Echipe mixte formate din inspectori sanitar-veterinari din Constanţa şi din ţară vor acţiona în acest sezon în cadrul Comandamentului Sezon Estival 2013, astfel încât o unitate să nu fie verificată de mai multe ori dacă nu se înregistrează probleme, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Inspectorii Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor vor acţiona în acest sezon în cadrul Comandamentului Sezon Estival 2013, care funcţionează în perioada 1 iulie - 31 august, urmând ca toate controalele din această perioadă să fie realizate de o echipă mixtă formată dintr-un inspector din Constanţa şi dintr-unul detaşat din ţară.
Şeful Direcţiei Generale pentru Inspecţie şi Control din cadrul ANSVSA, Daniel Văduva, a declarat, luni, într-o conferinţă de presă susţinută la Constanţa, că aceste controale realizate de echipele mixte vor avea drept scop ca o unitate să nu fie verificată de mai multe ori dacă nu se înregistrează probleme, cum se întâmpla în anii trecuţi.
"Controlul va fi în echipe mixte deoarece colegii din judeţ ştiu prea bine zonele de risc, colegii din ţară nu ştiu. Nu vrem să controlăm o unitate de 3-4 ori şi să nu aibă probleme, vrem totul să fie în funcţie de gradul de risc. Anul trecut se schimbau seriile la două săptămâni, venind alţi colegi nu ştiau, atunci erau controale ale colegilor din ţară şi au fost cazuri când un agent economic a fost verificat de două, trei ori, iar altul nu a fost controlat deloc", a spus Daniel Văduva.
La rândul său, directorul executiv al Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Constanţa, Geronimo Brănescu, a menţionat că lucrul în echipă, între inspectorii locali şi cei din ţară, va duce la eficientizarea activităţii.
"Medicul coordonator al circumscripţiei are o analiză de risc, ştie agenţii economici cu risc major şi risc minor, asta e menirea lui, să eficientizeze actul de control, să nu mai meargă ca să bifeze aici am fost de patru ori, nu mai mergem, mergem de şapte ori dacă trebuie până îl aşezăm pe linia normală", a afirmat Geronimo Brănescu în aceeaşi conferinţă de presă.
Daniel Văduva a mai spus că în cadrul Comandamentului Sezon Estival 2013 vor fi prezenţi opt inspectori detaşaţi din ţară, care vor acţiona în două serii de către trei săptămâni fiecare, ei urmând să lucreze împreună cu câte un inspector al DSVSA Constanţa. De asemenea, acestora li se vor adăuga reprezentanţi din cadrul Serviciului Inspecţie şi Control care vor interveni la sesizările consumatorilor.
Directorul Direcţiei Generale pentru Inspecţie şi Control a mai spus că sancţiunile pot merge de la 600 de lei la 50.000 de lei şi închiderea unităţii, în funcţie de problemele depistate.
Inspectorii care activează în cadrul Comandamentului Sezon Estival 2013 desfăşoară activităţi de control în unităţi de producere, prelucrare, procesare, depozitare, transport, valorificare şi comercializare a produselor alimentare.
Pentru evitarea toxiinfecţiilor alimentare, în perioada estivală, consumatorii sunt sfătuiţi să achiziţioneze şi să consume produse alimentare numai din unităţi înregistrate/autorizate sanitar-veterinar şi pentru siguranţa alimentelor, acestea având obligaţia asigurării condiţiilor conforme legal privind depozitarea, prelucrarea şi comercializarea.
Consumatorii pot semnala situaţiile care le pun în pericol sănătatea la dispeceratul Call Center.