Eurodeputatul PDL Elena Băsescu afirmă că raportul de evaluare al Comisiei Europene privind integrarea romilor în societate arată că Guvernul României şi-a îndeplinit numai pe jumătate angajamentele asumate, ea acuzând faptul că nu sunt alocate fondurile necesare acestei comunităţi.
"Guvernul Ponta, altfel degrabă cheltuitor de bani pe te miri ce prostii, nu alocă nici pe departe fondurile necesare comunităţii rome. Aşa se face că Raportul de evaluare pe 2013 al Comisiei Europene privind integrarea romilor în societate arată că Guvernul de la Bucureşti abia dacă şi-a îndeplinit jumătate din angajamentele asumate", a afirmat Elena Băsescu, joi, cu privire la raportul publicat miercuri la Bruxelles.
De asemenea, ea arată că mai sunt încă 11 acţiuni pe care Guvernul trebuie să le ducă la îndeplinire cu privire la integrarea romilor.
"Mai sunt încă 11 paşi care trebuie făcuţi: dialog cu societatea civilă pe acest subiect atât la nivel local, cât şi la nivel central, dar şi finanţarea unor ONG-uri care să sprijine integrarea romilor; alocarea de resurse către programe care să încurajeze creşterea nivelului de instrucţie, a gradului de ocupare în rândul forţei de muncă rome şi a condiţiilor de viaţă; nu s-a făcut monitorizarea impactului strategiei naţionale, la fel cum nu au fost implicate asociaţiile care reprezintă comunităţile de romi; nu s-au făcut demersurile necesare pentru oprirea legilor antidiscriminare de la nivel local (a se vedea situaţia de la Baia Mare) şi nici campanii de informare a etnicilor romi privind drepturile pe care le au; nu în ultimul rând, nu s-au accesat fonduri europene pentru integrarea socială a acestor comunităţi", susţine Elena Băsescu.
Eurodeputatul PDL a afirmat că USL "asistă pasiv la demonizarea unei întregi etnii", făcând referire la amendamentul privind proiectul de revizuire a Constituţiei depus de deputaţii PNL Grigore Crăciunescu şi Mircea Dolha.
"Ştiu că toate aceste programe necesită deopotrivă muncă şi dăruire, dar şi resurse financiare importante. Ştiu că nu este o perioadă economică foarte bună, la fel cum ştiu că problemele de integrare a romilor, o comunitate foarte consistentă numeric, nu se pot rezolva de pe o zi pe alta. Asta nu înseamnă însă că nu trebuie să faci ceva pentru a-i ajuta sau că trebuie să asişti pasiv la demonizarea unei întregi etnii, aşa cum face astăzi USL, şi apoi să mai ai şi pretenţia să nu mai spună că sunt români şi nici măcar că sunt romi", a argumentat Elena Băsescu.
Ea adaugă că respingerea la vot în unanimitate în Comisia parlamentară a amendamentului celor doi deputaţi PNL reprezintă "o mică victorie" a societăţii civile.
"Respingerea amendamentului care interzicea etnicilor romi să se mai numească astfel este o reuşită care aparţine în cea mai mare măsură societăţii civile. Atât presei, care a semnalat acest derapaj grav, cât şi celor peste 20 de ONG-uri care au protestat faţă de o idee profund retrogradă, care risca să arunce România cu 150 de ani în trecut", mai spune eurodeputatul PDL.
Comisia Europeană (CE) a cerut miercuri celor 27 de state membre ale Uniunii Europene (UE) să îşi intensifice eforturile în vederea unei mai bune integrări economice şi sociale a celor 10-12 milioane de romi din Europa, în continuare victime ale discrimării.
Deputaţii PNL Mircea Dolha şi Grigore Crăciunescu au anunţat, în 12 iunie, că i-au transmis o scrisoare comisarului european Viviane Reding în care arată că europarlamentarul Elena Băsescu a informat-o eronat referitor la amendamentul lor la Constituţie legat de cuvântul "român". Cei doi deputaţi PNL susţin, în scrisoare, că europarlamentarul Elena Băsescu a informat "în mod aproximativ şi cu interpretări personale", Dolha arătând că amendamentul la Constituţie nu are legătură cu vreo formă de discriminare şi că acuzaţiile Elenei Băsescu reprezintă "exagerări nefondate".
Deputaţii PNL Mircea Dolha şi Grigore Crăciunescu au depus la Comisia de revizuire a Constituţiei un amendament prin care propun ca nicio minoritate, cu excepţia celor cu rădăcini comune şi atestate ştiinţific cu românii, să nu poată folosi în titulatura ei oficială termenul "român" sau derivate. Amendamentul depus de cei doi deputaţi avea următorul cuprins: "Cu exepţia minorităţilor care au rădăcini comune atestate ştiinţific cu românii, nicio altă minoritate nu poate folosi în titulatura ei oficială termenul de român, derivate ale acestuia sau sonorităţi asemănătoare, care pot crea confuzie, inducând o falsă origine română".