Audierile elevilor de la Liceul "Bolintineanu" au fost amânate pentru săptămâna viitoare, cei peste o sută de elevi pentru care au fost emise mandate de aducere urmând să primească citaţii.
Purtătorul de cuvânt al Poliţiei Capitalei, Alexandru Niculae, a declarat, vineri, că audierile elevilor de la Liceul "Bolintineanu" au fost amânate pentru săptămâna viitoare, după ce procurorul de caz a decis ca mandatele de aducere emise pe numele a peste o sută de elevi să nu mai fie puse în aplicare, urmând să emită citaţii pentru aceştia.
Alexandru Niculae a precizat că decizia procurorului de caz a fost anunţată poliţiştilor.
Purtătorul de cuvânt al Poliţiei Capitalei declara anterior că poliţiştii pun în executare aproximativ o sută de mandate de aducere emise de instanţă, precizând că elevii vor fi duşi cu autocare la audieri, însă nu au calitatea de învinuiţi şi nu sunt reţinuţi.
"S-a discutat cu fiecare copil în parte, i-a fost prezentat mandatul. Cei care au avut probleme, au fost lăsaţi să plece. (...) Restul copiilor vor fi transportaţi cu mai multe autocare, o parte la sediul DGA din Şoseaua Olteniţei şi alţii la sediul DGPMB din Calea Victoriei. De asemenea, am pus la dispoziţia părinţilor un număr de telefon - 021.315.35.34, interior 22181 -, unde pot să sune pentru a discuta cu colegii mei şi pentru a afla la care din cele două sedii se află copiii", a mai spus Alexandru Niculae, precizând că părinţii sunt aşteptaţi la aceste sedii pentru a-şi însoţii copiii.
În faţa intrării în curtea Liceului "Bolintineanu" au venit zeci de părinţi care şi-au aşteptat copiii la terminarea ultimei probe scrise din cadrul examenul de bacalaureat.
Unii dintre părinţi, nemulţumiţi că poliţiştii au venit la liceu pentru a-i lua pe elevi cu atocarul şi a-i duce la audieri, i-au huiduit şi au reclamat că aceştia fac un abuz. Totodată, la intrarea autocarului în curtea liceului au existat şi câteva altercaţii între părinţi şi poliţişti.
Oficiali din Parchetul Tribunalului Bucureşti au declarat vineri, pentru MEDIAFAX, că la Poliţia Capitalei şi la Direcţia Generală Anticorupţie vor fi audiaţi unii dintre elevii care au susţinut bacalaureatul la Liceul "Dimitrie Bolintineanu", precum şi părinţii acestora.
De asemenea, procurori de la Parchetul Tribunalului Bucureşti şi poliţişti ridică de la Liceul "Dimitrie Bolintineanu" înscrisuri şi obiecte în ancheta privind frauda la bacalaureat, nefiind făcute percheziţii asupra elevilor sau profesorilor.
"La momentul actual, Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti şi Direcţia Generală de Poliţie a Municipiului Bucureşti efectuează anumite verificări la Liceul Teoretic Dimitrie Bolintineanu din Bucureşti, în legătură cu examenul de bacalaureat în curs. Verificările vizează ridicarea unor înscrisuri şi obiecte relevante, fără perturbarea probei desfăşurate în ziua curentă. În principiu, nu sunt vizate sălile de examen şi nu vor fi efectuate percheziţii asupra elevilor sau profesorilor", au anunţat procurorii, într-un comunicat de presă.
Premierul Victor Ponta a afirmat că a verificat ce se întâmplă în cazul cercetărilor procurorilor legate de bacalaureat şi că nu există un mandat de aducere a copiilor, astfel că îi va solicita ministrului Justiţiei să discute cu procurorul general, "pe cale ierarhică", despre această situaţie.
"Am întrebat şi am înţeles că nu este un mandat de aducere, deci, dacă nu e, să facă bine să facă citaţie procurorul care are dosarul", a spus Ponta.
El a arătat că nu ştie cum s-a ajuns în această situaţie, dar că îi va solicita ministrului Justiţiei să discute cu procurorul general, pe cale ierarhică, despre această situaţie.
"Nu mai trăim în vremurile lui Daniel Morar şi ale comuniştilor, să luăm oameni de pe stradă, cu atât mai puţin copii", a adăugat Ponta.
Anterior, premierul a declarat că persoanele vinovate de fraudarea examenului de bacalaureat trebuie pedepsite penal, dar în acelaşi timp este important să fie evitate abuzurile, de genul celor comise de procurori în vara anului trecut, la referendum.
Examenele scrise de la bacalaureat au început luni cu proba la Limba şi literatura română.
La câteva ore după susţinerea probei la Limba română, Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti a anunţat că a fost schimbată Comisia de bacalaureat de la Liceul "Dimitrie Bolintineanu", din Sectorul 5 al Capitalei, iar directorul şi directorul adjunct ai şcolii au fost demişi, pentru presupuse fapte de corupţie.
Potrivit ISMB, au fost schimbaţi cei cinci membri ai comisiei de bacalaureat, 32 de profesori supraveghetori de la Liceul "Dimitrie Bolintineanu", directorul şi directorul adjunct ai Liceului "Dimitrie Bolintineanu, precum şi directorul Şcolii Gimnaziale nr. 178, care îndeplinea şi rolul de vicepreşedinte al comisiei din centrul de examen.
Parchetul Tribunalului Bucureşti anunţa luni că a fost începută urmărirea penală "in rem" pentru fapte de corupţie privind proba scrisă la Limba română de la bacalaureat care a fost susţinută la Liceul "Dimitrie Bolintineanu", fiind făcute percheziţii la unitatea de învăţământ cu sprijinul SRI, Direcţiei Generale Anticorupţie şi Poliţiei Capitalei.
Ulterior, procurorii au dispun începerea urmăririi penale în cazul directoarei de la Liceul "Dimitrie Bolintineanu", Costica Vărzaru, pentru trafic de influenţă, aceasta fiind arestată marţi, în urma unei decizii a Tribunalului Bucureşti.