PDL cere reluarea probei de Limba română la Bacalaureat şi solicită Ministerului Educaţiei să prezinte cauzele care au condus la prezentarea subiectelor înaintea probei de examen, a anunţat, luni, vicepreşedintele PDL Raluca Turcan.
Ea a spus că, dacă informaţiile cu privire la scurgerea de informaţii înaintea probei de Limba română la Bacalaureatul de anul acesta sunt adevărate, înseamnă că Ministerul Educaţiei este obligat să recurgă la o măsură radicală.
Potrivit acesteia, prezentarea publică pe un site naţional a subiectelor de Limba română cu o oră înaintea examenului propriu-zis înseamnă amputarea şanselor pe care copiii le-au avut într-o evaluare naţională.
Vicepreşedintele PDL a spus că amputarea şanselor egale înseamnă încălcarea unui principiu fundamental al democraţiei şi, în acelaşi timp, un principiu fundamental pentru evaluare corectă.
"Ca atare, PDL consideră necesară reluarea probei de Limba română la Bacalaureatul de anul acesta şi solicită expres Ministerului Educaţiei să prezinte cauzele care au condus la prezentarea subiectelor înaintea probei de examen şi, în acelaşi timp, să reia evaluarea de limba română", a menţionat Turcan.
Aproximativ 20 de profesori supraveghetori la examenul de bacalaureat susţinut la Liceul "Dimitrie Bolintineanu" din Capitală au fost duşi, luni, la Poliţia Capitalei pentru a fi audiaţi, au declarat pentru MEDIAFAX surse judiciare.
Potrivit surselor citate, profesorii care au supravegheat elevii ce au susţinut la Liceul "Dimitrie Cantemir" proba la Limba română de la bacalaureat urmează să dea declaraţii la Poliţia Capitalei în legătura cu suspiciunile de fraudare a examenului.
Sursele citate au precizat că până la acest moment nu a fost pusă sub învinuire în acest caz nicio persoană, iar profesorii supraveghetori vor da declaraţii prealabile privind procedurile de supraveghere şi modul în care s-a desfăşurat examenul.
Sursele citate au precizat că la audieri nu au fost chemaţi până în prezent membri ai conducerii Liceului "Dimitrie Bolintineanu" sau elevi care au susţinut proba scrisă la Limba română.
Anchetatorii au mers luni la Liceul "Dimitrie Bolintineanu" pentru a ridica probe, fiind ridicate înscrisuri şi unităţi de calculator, care urmează să fie expertizate din punct de vedere informatic.
Procurorii Parchetului Capitalei au început urmărirea penală "in rem" pentru fapte de corupţie privind proba scrisă la Limba română de la bacalaureat care a fost susţinută la Liceul "Dimitrie Bolintineanu", fiind făcute percheziţii la unitatea de învăţământ cu sprijinul SRI, DGA şi Poliţiei.
Procurori de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti, în colaborare cu Poliţia Capitalei şi Direcţia Generală Anticorupţie, cu sprijinul de specialitate al Serviciului Român de Informaţii (SRI), au făcut luni percheziţii la Liceul "Dimitrie Bolintineanu", se arată într-un comunicat de presă al Parchetului.
Acţiunea a avut loc după ce anchetatorii au dispus începerea urmăririi penale "in rem" pentru presupuse fapte de corupţie în legătură cu desfăşurarea examenului de bacalaureat de la Liceul "Dimitrie Bolintineanu".
Percheziţiile vizează "o încercare de fraudare a examenului de bacalaureat desfăşurat în această perioadă", a precizat Parchetul Capitalei în comunicatul citat.
"Percheziţiile vizează ridicarea unor înscrisuri şi obiecte relevante, fără perturbarea probei desfăşurate în ziua curentă (accesul în sălile de concurs realizându-se ulterior finalizării lucrărilor de către participanţi)", au mai arătat procurorii.
Surse judiciare au declarat, pentru MEDIAFAX, că sunt vizaţi profesorii examinatori, dar nu au putut preciza câte cadre didactice ar putea fi cercetate pentru presupuse fapte de corupţie în acest caz.
Comisia de bacalaureat de la Liceul "Dimitrie Bolintineanu", din Sectorul 5 al Capitalei, a fost schimbată, iar directorul şi directorul adjunct ai şcolii au fost demişi, luni, pentru suspiciuni de fraudă la proba scrisă la Limba şi literatura română.
Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti a anunţat luni, într-un comunicat de presă, că a decis schimbarea întregii comisii de bacalaureat din Centrul de examen Liceul "Dimitrie Bolintineanu", ca urmare a percheziţiei făcute de un echipaj de Poliţie la acest centru de examen.
Potrivit ISMB, au fost schimbaţi cei cinci membri ai comisiei de bacalaureat, precum şi cei 32 de profesori supraveghetori de la Liceul "Dimitrie Bolintineanu".
Totodată, ISMB a dispus eliberarea din funcţiile de conducere a directorului şi directorului adjunct ai Liceului "Dimitrie Bolintineanu, precum şi a directorului Şcolii Gimnaziale nr. 178, care îndeplinea şi rolul de vicepreşedinte al comisiei din centrul de examen.
ISMB a precizat că va numi, în cel mai scurt timp, o nouă comisie la Liceul "Dimitrie Bolintineanu", care "va asigura toate condiţiile pentru ca absolvenţii de clasa a XII-a să poată susţine toate probele scrise din cadrul Bacalaureatului iunie - iulie 2013".
Examenele scrise de la bacalaureat au început luni cu proba la Limba şi literatura română, la care s-au înscris peste 160.000 de elevi care au terminat în acest an clasa a XII-a şi absolvenţi care nu au promovat în seriile anterioare.
Ministerul Educaţiei spune că niciuna dintre variantele de subiecte la proba scrisă la Limba română de la bacalaureat nu a fost publicată înainte de începerea examenului, respectiv ora 9.00, iar STS a făcut verificări şi a asigurat că nu a existat nicio breşă în reţeaua informatică.