Liderul PSD, premierul Victor Ponta afirmă că judecătorii Curţii Constituţionale doar "au amânat cu un an" modificarea Constituţiei şi implicit regionalizarea României, precizând că o decizie privind amânarea modificării Constituţiei va fi luată în USL, dar adăugând că un an trece repede în politică
"Am aflat despre decizia Curţii Constituţionale şi nu o să mă feresc să spun că eu văd mult mai mult partea bună a acestei decizii. Această parte bună este faptul că vom putea face modificări în Constituţie, referendumuri, lucruri importante cu 30% prezenţă, pentru că prezența de 50% practic ne bloca pentru următorii 50 sau 100 de ani posibilitatea de a face orice fel de reformă și de schimbare reală în România. Era o barieră pe care am atins-o o singură dată, în 2003, cu niște eforturi speciale şi pe care foarte clar, în condiţiile în care ai 3,5 milioane de români în străinătate şi în ţară oameni care nu sunt interesaţi de politică, nu am mai fi atins-o niciodată. Sigur, ar fi fost bine să fie și acum, că o să fie peste un an... Un an trece repede în politică, nu moare România un an de zile", a spis Ponta la Digi 24.
El a arătat că este greu de înţeles de ce s-a decis întârzierea cu un an, dar nu mai contează acest lucru.
Întrebat dacă amână modificarea Constituţiei, Ponta a arătat că nu poate lua singur o asemenea decizie, ci că va discuta atât cu partenerii din USL, cât şi cu celelalte forţe politice, dar a adăugat că judecătorii Curţii Constituţionale "doar ne-au amânat un an".
"Nu pot să iau o asemenea decizie singur. O să discut când mă întorc în țară cu colegii din USL și cu celelalte forțe politice, cu UDMR, cu PPDD. Mă gândesc ce s-ar fi întâmplat dacă nu ne-ar fi lăsat Curtea Constituțională, însemna că niciodată România nu se poate schimba. Așa doar ne-au amânat cu un an de zile", a spus Ponta.
Întrebat dacă se amână şi regionalizarea, Ponta a arătât că subiectul este legat de Constituţie.
"Dacă nu ai Constituție, nu poți să faci regionalizare. Sunt, evident, legate", a conchis premierul.
Modificarea Legii referendumului prin care se reduce la 30% pragul la referendum este constituţională în măsura în care nu se aplică referendumurilor organizate în decurs de un an de la data intrării în vigoare a legii, a decis, miercuri, CC.
Liderul PNL Crin Antonescu declară că o decizie privind momentul referendumului pentru revizuirea Constituţiei, după decizia de miercuri a CC, va fi luată în USL, el menţionând că sunt luate în calcul toate variantele, inclusiv amânarea pentru anul viitor, chiar şi odată cu alegerile prezidenţiale.