Familia lui Nelson Mandela aştepta joi decesul său "dintr-o clipă în alta" într-o clinică din Pretoria, în timp ce preşedintele Jacob Zuma a anulat o deplasare în străinătate pentru a rămâne în Africa de Sud, relatează AFP.
"Nu pot să repet decât că tata este în stare foarte critică şi se poate întâmpla orice de la un moment la altul", a declarat fiica sa cea mare, Makaziwe, într-un interviu acordat postului public de radio SAFM.
"Dar vreau, de asemenea, să subliniez încă o dată că doar Dumnezeu ştie când va fi momentul (...) Noi vom aştepta alături de el, alături de tata, atât timp cât el va mai fi cu noi, deschizând ochii şi reacţionând la atingere". "Noi vom trăi cu această speranţă până în momentul în care va veni sfârşitul", a spus ea.
Este pentru prima dată când familia evocă public perspectiva dispariţiei eroului luptei împotriva apartheidului, simbol mondial al reconcilierii şi părinte al democraţiei sud-africane.
Toată noaptea, lumânări mici, puse de către persoane necunoscute, au ars în faţa Mediclinic Heart Hospital, reprezentând simboluri ale gratitudinii şi afecţiunii sud-africanilor faţă de fostul lor preşedinte.
Nelson Mandela, al cărui pronostic vital este angajat de duminică, nu mai poate respira fără asistenţă artificială, potrivit lui Napilisi Mandela, un lider de clan din regiunea sa natală venit la căpătâiul său miercuri seara. "Da, el utilizează aparate pentru a respira", a spus el pentru AFP. "Este trist, dar numai atât putem face", a adăugat el.
Zuma s-a abţinut să intre în detaliile medicale, dar a anunţat anularea unei deplasări în Mozambic.
Joi, mai mulţi dintre miniştri săi au schimbat tonul discursului, trecând de la registrul sănătăţii la cel al omagiilor şi îndemnurilor pentru unitatea ţării. "Prezenţa sa fizică nu este decât o parte din ceea ce este (...) prezenţa sa spirituală trebuie să continue să trăiască", a declarat astfel ministrul Trevor Manuel, îndemnând pe "fiecare să fie un Nelson Mandela" şi "să perpetueze moştenirea sa".
La prânz, încă nu au apărut informaţii cu privire la agenda de lucru a preşedintelui Jacob Zuma sau hotărârile luate de familia lui Mandela, aflată, joi, din nou la căpătâiul său.
Nelson Mandela, primul preşedinte de culoare al Africii de Sud, este victima unei infecţii pulmonare recurente, probabil o consecinţă a celor 27 de ani de închisoare sub regimul rasist al apartheidului.
- Barack Obama este aşteptat în acest weekend în Africa de Sud
La spital, el este vegheat zi şi noapte de Graça Machel, care îi este soţie de 15 ani, în timp ce, din lumea întreagă, mesajele continuă să curgă.
"Ştiu că gândurile şi rugăciunile noastre sunt pentru Nelson Mandela, familia sa şi rudele sale, toţi sud-africanii şi oamenii din lumea întreagă care au fost inspiraţi de viaţa sa remarcabilă şi de exemplul său", a declarat secretarul general al ONU Ban Ki-moon în timpul unui discurs, la New York, cu ocazia aniversării a 50 de ani de la crearea Organizaţiei Unităţii Africane (OUA, devenită Uniunea Africană).
Fostul secretar de Stat american, Hillary Clinton, a postat un mesaj pe Twitter în care transmite "dragostea sa şi rugăciunile sale marelui nostru prieten Madiba, familiei şi ţării sale în această perioadă dificilă".
Casa Albă şi-a exprimat, de asemenea, afecţiunea, fără să precizeze dacă starea critică a lui Mandela risca să afecteze venirea preşedintelui Barack Obama, aşteptat în Africa de Sud, vineri seara, în cadrul unui turneu diplomatic african.
Eliberat în 1990, Mandela a primit în 1993 Premiul Nobel pentru Pace, împreună cu ultimul preşedinte al regimului apartheidului, Frederik de Klerk, pentru constituirea unei democraţii multirasiale în Africa de Sud.
În perioada 1994-1999, Mandela a fost preşedinte al Africii de Sud, fiind un lider al consensului care a ştiut să obţină încrederea minorităţii albe.
El nu a mai apărut în public de la finala Cupei Mondiale de Fotbal, în iulie 2010, la Johannesburg.