoastră. De fapt, îl ştiu toţi românii, inclusiv politicienii. De la părintele care aleargă luni bune pentru a-şi înscrie copilul la grădiniţă, până la cadrul didactic – care, atunci când primeşte salariul, nu ştie ce să facă mai întâi cu puţinii bani câştigaţi – la societatea civilă şi, chiar la beneficiarul direct, elevul (pus formal în diferite roluri de decizie), cu toții ne plângem de calitatea învățământului. Cu toate acestea niciun factor de decizie nu îşi asumă rezolvarea acestor probleme", consideră sindicaliştii.

Ei îi transmit lui Victor Pinta că are şansa de a fi întâiul premier care poate şi trebuie să readucă învăţământul la o stare de normalitate, propunându-i o serie de soluţii identificate în urma dezbaterilor din ultimii ani.

"În ceea ce priveşte finanţarea, considerăm că este obligatoriu ca învăţământul să primească, începând de anul viitor, procentul din PIB stabilit prin lege. În acelaşi timp, se impune renunţarea la finanţarea per elev. Acest lucru poate conduce direct la o salarizare motivantă, pe criterii de performanţă, pentru resursa umană din sistem, dar şi pentru cei care vor să acceadă la o funcţie didactică. De asemenea, din acest buget consolidat s-ar putea acoperi şi programul «Şcoala după şcoală», care ar ajuta atât copiii, cât şi părinţii", mai spun reprezentanţii federaţiei sindicale.

O altă prioritate, în opinia sindicaliştilor, este depolitizarea sistemului, începând cu managementul acestuia.

"Este momentul ca selecţia inspectorilor şcolari/inspectorilor şcolari generali să se facă pe criterii apolitice, iar alegerea directorului să se facă din rândul şi cu avizul corpului profesoral al unităţii de învăţământ, în baza unui concurs. De asemenea, consiliul de administraţie trebuie să fie format în majoritate din angajaţi ai unităţii de învăţământ, care cunosc cel mai bine problemele instituţiei şi pot acţiona în consecinţă. În privinţa reformei învăţământului, pe lângă schimbările de curriculum anunţate deja de ministrul educaţiei, credem că este nevoie de reînfiinţarea şcolilor profesionale şi de stimularea agenţilor economici care să sprijine acest sistem", se mai arată în comunicat.

Un alt punct important care trebuie regândit, din punctul de vedere al sindicaliştilor, este viaţa internă a şcolii, în acest sens fiind necesar ca fiecare părinte să încheie un contract cu şcoala, prin intermediul căruia să-şi cunoască drepturile şi îndatoririle pe care le au faţă de aceasta, atât el, cât şi copilul, dar şi o înăsprire a regulamentelor şcolare în privinţa comportamentului şi a ţinutei elevilor, cadrelor didactice, precum şi de un cod etic al cadrelor didactice.

Federaţia "Spiru Haret" mai apreciază că este nevoie de o transformare a ordinii curriculare existente, dublate de dezvoltarea profesională a resursei umane din educaţie, centrată pe opţiuni de carieră orizontale, altele decât activitatea didactică la catedră, dar şi de o reevaluare drastică a sistemului de autorizare şi acreditare a unităţilor/instituţiilor de învăţământ pentru a elimina, astfel, "fabricile de diplome".

"Toate acestea nu pot fi realizate fără schimbarea Legii Educaţiei Naţionale, lege care a fost asumată de Guvernul Boc şi care nu a fost discutată cu actorii sistemului educaţional", concluzionează Federaţia "Spiru Haret".

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Federaţia "Spiru Haret" îi cere lui Ponta să facă o reformă reală în educaţie.
 Vizualizări articol: 712 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Federaţia "Spiru Haret" îi cere lui Ponta să facă o reformă reală în educaţie0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei